Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Wątek: Nie do wiary - jak pracują zawodowcy?

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

No to ja dam następne zdjęcie z życia wzięte...
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Akurat w 350D przycisk do zmiany trybu (one shot, seria, wyzwalacz) łatwo wcisnąć przypadkiem wciskając przycisk korekty ekspozycji. Zdarzyło mi sie to wielokrotnie i nie swiadczy to o niczym poza kiepawą ergonomią 350D.
    Dlatego jak nie słyszę kłapa lustra, to po 0.5sec mam już skończoną operację [ON>OFF>ON] i 2x przycisk samowyzwalaczowy naciśnięty.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dlatego jak nie słyszę kłapa lustra, to po 0.5sec mam już skończoną operację [ON>OFF>ON] i 2x przycisk samowyzwalaczowy naciśnięty.
    A poco [ON>OFF>ON]? Wystarczy wcisnąć dwa razy przycisk samowyzwalaczowy aby przerwać odliczanie i przejść do one shot.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    A poco [ON>OFF>ON]? Wystarczy wcisnąć dwa razy przycisk samowyzwalaczowy aby przerwać odliczanie i przejść do one shot.
    O to się znowu czegoś nauczyłem. Niby czytałem całą instrukcję od deski do deski, ale widocznie nie byłem świadom, że ten skrót klawiszowy będzie mi kiedyś potrzebny.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Oj nie wiem czy takie bajery są w instrukcji ;P

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    W małych miejscowościach zdarza się, że fotograf robiący zdjęcia na weselnej chałturze na co dzień jeździ Tirami po Europie, a kamerzystą jest kierownik lokalnej piekarni...

Na pewno jest wtedy najlepszym kierowcą wśród fotografów i najlepszym fotografem wśród kierowców...
    Moim zdaniem nie trafiony przykład, na forum mamy na to sporo dowodów, słynny już Kapitan a tym samym marynarz, pozdrowienia dla JanuszaBody;-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    Moim zdaniem nie trafiony przykład, na forum mamy na to sporo dowodów, słynny już Kapitan a tym samym marynarz, pozdrowienia dla JanuszaBody;-)
    teraz ty nie trafiasz zupełnie bo zarówno Janusz jak i cała rzesza znakomitych fotografów nie jest fotografami ślubnymi i na ślubach nie robi (chyba że okazjonalnie), więc przykład nie adekwatny do tematu wątku i wypowiedzi kolegi.. ja zrobiłem w życiu ze 4 śluby i to będąc w zasadzie gościem (zdjęcia są na www) i nie zdziwię się jak kiedyś się zobaczę w tym wątku, ale póki co nie robię zawodowo tego więc nie muszę trzymać określonego poziomu i moge pozwolić sobie na robienie "kiczu", bo nikt za to mi nie płaci. Poza tym, jak to się mówi "łatwiej kijek pocieniasić niż go potem podrubasić" czyli przekładając na zdjęcia ślubne jak będę miał dobre zdjęcia to spieprzyć je obróbką, serduszkami, klonami itp. zawsze zdążę bo klient tak zechce, a w drugą stronę już nie bardzo bo "z gówna bata nie ukręcisz" że tak poetycko zakończę
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 03-10-2008 o 15:47
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    teraz ty nie trafiasz zupełnie bo zarówno Janusz jak i cała rzesza znakomitych fotografów nie jest fotografami ślubnymi i na ślubach nie robi (chyba że okazjonalnie), więc przykład nie adekwatny do tematu wątku i wypowiedzi kolegi.. ja zrobiłem w życiu ze 4 śluby i to będąc w zasadzie gościem (zdjęcia są na www) i nie zdziwię się jak kiedyś się zobaczę w tym wątku, ale póki co nie robię zawodowo tego więc nie muszę trzymać określonego poziomu i moge pozwolić sobie na robienie "kiczu", bo nikt za to mi nie płaci. Poza tym, jak to się mówi "łatwiej kijek pocieniasić niż go potem podrubasić" czyli przekładając na zdjęcia ślubne jak będę miał dobre zdjęcia to spieprzyć je obróbką, serduszkami, klonami itp. zawsze zdążę bo klient tak zechce, a w drugą stronę już nie bardzo bo "z gówna bata nie ukręcisz" że tak poetycko zakończę

W mojej wypowiedzi miałem na myśli to, że niezależnie od tego czym się dana osoba zajmuje na codzień nie przekreśla to bycia dobrym fotorafem (niekoniecznie ślubnym) i zmierzam do tego iż zawód wykonywany na codzień (z różnych względów) nie musi mieć wpływu na to jakim się jest fotografem, a z wypowiedzi którą cytowałem, zrozumiałem jasno; że jak jesteś np. nauczycielem to **** z ciebie nie fotograf. Oczywiście zgadzam się, że są "wypadki" ale nie mierzmy wszystkich jedną miarą. Czym zawodowo zajmuje się Vitez?? i czy umniejsza mu to w robieniu po pracy dobrych zdjęć!? Może ma więcej chętnych niż nie jedno atelier w jego okolicy, a zawodowo niestety fotografem nie jest. Tak więc fotografa nie czyni studio czy posiadany sprzęt, tylko jakość świadczonych usług a na to nie ma wpływu zawód wykonywany.
    Pan z pierwszej fotki w wątku, hmmm chciało by się powiedzieć "zawodowiec" bo tym się zajmuje, sprzęt jak widać też ma, i nie jeździ pewnie TIR-em po europie tylko zawodowo foci i nagrywa, ale w finale... Nie szata zdobi człowieka. Też prawie poetycko

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów