Dwa pytania:
Do sigmy 12-24 nie da sie jakims domowym sposobem przymocowac polara(zmodyfikowany cokin np) bez jakiejs mega winiety??
Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?
Dwa pytania:
Do sigmy 12-24 nie da sie jakims domowym sposobem przymocowac polara(zmodyfikowany cokin np) bez jakiejs mega winiety??
Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
1. mam s 12-24 i s 15-30
używam na f/8 i nie widzę winiety, dystorsja też mała, ( wg. Scotta Kelby"ego przy ogniskowej 12mm polara nie używa się ..." obiektywy super szerokokątne nie lubią się z polarami "...), sigma 15-30 jest znacznie ostrzejsza, ale głośna i jak wpadnie do niej promyk słońca to na zdjęciu jest brzydki fioletowy placek, unikam tej flary chowając obiektyw w cieniu. fotografowanie na 12mm to bajka - kąt 120, hiperfokalna od kiludziesięciu cm. - zapraszam do sprawdzenia
2. c 17-40 a s 12-24 to zupełnie inne obiektywy, najlepiej mieć je oba ( canon ostrość lepsza szczególnie na brzegach no ale kąt 20 stopni mniej, a 20 stopni to tyle co widzi obiektyw ok. 130mm.)
To inne obiektywy. Canon jest bardziej uniwersalny na FF. Szeroko z jednej strony, z drugiej okolice standaru. Można go użyć do różnych celów, 17mm, 24mm, 28mm, 35mm, 40mm... Sigma to tylko szeroki kąt, za to baaaardzo szeroki. Sigma to ekstremalne szerokości, ciekawsze fotki przy odrobinie umiejętności, coś jedynego w swoim rodzaju. Jeśli masz jakiś standardowy zakres w stylu 28-75, 24-70, 24-105, ect. to Sigma chyba będzie ciekawsza. Polary przy tak szerokich ogniskowych, gdy masz sporo nieba na zdjęciu, raczej się nie sprawdzają.
ten obiektyw za 1690 miałem już kupiony - oddałem go zaraz na drugi dzień - złom kompletny - nie polecam i przestrzegamserio, serio...cytat:
Napisał ghostrider
serio?
Wchodze na alledrogo i patrze na ceny. Jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a elke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi różnicy...
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Na 5D przy zdjęciach robionych 17-40/4 z nakręcanym polarem i dodatkowo holderem (ze ściętym jednym slotem!) Cokin P i filtrem szarym połówkowym winieta przy 17mm jest wyraźna. Zresztą z samym holderem i szarą połówką winietuje przy tej ogniskowej. Dopiero kiedy zmienia się ogniskową z 17 na ok. 24mm winieta ustępuje przy kombinacji tych dwóch filtrów. Muszę spróbować obciąć jeszcze jeden slot, bo i tak nigdy nie stosuję więcej niż jednego filtra połówkowego, i sprawdzić, czy wtedy również winietuje.
Witam.
C 17-40/4L, z holderem szerokokątnym (na jeden filtr) nie winietuje przy 17 mm.
Po założeniu tego zastawu na polara lu UV, pojawia się winieta w narożach, która zanika ok. 20 mm.Trzeba z tym żyć