Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Filtr polaryzacyjny i bardzo niski kontrast zdjec?

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    ...Moglbys mi tylko powiedziec za co odpowiada Tint ?
    Aha i czy dobrze robie dodajac leciutko kontrastu do niektorych zdjec - poziom 0,05 do 0,1 ?

aha ten gosc to ja I to nie jest basen tylko morze hihihi :P
    Z tintem i temperaturą to jest tak. Temperatura barwowa odpowiada światłu emitowanemu przez "ciało doskonale czarne" rozgrzane do danej temperatury. Słońce jest bardzo blisko temu ideałowi.

Tint to odchylenie od krzywej ogrzewania "ciała doskonale czarnego" w górę lub w dół. To odpowiada odchyleniu do zieleni lub magenta w zależności od tego w którą stronę jest przesunięcie w górę lub w duł od "krzywej ogrzewania".

Model Lab jest z tym powiązany L to luminancja, a to tint a b to temperatura (zimno-ciepło = blue - yellow)

Prościej się chyba nie da. I chyba już to pisałem gdzieś na forum

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Abstrahując od błędów w naświetleniu, niebo na fotkach jest fatalne i nie wiem czy tylko tym można to tłumaczyć. Czy ta Hoya zawsze powoduje taką jakość zdjęć, czy tylko dotyczyło to Egiptu?
    Po mojemu to Egipt. Moje zdjęcia z tych okolic (bez filtra Hoya bo polara rzadko używam) nie są wiele lepsze jeśli chodzi o niebo. Podejrzewam, że to może mieć związek z piachem w powietrzu. Jest tego tyle, że... no właśnie tak wychodzi. Jak zimą wieje z nad Sahary na południe to Harmattan dociera aż pod równik. Ilości piachu są niesamowite.

EDIT: Polara trzeba używać wtedy kiedy jest potrzebny a nie dlatego, że się jest nad morzem
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-09-2008 o 15:35 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów