Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 5D + 12-24vs17-40

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie 5D + 12-24vs17-40

Czesc,

Szukalem watku o takim mniej wiecej tamacie, ale nie znalazlem. Jesli taki temat juz istnieje to prosze wskazcie mi go.

Poszukuje rozwiazania w miare budzetowego - ma byc szeroko.
    W zasadzie jako takie w gre wchodzi s12-24 luc c17-40.

Czy ktos z Was ma doswiadczenie z ktoryms z takich setupow z naciskiem na sigme.
    Ktore rozwiazanie jest lepsze?

dzieki i pozdrawiam
    michal
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Domyślnie

Sigma działa tylko na cropie a canon jest do pełnej klatki, już nie masz dylematu bo tylko jeden obiektyw pasuje do twojej puszki.

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Sigma działa tylko na cropie a canon jest do pełnej klatki, już nie masz dylematu bo tylko jeden obiektyw pasuje do twojej puszki.
    Sigma jest pod pełną klatkę.
    http://www.optyczne.pl/60.1-Test_obi...SM-Wstęp.html
    pzdr

Uzależniony

Domyślnie

jesli juz cos piszesz to dobrze wiedziec o czym sie pisze !!

S12-24 jest do cropa i FF

S10-20 jest TYLKO pod cropa !!

...... /niedozwolona reklama/
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście bzdura, natomiast mankamentem sigmy jest brak możliwości stosowania filtrów.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Mam 5D i 17-40L i jest całkiem oki, zwłaszcza że mogę uzywac filtrów szarych z łagodnym przejsciem, to pozwala trochę wiecej panowac nad tym co Dostajesz do dalszej rzeźby..
    Co do S12-24 to zapytaj ArtMag on je ma albo miał, z tego co widziałem u niego to jazda jest ciekawa.. Zależy co chcesz robic, jeżeli zależy Ci na bardzo szerokim to S, ale s czasami trzeba kalibrowac. A jeżeli chcesz coś zarzucic z przodu to C, mi wystarcza 17-40L jest dośc szeroko by uzyskac dynamikę obrazu, ale i jest 40 do ratowania sie w drugim zakresie. Dobrym rozwiązaniem byłoby podpiąc i zobaczyc. Ja mam 17-40L i jezeli bedę chciał szerej, następna będzie s..

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Oczywiście bzdura, natomiast mankamentem sigmy jest brak możliwości stosowania filtrów.
    tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:

do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Zapomnialem dodac, ze glownym zastosowaniem tego szkla bedzie fotografia krajobrazowa. do innych zastosowan mam inne szkla.

o braku mozliwosci stosowania standardowych filtrow w sigmie wiem. z tego co pamietam, to musial bym miec sigme 15-30, zeby moc stosowac zwykle filtry.

cena obydwu szkiel jast mocno zblizona, wiec akurat w przypadku tych dwoch nalezy sie raczej kierowac opinia uzytkownikow, o co wiec prosze.
    Mozna oczywiscie jescze taniej - T17-35, czy wspomniana powyzej S15-30, tylko jakos dziwnie nie jestem przekonany do nich...
    Ostatnio edytowane przez mikie_001 ; 21-09-2008 o 11:37
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    jesli juz cos piszesz to dobrze wiedziec o czym sie pisze !!
    Sorki walnąłem się, ale żeby odrazu tak krzyczeć?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:

do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
    No, czyli realnie patrząc nie da się. Bo co jest istotniejszego w szerokich kątach od polarka i szarych połówek z możliwością ich regulacji (cokin)?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów