Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Nowości Sigmy

Mieszany widok

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Nowości Sigmy

Witam.

Nowe aparaty z Foveonem:

lustrzanka http://www.dpreview.com/news/0809/08...sigma_sd15.asp,
    kompakt http://www.dpreview.com/news/0809/08092305sigma_dp2.asp.

Na razie tylko zapowiedzi. pewnie za dwa lata będą w sprzedaży.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Nowe aparaty z Foveonem:
    Ktoś chyba tutaj wątki pomylił a tak na poważnie, to widać, że Sigma konsekwentnie powieksza swój system, to bardzo dobrze. Jesli chodzi o same matryce, to przydałoby się je dopracować, bo mają straszne problemy z oddaniem kolorów (kto czytał testy ten wie), choć sama ich idea trzech osobnych filtrów RGB jest całkiem logiczna i ma potencjał, by przebic nawet Canonowskie CMOS swoja drogą zastanawia mnie mnozenie przez wiele osób w tych matrycach ilosci Mpix x3 czyżby jakas wyższa matematyka?
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 23-09-2008 o 16:57
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ktoś chyba tutaj wątki pomylił
    ja pomyliłem. Juz naprawiłem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A szumy jakie to będzie miało? Fociłem starawym nieco Fuji S3 i większość zdjęć, nawet przy ISO400 było takiej jakości, że niewiele można było powyciągać z tej ekstra rozpiętości tonalnej.

I jeśli by mi ktoś mógł wyjaśnić, na czym polega to rozciąganie, byłoby miodnie. Mam "klika" zdjęć, które powinny być w 12 megapikselach, a są w niespełna sześciu, po powiększeniu zdjęcia 12 megowego wygląda to tak, jakby to ktoś wziął i na chama powiększył w PS'ie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A szumy jakie to będzie miało?
    Szumy generowane przez tą matrycę nie należą do tych najprzyjemniejszych. chodzi o to, że na zdjęciach przy wysokich czułościach pojawiają się zielone i fioletowe plamy, spowodowane nierównomierne wyważonymi kolorami po przejściu przez filtry RGB, które nastepnie muszą być wzmocnione przez oprogramowanie aparatu. Ogólnie jeśli chodzi o szumy jest bardzo.. kolorowo http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5756&p=3. Choć polecam przeczytac cały test;-)

I jeśli by mi ktoś mógł wyjaśnić, na czym polega to rozciąganie, byłoby miodnie.
    Chodzi Ci o interpolację? mogłbym to wytłumaczyć, ale są inne źródła, które zrobia to lepiej http://www.optyczne.pl/107-słownik-Interpolacja.html
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie, chodzi tu o to, że w aparacie (w tym przypadku Fuji S3 Pro) matryca ma rozdzielczość 12 megapikseli, ale po wrzuceniu do fotoszopa naszym oczom ukazuje się coś takiego:

No i zdjęcie w pełnym powiększeniu wygląda mniej więcej tak, jakby ktoś je rozciągnął kilka razy. I coś jest nie halo, bo wszędzie trąbią o tym, że te 12 megapikseli jest z trzech matryc, i to jest identyczna sytuacja jak w normalnych aparatach.

A szum pominę, w tym konkretnym modelu ISO400 jest takie, jak u mnie (400D) na ISO800, na ISO800 jest sieczka niezła już...

Domyślnie

Nie, chodzi tu o to, że w aparacie (w tym przypadku Fuji S3 Pro) matryca ma rozdzielczość 12 megapikseli, ale po wrzuceniu do fotoszopa naszym oczom ukazuje się coś takiego:
    no, wybierasz rozmiar w którym zdjęcia ma byc pokazane. Dla tego aparatu optymalne bedzie 12MP.

No i zdjęcie w pełnym powiększeniu wygląda mniej więcej tak, jakby ktoś je rozciągnął kilka razy.
    zależy o jakim powiększeniu mówisz? powiekszenie, to nie jest zmiana rozmiaru pliku, więc chyba nie wybierasz (25,3MP) żeby zdjecie powiekszyć?;-) powiekszenie to tzw "crop" wyrażony w %, np żeby oglądać zdjęcie w "rzeczywistych" rozmiarach wybiera się crop 100%.

A szum pominę, w tym konkretnym modelu ISO400 jest takie, jak u mnie (400D) na ISO800, na ISO800 jest sieczka niezła już...
    w koncu Canon słynie z tego, że jego matryce generuja niskie szumy, a Fuji na odwrót:grin:

bo wszędzie trąbią o tym, że te 12 megapikseli jest z trzech matryc..
    u mnie w domu, jeszcze nie trąbili...;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    no, wybierasz rozmiar w którym zdjęcia ma byc pokazane. Dla tego aparatu optymalne bedzie 12MP.
    Ano właśnie nie będzie, w tym programiku optymalny rozmiar zdjęcia nie ma żadnych kreseczek, gwiazdeczek, czy innego rodzaju dziadostwa za rozmiarem.

A co do dalszych rozumowań, porównując crop 100% z tych deklarowanych 6 megapikseli i crop 100% z 12 obraz wygląda tak, jakby ktoś go po prostu rozciągnął, nie ma żadnych nowych informacji, same puste piksele...

Domyślnie

porównując crop 100% z tych deklarowanych 6 megapikseli i crop 100% z 12 obraz wygląda tak, jakby ktoś go po prostu rozciągnął, nie ma żadnych nowych informacji, same puste piksele...
    Dziwny przypadek:wink: może ktoś inny bedzie wiedział, ja Ci raczej w tym wypadku nie pomoge, bo nie znam takich rzeczy z autopsji:-)

Dopiero zaczyna Awatar dareg3d

Domyślnie

co do Fuji to:
    "12.9 Megapikseli* (6.45 Mpks 'S' i 6.45 Mpks 'R') "
    matryca się składa z małych i dużych pikseli:
    czyli na jeden pixel obrazu przypadają 2 światloczułe, jeden "zwykły" a drugi do rejestracji jaśniejszych partii. dzięki temu Fuji mają większy zakres tonalny. Obraz produkuje 6mpix ale interpoluje do 12.9, po co? pewnie chwyt marketingowy.
    wydaje mi się że podobnie jest z Foveonem
    ════MARTINI════
    ███████████████████
    ════PORSCHE════

Uprawnienia umieszczania postów