Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 5D + 12-24vs17-40

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To inne obiektywy. Canon jest bardziej uniwersalny na FF. Szeroko z jednej strony, z drugiej okolice standaru. Można go użyć do różnych celów, 17mm, 24mm, 28mm, 35mm, 40mm... Sigma to tylko szeroki kąt, za to baaaardzo szeroki. Sigma to ekstremalne szerokości, ciekawsze fotki przy odrobinie umiejętności, coś jedynego w swoim rodzaju. Jeśli masz jakiś standardowy zakres w stylu 28-75, 24-70, 24-105, ect. to Sigma chyba będzie ciekawsza. Polary przy tak szerokich ogniskowych, gdy masz sporo nieba na zdjęciu, raczej się nie sprawdzają.

lokmen
    Guest

Domyślnie

cytat:
    Napisał ghostrider
    serio?
    serio, serio...
    Wchodze na alledrogo i patrze na ceny. Jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a elke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi różnicy...
    ten obiektyw za 1690 miałem już kupiony - oddałem go zaraz na drugi dzień - złom kompletny - nie polecam i przestrzegam

Domyślnie

a ja bym nie zrobił sobie krzywdy kupując zakres 12-24 i 24-70/105

kiedyś myślałem ze mógłbym z takim czymś żyć (myslałem o 10-22 i 24-105 ;-) ) ale teraz twierdze ze zakresy muszą/powinny sie zazębiać
    na wyjazdy (samolot) często biorę jedno lub dwa szkła np 17-40 albo 24-105; do jednego z nic dokładam 50 1.4
    mam lekko i w miarę uniwersalnie - wiem gdzie jadę i pod to wybieram szkło
    jakbym miał tylko 12-24 zamiast 17-40 musiałbym brac dwa szkła i żonglować - bo miałbym albo bardzo szeroko albo za wasko w przypadku 24-70/105

argument 12-24 + 50 do mnie nie trafia

tę sigmę to można by dokupić jako tzw extras jak kogoś stać
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokmen Zobacz posta
    ten obiektyw za 1690 miałem już kupiony - oddałem go zaraz na drugi dzień - złom kompletny - nie polecam i przestrzegam
    Mógłbyś napisać coś więcej?? Co to znaczy że złom? Jakość zdjęć czy wykonania obiektywu, Mam podobną (15-30) i to jest przecież wersja EX - czyli niby ta "lepsza". Ja jakością obiektywu jestem pozytywnie zaskoczony... zdjęć też.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?
    Na 5D przy zdjęciach robionych 17-40/4 z nakręcanym polarem i dodatkowo holderem (ze ściętym jednym slotem!) Cokin P i filtrem szarym połówkowym winieta przy 17mm jest wyraźna. Zresztą z samym holderem i szarą połówką winietuje przy tej ogniskowej. Dopiero kiedy zmienia się ogniskową z 17 na ok. 24mm winieta ustępuje przy kombinacji tych dwóch filtrów. Muszę spróbować obciąć jeszcze jeden slot, bo i tak nigdy nie stosuję więcej niż jednego filtra połówkowego, i sprawdzić, czy wtedy również winietuje.

tomo72
    Guest

Domyślnie

Witam.
    C 17-40/4L, z holderem szerokokątnym (na jeden filtr) nie winietuje przy 17 mm.
    Po założeniu tego zastawu na polara lu UV, pojawia się winieta w narożach, która zanika ok. 20 mm.Trzeba z tym żyć

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:

do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
    Też bzdura
    W Sigmie 12-24 masz nakładkę, na której zamyka się przedni dekielek, i na tej nakładce masz gwint do wkręcania filtrów.
    Sigma 12-24 jest jedynym tak szerokim szkłem przeznaczonym pod FF. Winieta pojawia się niestety, ale tylko gdy mamy nałożoną tą przednią nakładke.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Też bzdura
    W Sigmie 12-24 masz nakładkę, na której zamyka się przedni dekielek, i na tej nakładce masz gwint do wkręcania filtrów.
    Sigma 12-24 jest jedynym tak szerokim szkłem przeznaczonym pod FF. Winieta pojawia się niestety, ale tylko gdy mamy nałożoną tą przednią nakładke.
    Bzdura do kwadratu - ta nakladka spisuje sie tylko na cropie. Na FF gdzie to szkło nabiera prawdziwej wartości fotografowanie z nakładka bez winety mozliwe jest dopiero do 20mm wiec do Du.....

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów