Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Tendencja do prześwietlania zdjęć przez 300D?

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Witam

Juz jestem po plenerku i mogę spokojnie stwierdzić ze przy ostrym słońcu dużo ujęć ze swiatłem jest delikatni prześwietlonych. Podejrzewam ze to wina bardzo czułej matrycy i w takich sytuacjach bardzo pomaga ustawienie EV na -1/3 lub -2/3. Robiłem zdjęcie ze słońcem mojej dziewczynie,bluzka i twarz przy ustawieniu na EV 0 mocno przepalone ale już przy EV -2/3 zdjęcie naświetlone prawidłowo.Kontrast,barwa i ostrość idealna.

Jeszcze duzo wody przepłynie nim poznam w jakich sytuacjach go ustawiać ale po wczoarajszym foceniu widze ze warto.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Podejrzewam ze to wina bardzo czułej matrycy i w takich sytuacjach bardzo pomaga ustawienie EV na -1/3 lub -2/3. Robiłem zdjęcie ze słońcem mojej dziewczynie,bluzka i twarz przy ustawieniu na EV 0 mocno przepalone ale już przy EV -2/3 zdjęcie naświetlone prawidłowo.
    A ja podejrzewam wine fotografa a dokladniej zbytnia ufnosc w automatyke sprzetu.
    Pomiar swiatla nie jest latwy i nie mozna wymagac od aparatu by zawsze wszystko doskonale naswietlal bez przepalen.

W takim przypadku - gdy bluzka wychodzi ci przepalona, to bierzesz pomiar obszarowy ( * w 300D) na to miejsce w kadrze ktore chcesz albo prawidlowo naswietlic albo na najjasniejsze by uniknac przypalen (w tym przypadku bluzka bo to ona byla przypalona), a nie po prostu wlaczasz aparat, pstrykasz i narzekasz ze ci przypala

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów