Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Filtr polaryzacyjny i bardzo niski kontrast zdjec?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    ...Moglbys mi tylko powiedziec za co odpowiada Tint ?
    Aha i czy dobrze robie dodajac leciutko kontrastu do niektorych zdjec - poziom 0,05 do 0,1 ?

aha ten gosc to ja I to nie jest basen tylko morze hihihi :P
    Z tintem i temperaturą to jest tak. Temperatura barwowa odpowiada światłu emitowanemu przez "ciało doskonale czarne" rozgrzane do danej temperatury. Słońce jest bardzo blisko temu ideałowi.

Tint to odchylenie od krzywej ogrzewania "ciała doskonale czarnego" w górę lub w dół. To odpowiada odchyleniu do zieleni lub magenta w zależności od tego w którą stronę jest przesunięcie w górę lub w duł od "krzywej ogrzewania".

Model Lab jest z tym powiązany L to luminancja, a to tint a b to temperatura (zimno-ciepło = blue - yellow)

Prościej się chyba nie da. I chyba już to pisałem gdzieś na forum

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Abstrahując od błędów w naświetleniu, niebo na fotkach jest fatalne i nie wiem czy tylko tym można to tłumaczyć. Czy ta Hoya zawsze powoduje taką jakość zdjęć, czy tylko dotyczyło to Egiptu?
    Po mojemu to Egipt. Moje zdjęcia z tych okolic (bez filtra Hoya bo polara rzadko używam) nie są wiele lepsze jeśli chodzi o niebo. Podejrzewam, że to może mieć związek z piachem w powietrzu. Jest tego tyle, że... no właśnie tak wychodzi. Jak zimą wieje z nad Sahary na południe to Harmattan dociera aż pod równik. Ilości piachu są niesamowite.

EDIT: Polara trzeba używać wtedy kiedy jest potrzebny a nie dlatego, że się jest nad morzem
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-09-2008 o 15:35 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z tintem i temperaturą to jest tak. Temperatura barwowa odpowiada światłu emitowanemu przez "ciało doskonale czarne" rozgrzane do danej temperatury. Słońce jest bardzo blisko temu ideałowi.

Tint to odchylenie od krzywej ogrzewania "ciała doskonale czarnego" w górę lub w dół. To odpowiada odchyleniu do zieleni lub magenta w zależności od tego w którą stronę jest przesunięcie w górę lub w duł od "krzywej ogrzewania".

Model Lab jest z tym powiązany L to luminancja, a to tint a b to temperatura (zimno-ciepło = blue - yellow)

Prościej się chyba nie da. I chyba już to pisałem gdzieś na forum

Po mojemu to Egipt. Moje zdjęcia z tych okolic (bez filtra Hoya bo polara rzadko używam) nie są wiele lepsze jeśli chodzi o niebo. Podejrzewam, że to może mieć związek z piachem w powietrzu. Jest tego tyle, że... no właśnie tak wychodzi. Jak zimą wieje z nad Sahary na południe to Harmattan dociera aż pod równik. Ilości piachu są niesamowite.

EDIT: Polara trzeba używać wtedy kiedy jest potrzebny a nie dlatego, że się jest nad morzem
    Dzieki za wytlumaczeniem, czlowiek jest juz madrzejszy. A kiedy powinnismy uzyc Tint ?
    Co do nieba to zgadzam sie w 100% taki jest wlasnie Egipt
    | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
    | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
    | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pytam, bo taką samą miałem jazdę na zdjęciach z nad La Manche i też miałem Hoyę tyle że nie digital tylko Pro. Musiałem kontrast poprawiać krzywymi. Kupiłem ją w Hong Kongu i zastanawiam się czy nie jest to jakaś podróba.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Pytam, bo taką samą miałem jazdę na zdjęciach z nad La Manche i też miałem Hoyę tyle że nie digital tylko Pro. Musiałem kontrast poprawiać krzywymi. Kupiłem ją w Hong Kongu i zastanawiam się czy nie jest to jakaś podróba.
    Się powtórzę. Polar zmniejsza kontrasty. Każdy i prawie zawsze. Taka jego natura. Dlatego trzeba go używac z umiarem wtedy kiedy jest sens i potrzeba. No i nie dziwota, że coś "spłaszczone" przez polara trzeba potem krzywymi poprawiać.

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    ....A kiedy powinnismy uzyc Tint ?
    ...

Jak szare nie jest szare tylko ucieka w magente albo w zielone
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-09-2008 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Się powtórzę. Polar zmniejsza kontrasty. Każdy i prawie zawsze. Taka jego natura.
    sobie wyobrażam ze jak ktos mówi o zwiekszaniu kontrastu przez polar to ma najczęściej na myśli przyciemnione niebo i białe chmurki - to by sie zgadzało

tyle że jak mi wytłumaczyłeś po co polar i jak doczytałem Mroczka to już wiem że polar zmniejsza kontrast - zmniejsza kontrast np miedzy jasnym niebem a ciemna ściana lasu
    pozwala to uzyskać w miare doświetlony las i jeszcze nie przejarane niebo - dobrze zrozumiałem lekcje?

edit________
    Mroczek podał świetny przykład: fotografia bramy/łuku z cegły gdzie przeswituje słońce i wali po bruku
    bruk jest bardzo jasny ale po bokach bramy mamy głebokie cienie bo słońce jest przeciez z drugiej strony - założył polara 'skręcił'/zgasił trochę jasność tego bruku i mógł wydłużyć czas aby doświetlić troche cienie i miec w nich szczegóły
    Ostatnio edytowane przez pst ; 28-09-2008 o 01:24
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów