Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 5D + 12-24vs17-40

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie 12-24

1. mam s 12-24 i s 15-30
    używam na f/8 i nie widzę winiety, dystorsja też mała, ( wg. Scotta Kelby"ego przy ogniskowej 12mm polara nie używa się ..." obiektywy super szerokokątne nie lubią się z polarami "...), sigma 15-30 jest znacznie ostrzejsza, ale głośna i jak wpadnie do niej promyk słońca to na zdjęciu jest brzydki fioletowy placek, unikam tej flary chowając obiektyw w cieniu. fotografowanie na 12mm to bajka - kąt 120, hiperfokalna od kiludziesięciu cm. - zapraszam do sprawdzenia
    2. c 17-40 a s 12-24 to zupełnie inne obiektywy, najlepiej mieć je oba ( canon ostrość lepsza szczególnie na brzegach no ale kąt 20 stopni mniej, a 20 stopni to tyle co widzi obiektyw ok. 130mm.)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Czy 17-40 winetuje z cokinem na dwa filtry(szara polowka i polar)?
    Na 5D przy zdjęciach robionych 17-40/4 z nakręcanym polarem i dodatkowo holderem (ze ściętym jednym slotem!) Cokin P i filtrem szarym połówkowym winieta przy 17mm jest wyraźna. Zresztą z samym holderem i szarą połówką winietuje przy tej ogniskowej. Dopiero kiedy zmienia się ogniskową z 17 na ok. 24mm winieta ustępuje przy kombinacji tych dwóch filtrów. Muszę spróbować obciąć jeszcze jeden slot, bo i tak nigdy nie stosuję więcej niż jednego filtra połówkowego, i sprawdzić, czy wtedy również winietuje.

tomo72
    Guest

Domyślnie

Witam.
    C 17-40/4L, z holderem szerokokątnym (na jeden filtr) nie winietuje przy 17 mm.
    Po założeniu tego zastawu na polara lu UV, pojawia się winieta w narożach, która zanika ok. 20 mm.Trzeba z tym żyć

Domyślnie

a ja bym nie zrobił sobie krzywdy kupując zakres 12-24 i 24-70/105

kiedyś myślałem ze mógłbym z takim czymś żyć (myslałem o 10-22 i 24-105 ;-) ) ale teraz twierdze ze zakresy muszą/powinny sie zazębiać
    na wyjazdy (samolot) często biorę jedno lub dwa szkła np 17-40 albo 24-105; do jednego z nic dokładam 50 1.4
    mam lekko i w miarę uniwersalnie - wiem gdzie jadę i pod to wybieram szkło
    jakbym miał tylko 12-24 zamiast 17-40 musiałbym brac dwa szkła i żonglować - bo miałbym albo bardzo szeroko albo za wasko w przypadku 24-70/105

argument 12-24 + 50 do mnie nie trafia

tę sigmę to można by dokupić jako tzw extras jak kogoś stać
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów