Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 20d problem - wylaczony robi zdjecia :)

Domyślnie 20d problem - wylaczony robi zdjecia :)

To moze zaczne od wprowadzenia, pierwszy raz robilem zdjecia na weselu, ale na szczescie tylko hobbystycznie bo byla oddzielna ekipa foto-video. Przytrafilo mi sie cos czego boi sie chyba kazdy zawodowy slubny fotograf, aparat nieoczekiwanie padl... Tak wiec jezeli kiedys na powaznie zniesie mnie na tematy slubne, bez 2 body nie wyobrazam sobie spokojnej pracy.

Ale do rzeczy.
    Robilem zdjecia 20-ka, az tu w pewnej chwili aparat zaczal wyzwalac migawke bez mojej ingerencji. Co dziwne zniknelo ograniczenie 5 rawow w serii(bufor), po powrocie do domu sprawdzalem i zadne z wyzwolen migawki nie przelozylo sie na zapisane zdjecie na karcie.
    Jeszcze dziwniejszy jest fakt ze aparat nawet po wylaczeniu wyzwala migawke!!! Dopiero wyjecie bateri przerywa "serie". I tak jest caly czas, jeszcze nie zdarze wsunac do konca baterii(nie mowiac o zamknieciu klapki) i juz slychac klepanie lustra.

Mial ktos kiedys takie cus, albo moze widzial podobny opis problemu?

Pozdr.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obstawiałbym coś z elektroniką - u znajomego były kiedyś podobne problemy, ale u niego był jakiś problem ze spustem (chyba jakieś zwarcia na mikrostykach), bo aparat po prostu nie przestawał robić zdjęć... i nic ponadto.

Tutaj Piszesz o likwidacji bufora, braku zapisu na kartę - więc IMHO coś w elektronice padło.

Pozdr.

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tutaj są podobne objawy: http://www.youtube.com/watch?v=vbeKexSDvlA
    Masz jakiś error na wyświetlaczu?
    system EOS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Tutaj Piszesz o likwidacji bufora, braku zapisu na kartę - więc IMHO coś w elektronice padło.
    Pozdr.
    Tez cos mi sie tak wydaje...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Tutaj są podobne objawy: http://www.youtube.com/watch?v=vbeKexSDvlA
    Masz jakiś error na wyświetlaczu?
    Tak, jak jest wlaczony to err99... Co w sumie niczego nie wyjasnia

Aparat zachowuje sie tak samo jak na filmiku z ta roznica ze otwieranie klapki czy to karty czy baterii nie przerywa serii i to jest w tym wlasnie najdziwniejsze. Tam na tym filmiku to moze mu sie po prostu spust zwarl.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 22-09-2008 o 14:41 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Strzał w ciemno - awaria spustu. W 20D, 30D i zapewne w 40D to się dzieje po jakimś czasie użytkowania. Poszukaj w wątku o serwisie na Żytniej. Naprawa to ok. 100 zł.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mi podobnie wariował po padnięciu migawki.
    Objawy takie same - klapał lustrem jak tylko była bateria
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Nadgorliwa ta Twoja dwudziestka jakaś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Strzał w ciemno - awaria spustu. W 20D, 30D i zapewne w 40D to się dzieje po jakimś czasie użytkowania. Poszukaj w wątku o serwisie na Żytniej. Naprawa to ok. 100 zł.
    I ten uszkodzony spust dzialal tak na aparat nawet przy pozycji OFF wlacznika?
    Bo chyba jednak bardziej bym sie sklanial do wersji adamka, czyli padnietej migawki.
    Nawet przebieg w okolicach 70 tys by na to wskazywal.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    I ten uszkodzony spust dzialal tak na aparat nawet przy pozycji OFF wlacznika?
    Bo chyba jednak bardziej bym sie sklanial do wersji adamka, czyli padnietej migawki.
    Nawet przebieg w okolicach 70 tys by na to wskazywal.
    Jak strzał to strzał
    Całkiem możliwe, że Adamek ma rację. Jego wersja jednak będzie kosztować niestety więcej. Coś koło 600 zł.

Domyślnie

W sumie jestem wdzieczny ze teraz to sie stalo praktycznie po sezonie, a nie gdzies na wyjezdzie wakacyjnym. Tak czy tak na wiosne planowalem nowe 5d...
    A co z 20-ka to nie wiem jeszcze, szczegolnie przy jej obecnej wartosci. Chociaz z tego co czytalem ktos tu naprawial migawke w jakims innym serwisie i wyszlo mu okolo 300 zl, a to troche lepsza perspektywa

Uprawnienia umieszczania postów