Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AI servo - Jak Wam działa?????

Red face AI servo - Jak Wam działa?????

Miałem to w moim (ups!) Nikonie 90, a tu w 350D jakoś nie bardzo to działa. Ponad 50% fotek nieostra. Czy ja dobrze robię? Ustawiam sobie centralny punkt autofokusa jako aktywny (nie używam pozostałych bo wolę wiedzieć co ostrzę), spust do połowy i śledzę....Śledzę i śledzę, fokus sobie chroboce, a ja w pewnym momencie....cyk! I już. NO i taki efekt, że ponad połowa ujęć w kosz. Mogę zrozumieć nieostry start Ferrari albo samolotu, ale tu chodzi o idących ludzi . I to idących na wprost. Czy ja coś robię źle? Czy to AI Servo nadaje się tylko do fotografowania osób sparaliżowanych?

sv
    Guest

Domyślnie

a może Twoja sigma ma AF dla sparaliżowanych

Talking

Robiłem też kitem i ten sam efekt

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Powodów może być wiele
    Może używasz AI servo przy dość długich czasach naswietlania? W czasie tego "...sledzę i śledzę..." dość łatwo poruszyć fotkę
    Jeśli nie ma w tej samej odległości innych obiektów włącz wszystkie punkty, dość ładnie przejmują "...śledzenie..."
    Zwiększ przysłonę, żeby AI servo było trudniej wyjść z GO.
    U mnie działa bez problemu, wprawdzie na 20d ale to raczej bez różnicy.
    Edit:
    Ale tak jak kolega napisał najcześciej robie to "L"ką 70-200 a ta ma USM
    Ostatnio edytowane przez froolk ; 14-06-2005 o 21:16

Domyślnie

NO i zaczynam kumać! Dzięki :wink:

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgodzę się z kolegami (choć doświadczeń nie mam za dużo), że to sprawa obiektywu. Na mojej Sigmie AI działa, ale przed zrobieniem zdjęcia, dobrze jakby osoba poruszające się, zatrzymała się na chwilę ;-). Podpinałem Canona 28-80 USM i było o niebo lepiej (choć do ideału to jeszcze moim zdaniem brakowało). Podejrzewam, że na lepszych obiektywach będzie jeszcze lepiej.

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort
    Ponad 50% fotek nieostra. Czy ja dobrze robię?
    Musisz mieć ustawiony bardzo krótki czas naświetlania, bo to zdjęcia w ruchu. Jak czas wychodzi za długi szczególnie w ciemne dni, zwiększ ISO.
    Pobaw się z czasami naświetlania 1/250 1/500 1/1000 itd i wyczaisz jakich czasów używać.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja robie 350d caly czas na servo zdjecia na rajdach samochodowych i 95% zjdec jest ostra. Uzywam szkla 70-200 f/4L
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie w 300D dobiegaczka nawet w oszukanym Wasiaware AI Servo działa dobrze. Natomiast w One Shot już są nieostre. Czyli wszystko O.K. - fakt że na USM

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja w ten weekend (wiem że się powtarzam, w końcu maznę jakiś raport ) na airshow byłem zaskoczony jak dobrze AI Servo w 20D + 100-400L trzyma ostrość przy szybko poruszających się obiektach, wchodzących/wychodzących z sensorów AF itp. Normalnie kurde jakaś magia

Uprawnienia umieszczania postów