Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Forumowy Dylemat czyli Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG M czy Canon 70-200mm f/4 L

GumowaKaczka
    Guest

Domyślnie Forumowy Dylemat czyli Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG M czy Canon 70-200mm f/4 L

Witajcie.

Wątpię, aby taki problem był już przerabiany na CB więc dla własnego spokoju wolałem założyć swój wątek.

Stoję aktualnie przed zakupem szkiełka tele. W grę wchodziły na początku 3 obiektywy. Teraz po wielu przemyśleniach zostały dwa.

1. Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro
    2. Canon 70-200mm f/4 L USM
    3. Tamron 70-200mm f/2.8 (Sam nie wiem dlaczego go wykluczyłem)

Klasy obu tych obiektywów są prawdopodobnie zupełnie odmienne, ale ja mam nieco inny problem. Zasoby finansowe pozwalają mi na kupno każdego z tych obiektywów.

Czy kupić Sigme i z zaoszczędzonych pieniędzy dokupić gripa, może lampę, szybszą kartę i kilka innych rzeczy, czy kupić Canona i cieszyć się "przez całe życie" świetną jakością zdjęć i solidnością sprzętu? Po zakupie Canona i tak przyjdzie czas na zakup gripa, ale pewien dylemat jest.

Co Wy byście zrobili na moim miejscu?

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Ja bym kupił tego Canona i przez okres w którym będe się cieszył dobra jakoscia fotek oszczedzal na gripa i inne drobiazgi. Z drugiej strony jak nie chcesz pstrykać szybszych rzeczy (sport, ptaki w bliskiej odleglosci) ta Sigma Ci się nada całkiem, całkiem (w zakresie 100-200 radzi sobie dobrze) a za resztę kupisz te drobiazgi o ktorych piszesz. Wszystko zalezy co chcesz pstrykac, jakie masz potrzeby i na jakie kompromisty jestes skłonny isc...
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GumowaKaczka Zobacz posta
    1. Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro
    2. Canon 70-200mm f/4 L USM
    Ta Sigma (ale APO) jak na swoją cenę jest całkiem przyzwoita (wadami są np. mydlane zdjęcia w zakresie 200-300 mm, czy głośny i wolny AF), ale jeśli się zastanawiasz między nią a Canonem L, to wybór jest IMHO tylko jeden - Canon. Na resztę ekwipunku zawsze przyjdzie czas - zasadą jest kupowanie najlepszych (czyt. najdroższych) szkieł na jakie Cię stać.

Tak, Canon nie ma zakresu 200-300 jak ta Sigma, ale postaraj sobie odpowiedzieć na pytanie jak często Używałbyś tego zakresu. Po drugie jak powyżej - ta Sigma w tym zakresie nie powala.

Pozdr.

GumowaKaczka
    Guest

Domyślnie

Szkło będzie mi potrzebne do wykonywania zdjęć najczęściej w ruchu. Rajdy samochodowe, wyścigi na torach, pojazdy codziennego użytku w ruchu, jak i nieruchome. Czasami jakiś portret i krajobraz, ale sporadycznie. Przedział 200-300 w Sigmie byłby raczej rzadko przeze mnie używany, bo jeśli jakość zdjęć z tej ogniskowej jest średnia, to nie ma potrzeby psuć sobie krwi.

Jeszcze raz dokładniej przeanalizuje wydatki i podejmę decyzję (najprawdopodobniej tą słuszną czyli Canon). Szybszy AF do moich potrzeb będzie zbawieniem.

Dzięki za rady.

Miasto
    Będzin

Domyślnie

I wszystko jasne, zapomnij o drugim zdaniu w drugim poście Wyboru już dokonałeś pisząc do czego bedziesz uzywał szkła -Canon! Na pewno bedziesz zadowolony, Pozdro
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sigmą możesz zrobić zdjęcie samochodu na parkingu. Na rajdzie 70% zdjęć z sigmy poszło do kosza.

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pomyśl jeszcze o Canonie 70-300 4-5,6 IS USM. Stabilizacja czasem się przydaje

Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzypol Zobacz posta
    Pomyśl jeszcze o Canonie 70-300 4-5,6 IS USM. Stabilizacja czasem się przydaje
    Obiektyw fajny, ale przypominam o zawodzącym AF w tym szkiełku. Autor mówi o obiektach w ruchu, foceniu sportu (rajdowego), w C70-200 ma pewność szybkości i sprawności AF czego C70-300 nie może mu w każdych warunkach zaoferować.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Wątpię, aby taki problem był już przerabiany na CB więc dla własnego spokoju wolałem założyć swój wątek.
    faktycznie na forum nie spotkałem, ale "optyczne" niejako przewidziało ten dylemat
    http://www.optyczne.pl/34.11-Test_ob...sumowanie.html

BTW, wątek zmienił miejsce, ponieważ dylematy "co kupić?" rozstrzygamy w dziale "dla początkujących" gdyz osoby z doswiadczeniem nie mają problemów z odpowiednim doborem sprzętu do swoich potrzeb

Co Wy byście zrobili na moim miejscu?
    Ja bym wziął coś z Canona ring-USM.
    Stary 70-210/3.5-4.5 USM lub jeszcze produkowany 100-300/4.5-5.6 USM. (sam obywam się tym pierwszym). A gdybym już miał wziąć eLkę, to raczej szarpnąłbym się od razu na model ze stabilizacją 70-200/4L IS.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów