Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: problemy z TTL oraz używanie lamp Speedlite bezprzewodowo

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Tak się podepnę perfidnie. Długi czas używałem starych lamp błyskowych, wyzwalanych jedna przez kabel, reszta fotocelami. Postanowiłem się przestawić na zestaw 580-tek, i teraz pytanie: ustawiam jedną na aparacie/kablu, reszta na statywach itp. Wszystko na manualu. Odpalą się każda z taką mocą, jak mają ustawione, czy każda z taką mocą, jak master? Druga sytuacja. Av, TTL, jak zadziałają lampy, tak samo jak master czy inaczej, w zależności od ich odległości od motywu?
    Nie bardzo rozumiem istote problemu, ale jest masz lampy kompatybilne z Canon e-ttl - czyli canony, sigmy czy metzy i chcesz je wyzwalac zdalnie masterem w trybie bezprzewodowym, to masz mozliwosc ich grupowania i ustawiania proporcji blysku dla kazdej z grup. Masz rowniez mozliwosc ustawiania bezprzewodowo, manualnie sily bylysku kazdej z grup lapmp - niestety zauwazylem ze dziala to tylko z 580 jako master (nie mam st-e2 wiec nie wiem czy na nim da sie tak zrobic). Grupy sa trzy, lampa master zawsze jest grupa A, pozostale to oczywiscie B i C . Jeszce jedna sprawa, zeby lampa dzialala jako master musi byc zamontowana na aparacie lub podlaczona kablem kompatybilnym z canona off shoe cord - przy dopalaniu zwyklym kablem pc, sterowanie systemowe bylyskiem bezprzewodowym jest nie mozliwe (chyba, ze masz fotocele).
    Aaaa... I jeszcze, ile max mogę lamp na slave mieć? Czy mogę, robiąc zdjęcia, użyć jednej lampy jako wyzwalającej (master) ale zrobić coś, żeby nie błysnęła?

z góry dzięki, pozdrawiam
    odnosnie ilosci, juz chyba odpowiedzialem - ogrniczeniem sa jedynie grupy, a ile lamp przypiszesz do danej grupy to juz Twoja sprawa.
    Jesli chodzi o blysk na lampie master, to teoretycznie mozna to wylaczyc, jednak ze wzgledy, ze dziala to w systemie e-ttl, to i tak master zawsze wykona blysk pomiarowy.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

jezlei lampy ustawisz na manual, to logiczne ze ustawiona moc na każdej lampie (1/128, 1/64) będzie mocą błysku. jeżli natomiast robisz na ttl to każda lampa dla siebie robi pomiar ttl (dl a swojej sceny) i każda naświetla prawidłowo dla swojego obszaru zdjecia. Tu jednak dochodzi wpspomniany przeze mnei problem, ze jeżeli po prostu przyciskam spust to wychodzą jakieś neidoswietlenie. Dopiero kiedy używam FEL wszystko jest OK. Poza moim 10D testowałem to na 20D i wynik byl taki sam.
    Ile max slavów? wydaje mi sie ze tyle, na ile Cie stać
    Jeżeli chcesz użyc jednej lampy jako trigger są dwie opcje:
    -kupujesz na ebay z singapuru zestaw radiowy (są zwolennicy i przeciwnicy) który z 4 czujnikami i nadajnikiem + wysyłka kosztuje 190zł
    -kupujesz ST2- jest cholernei drogie
    -ustawiasz w lampie wyłaczenie błysku, które i tak nei działa bo ogranicza błysk lampy master do minimum- niektórzy posiłkują sie kierowaniem palnika "za siebie"

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie myślę o żadnych metzach czy innych sigmach, wszystkie to będą 580-ki w wersji II. Docelowo myślę o 8-miu (do pracy w tandemach), na razie o 4 slave + master do wyzwalania, przeważnie bez błysku, nie lubię oświetlenia od przodu.

W każdym razie dzięki za help
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

no ja rozumiem. mowa tylko o canonach. jakosnei mam zaufania do niededykowanego sprzetu. to gratuluję zasobnego portfela

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

O portfelu nic nie mów, na krechę kupuję (na razie 2+2)
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

hmm, sorry, ze tak z czystej ciekawosci zapytam - co Ty focisz, ze Ci az 8 lamp potrzeba - ja sie w plenerku obrabiam z 3 czasami mi ew. jednej brakuje .
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Do sportu, potrzebne tandemami, żeby moc była odpowiednia. 8 Lamp to 4 tandemy. Ale to 8 to tak z grubsza, kupię 4, popracuję, zobaczę, co i jak, i kupię dalsze, ile, zobaczymy.
    www.t-jack.pl

Domyślnie

nie wiem czy śledzicie strobist. był tam przykłąd z pleneru na pustyni gdzie koleś wykorzystywał zestaw bodajże 11 lamp jako jedno źródło światła. wszystko po to by móc zrobić synchro przy (z tego co pamiętam) 1/4000 i względnie małej przysłonie. domyślam sie że szczur88 kombinuje coś podobnego.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

To jedna z rzeczy, które mi będą potrzebne, ale głównym problemem jest oświetlenie zawodów, które odbywają się na hali Torwaru, uzyskując względnie duże go (f8 na przykład) przy kolorowych światłach.

Swoją drogą, jeśli możesz, daj link do tego artu na strobist?
    www.t-jack.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

...Swoją drogą, jeśli możesz, daj link do tego artu na strobist?
    http://strobist.blogspot.com/2008/05...ert-shoot.html
    .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów