Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 5D + 12-24vs17-40

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Dwa pytania:
    Do sigmy 12-24 nie da sie jakims domowym sposobem przymocowac polara(zmodyfikowany cokin np) bez jakiejs mega winiety??
    Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    ....
    Dwa pytania:
    Do sigmy 12-24 nie da sie jakims domowym sposobem przymocowac polara(zmodyfikowany cokin np) bez jakiejs mega winiety??...
    Skoro na 12 mm jest winieta i bez filtra to jeśli wstawisz cokolwiek przed przednią soczewkę to może być ona co najwyżej większa :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec

Domyślnie 12-24

1. mam s 12-24 i s 15-30
    używam na f/8 i nie widzę winiety, dystorsja też mała, ( wg. Scotta Kelby"ego przy ogniskowej 12mm polara nie używa się ..." obiektywy super szerokokątne nie lubią się z polarami "...), sigma 15-30 jest znacznie ostrzejsza, ale głośna i jak wpadnie do niej promyk słońca to na zdjęciu jest brzydki fioletowy placek, unikam tej flary chowając obiektyw w cieniu. fotografowanie na 12mm to bajka - kąt 120, hiperfokalna od kiludziesięciu cm. - zapraszam do sprawdzenia
    2. c 17-40 a s 12-24 to zupełnie inne obiektywy, najlepiej mieć je oba ( canon ostrość lepsza szczególnie na brzegach no ale kąt 20 stopni mniej, a 20 stopni to tyle co widzi obiektyw ok. 130mm.)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To inne obiektywy. Canon jest bardziej uniwersalny na FF. Szeroko z jednej strony, z drugiej okolice standaru. Można go użyć do różnych celów, 17mm, 24mm, 28mm, 35mm, 40mm... Sigma to tylko szeroki kąt, za to baaaardzo szeroki. Sigma to ekstremalne szerokości, ciekawsze fotki przy odrobinie umiejętności, coś jedynego w swoim rodzaju. Jeśli masz jakiś standardowy zakres w stylu 28-75, 24-70, 24-105, ect. to Sigma chyba będzie ciekawsza. Polary przy tak szerokich ogniskowych, gdy masz sporo nieba na zdjęciu, raczej się nie sprawdzają.

lokmen
    Guest

Domyślnie

cytat:
    Napisał ghostrider
    serio?
    serio, serio...
    Wchodze na alledrogo i patrze na ceny. Jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a elke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi różnicy...
    ten obiektyw za 1690 miałem już kupiony - oddałem go zaraz na drugi dzień - złom kompletny - nie polecam i przestrzegam

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokmen Zobacz posta
    ten obiektyw za 1690 miałem już kupiony - oddałem go zaraz na drugi dzień - złom kompletny - nie polecam i przestrzegam
    Mógłbyś napisać coś więcej?? Co to znaczy że złom? Jakość zdjęć czy wykonania obiektywu, Mam podobną (15-30) i to jest przecież wersja EX - czyli niby ta "lepsza". Ja jakością obiektywu jestem pozytywnie zaskoczony... zdjęć też.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?
    Na 5D przy zdjęciach robionych 17-40/4 z nakręcanym polarem i dodatkowo holderem (ze ściętym jednym slotem!) Cokin P i filtrem szarym połówkowym winieta przy 17mm jest wyraźna. Zresztą z samym holderem i szarą połówką winietuje przy tej ogniskowej. Dopiero kiedy zmienia się ogniskową z 17 na ok. 24mm winieta ustępuje przy kombinacji tych dwóch filtrów. Muszę spróbować obciąć jeszcze jeden slot, bo i tak nigdy nie stosuję więcej niż jednego filtra połówkowego, i sprawdzić, czy wtedy również winietuje.

tomo72
    Guest

Domyślnie

Witam.
    C 17-40/4L, z holderem szerokokątnym (na jeden filtr) nie winietuje przy 17 mm.
    Po założeniu tego zastawu na polara lu UV, pojawia się winieta w narożach, która zanika ok. 20 mm.Trzeba z tym żyć

Uprawnienia umieszczania postów