Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 40D vs D80 różnice w czasie naświetlania z lampą błyskową.

Mieszany widok

Miasto
    Wrocek

Domyślnie 40D vs D80 różnice w czasie naświetlania z lampą błyskową.

Warunki testowe identyczne, w danym momencie dostęp do ww aparatów.

40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 bez lampy: czas 1,3s
    40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 z lampą: czas 0,3s

analogicznie

D80 - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 bez lampy: czas 1,2s (podobnie)
    D80 - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 z lampą: czas 1/60s

Dlaczego Canon nie skraca czasu naświetlania jak Nikon, nadal pozostaje długi czas naświetlania (Canon prawdopodobnie zmniejsza siłę błysku).

Zachowania są identyczne w przypadku korzystrania z lampy wbudowanej jak i zewnętrznej.

Dlaczego Canon nie skraca czasu naświetlania po włączeniu lampy błyskowej (mniejsza szansa na poruszenie zdjęcia).

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Poczytaj instrukcje a szczegolnie zagłebij się w Custom Function...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thunder Zobacz posta
    Poczytaj instrukcje a szczegolnie zagłebij się w Custom Function...
    Przeczytałem i to uważnie. Również potrafię odpowiadać na wiele postów w stylu: przeczytaj instrukcję. Natomiast, jeśli nie znam odpowiedzi to wolę nic nie pisać.

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Zła strona mej duszy mówi mi : Napisz żeby przeczytał instrukcję.
    Na szczęście jest też moja dobra strona charakteru, która każe mi poradzić Ci włączenie w ustawieniach aparatu czasu otwarcia migawki = 1/200 s przy podłączonej lampie. W innym wypadku lampa będzie traktowana jako urządzenie doświetlające.

I tak pewnie sięgniesz do instrukcji
    Thx za odpowiedź.
    Jednak nie rozumiem sensu funkcji auto, która tak naprawdę nie jest auto tzn. trzeba przełączać na predefiniowany czas naświetlania (1/250).

Pozdro

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie ...

(1/250) ... widzisz, skleroza
    a kwestia przełączenia ... no cóż ... taka filozofia.

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmark2 Zobacz posta
    Jednak nie rozumiem sensu funkcji auto, która tak naprawdę nie jest auto tzn. trzeba przełączać na predefiniowany czas naświetlania (1/250).

Pozdro
    No właśnei ze nie trzeba przełązcac jesli chcesz aby aparat automatycznie dobierał siłe błysku. W przypadku wyboru funkcji auto aparat jednak używa lampy jako wypełnienia i w dalszym ciągu próbuje złapać jak najwięcej światła zastanego. Jeśli nie chcesz kurczowo trzymać się 1/250 możesz pobawić sie ekspozycją lampy z poziomu body. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przejście na tryb Manulany :]
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thunder Zobacz posta
    Jeśli nie chcesz kurczowo trzymać się 1/250 możesz pobawić sie ekspozycją lampy z poziomu body. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przejście na tryb Manulany :]
    A możesz to rozwinąć ? Ja nie chcę się kurczowo trzymać 1/200 (400D)
    Bardzo mnie interesuje co można jeszcze "wyciągnąć' w tym trybie (bez przechodzenia w tryb M).
    Denerwuje mnie brak jakiegoś rozwiązania pośredniego.
    Prosty przykład: w AV czas 1/8s (nie utrzymam, a statywu np. nie mogę wykorzystać), z lampą 1/200s (ustawienia w C.F.) i ... może o czymś nie wiem, ale nie wymyśliłam jak można ustawić czas np. 1/80s (poza trybem M).

I uprzedzając ewentualne pytania, zależy mi na wpływie na GO i maksymalnym wykorzystaniu światła zastanego.
    Czy poza trybem M jest jakieś inne rozwiązanie ?

Z tego co widzę, a jeśli się mylę poprawcie mnie, to w 400D i 40D jest to tak samo rozwiązane.
    Jak jest w innych korpusach np. 5D ?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

witam

Mam wrażenie że nie wiesz jak działa lampa w w trybie M

w M ustawiasz przysłonę na 1,2 (przykładowo) czas 1/80s (bo taki uważasz ze będzie optymalny dla nieporuszenia i zarejestruje max światła zastanego i tła) Wtedy lampa w ETTL uzupełnia brakującą resztę.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Cool ...

Zła strona mej duszy mówi mi : Napisz żeby przeczytał instrukcję.
    Na szczęście jest też moja dobra strona charakteru, która każe mi poradzić Ci włączenie w ustawieniach aparatu czasu otwarcia migawki = 1/200 s przy podłączonej lampie. W innym wypadku lampa będzie traktowana jako urządzenie doświetlające.

I tak pewnie sięgniesz do instrukcji

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Max_im błędne wrażenie, wiem jak działa w trybie M . Dlatego pytałam czy poza tym trybem też jest to do osiągnięcia , jak sugerował Thunder.
    A, że dociekliwa jestem, to pytam...
    I dzięki za odpowiedź...

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Chciałabyś móc ustawić recznie przesłone (no np. zeby GO kontrolowac) i ustawić ręcznie czas (bo np. 1/8s za długo a 1/200 za krótko) a przy tym jeszcze nie wchodzić w tryb M kiedy TO WLASNIE JEST manual
    Inaczej sie nie da;-) Zaprzyjaźnij sie z nim, a do kontrolowania ilosci swiatla zastanego masz zawsze drabinke...
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 24-09-2008 o 17:20
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów