Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Filtr polaryzacyjny i bardzo niski kontrast zdjec?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    A może fotograf
    No wlasnie chcialbym wiedziec co zrobilem zle... jezeli to jest ewidentnie moja wina...
    | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
    | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
    | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1. Filtr polaryzacyjny obniża kontrasty więc nie ma się co dziwić, że są obniżone.
    2. WB - w tych okolicach jak masz WB na auto to tak wychodzi. Trzeba przy wołaniu RAW ustawić WB poprawnie dla całej grupy zdjęć zrobionej w danym oświetleniu. A wogóle to WB jednak najlepiej nastawić na Kelviny a nie na auto.

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    No wlasnie chcialbym wiedziec co zrobilem zle... jezeli to jest ewidentnie moja wina...
    Obróbka do kitu - zdjęcia są (w miarę) poprawnie naświetlone ale obróbka RAWa leży i kwiczy Jaki problem ustawić WB na tych zdjęciach? Tam pełno neutralnych szarości i bieli.

Basen z grupą ludzi w wodzie jest niedoświetlony o jakieś 0.5 EV.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

rzoof
    Guest

Domyślnie

Trochę trudno ocenić - nie wiemy jakie tam były warunki, jak miałeś obrócony filtr itd. Spróbuj strzelić kilka fotek z filtrem i bez, nasze rodzime niebo jest dobrym materiałem do testów. Wtedy będzie można porównać rezultaty.

Uprawnienia umieszczania postów