Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 400D na 40D

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie 400D na 40D

Witam serdecznie, chciałem po 1,5 roku zmienić 400D na 40D...mam akurat kase na ten właśnie model i chciałem się zapytac czy opłaca się taka zamiana i czy zdjęcia z 40D beda lepszej "jakości" niz z 400D.Używam aparatu tylko do portretu z szkuem 50mm f/1.4 i słyszałem kiedyś że podobno każde szkuo współpracuje jakoś tam wymiernie lepiej im lepsza puszka jest...Pozdrawiam i prosze o radę
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zmieniłem miesiąc temu po niecałym roku użytkowania 400D. Różnica jest wyraźna:
    - dużo wygodniejszy, intuicyjna obsługa,
    - większy wizjer,
    - pomiar punktowy,
    - szybszy, dokładniejszy AF,
    - większy zakres dynamiczny, więcej z rawa wyciągniesz.
    Podsumowując - 400D to fajna pucha i będę ją dobrze wspominał. Ale jak masz kasę nawet się nie zastanawiaj
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na taką odpowiedz czekałem...przekonałes mnie DD
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

moze na probe zaklej jedno zero i zrob kilka fotek zoabczysz czy masz roznice
    a na powaznie... jesli uzywasz tylko i wylacznie do portretu to odpowiedz sobie na jedno zajebiscie wazne pytanie... naprawde potrzebujesz zmienic aparat bo zarabiasz na tym kase i klientom nie odpwiada jakosc zdjec czy.. rzeczywiscie musisz zmienic aparat bo od kilkunastu dni trzesa Ci sie rece na widok 40D i potrzebujesz jakiegos impulsu ktory usprawiedliwil by bezzasadne wywalenie kasy...?
    moze zamiast kupowac aparat ktory i tak powoli schodzi z rynku z racji pojawienia sie 50D zainwestuj w szkla...
    mysle ze wiecej z tego bedzie pozytku dla Ciebie ale to moja taka osobista refleksja...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W kombinacji z 50/1.4 zamiana 400d na 40d ma kiepski sens. W praktyce zyskasz jedynie możliwość pewnego ostrzenia bocznymi punktami. Jeśli to ma dla Ciebie znaczenie, możesz zmienić. Inaczej wydasz ok. 1000 złotych tylko, żeby poprawić sobie humor...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skipper, niby trochę racji masz, ale właśnie m.in. dzięki 50D można teraz wyrwać 40D w naprawdę super cenie. Ja swój brałem płacąc zań mniej niż niecały rok temu za 400D...
    Różnica między tymi puszkami jest wyraźna i nie ma co się oszukiwać. Akurat w portrecie lepszy AF, pomiar punktowy i duży wizjer bardzo się przydadzą.
    Do tego dochodzi wygoda użytkowania. Przyznam się, że tę kwestię traktowałem wcześniej jako najmniej ważną, ale teraz już za nic nie oddałbym drugiego kółka i paru innych ustawień pod palcem.
    A że schodzi z rynku? So what? Gwarancję mam na dwa lata, więc z kupą złomu nie zostanę. A to że będę niemodny jakoś mało mnie obchodzi
    Ja w każdym razie nie żałuję zmiany.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No dobra, przegapiłem, że Skylines ma tylko 50-tkę na stanie. To w takim razie polecam 40D w "kicie" z 85 1.8 ;-) Co do samego sensu podmiany puchy zdania nie zmienię - różnica jest.
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 23-09-2008 o 10:39 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    W kombinacji z 50/1.4 zamiana 400d na 40d ma kiepski sens. W praktyce zyskasz jedynie możliwość pewnego ostrzenia bocznymi punktami. Jeśli to ma dla Ciebie znaczenie, możesz zmienić. Inaczej wydasz ok. 1000 złotych tylko, żeby poprawić sobie humor...
    Hmm, akurat przy jasnych szkłach pewność ostrzenia innymi niż centralny punktami AF ma znaczenie zasadnicze.

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Mam 400d (c 10-22, c 17-55, c 85 1.8f, c 70-200 4f) i chcialbym zmienic na .... I wlasnie na co ?
    Nie jestem profesjonalista, pstrykam rodzine, psa i wypady turystyczne, ale zalezy mi na super jakosci zdjec oczywiscie w akceptowalnej cenie.
    400d wystarcza mi wzupelnosci. Za pare miesiecy bede posiadal troche wiecej gotówki (napad na bank :-D) i chcialbym kupic inny aparat, ktory wystarczy mi na pare lat (dlatego zastanawiam sie nad 50d albo 5d).
    wiem ze c 10-22 i c 17-55 nie sa do FF. Wiec zamienie c 17-55 na c 24-105, a pieniadze ze sprzedazy c 10-22 doloze do nowej puszki. Ale czy jest sens kupowania starszego modelu 5d mimo ze plastyka zdjec jest boska. Czy zadowolic sie 50d, a moze 40d?
    Gryze sie z tym pytaniem od paru miesiecy i niepotrafie sobie na nie odpowiedziec.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Hmm, akurat przy jasnych szkłach pewność ostrzenia innymi niż centralny punktami AF ma znaczenie zasadnicze.
    Owszem, jeśli się ich świadomie używa.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Też mam 10-22 i 17-55 (ale na 40d) i szkoda by mi było je wyprzedawać zamieniając na ciemny 24-105 tracąc z jednej strony bardzo szeroki kąt i światło + stabilizację z drugiej. 5d też mnie kręci ale jeżeli pomyślę, że miałbym tracić kasę na odsprzedaży całkiem fajnej szklarni to mój zapał trochę ostyga. Zamiana 400d na 40d (lub 50d) ma w Twoim przypadku chyba więcej sensu - dostajesz bardzo dobrą jakość zdjęć i jeszcze lepszą ergonomię bez konieczności rozstawania się z posiadanymi obiektywami. Rozważ to...
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów