Strona 30 z 61 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Wszystko się zgadza jednak przed chwilą, pewnie ze sporą granicą błędu zmierzyłem czas przejechania całego zakresu w 85L, wychodzi jakieś 0,8s. Przyjmuję że przejedzie w tym czasie zakres ruchu ostrości ok. 10m ....

EDIT: Oczywiście piszę o 85L II
    Obliczenia mało przydatne - skala odległości nie jest liniowa, a prędkość ruchu USM raczej tak...
    Inaczej - szybkość obiektu, za którym jest w stanie nadążyć obiektyw, zależy od odległości (i paru innych rzeczy).

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Obliczenia mało przydatne - skala odległości nie jest liniowa, a prędkość ruchu USM raczej tak...
    Inaczej - szybkość obiektu, za którym jest w stanie nadążyć obiektyw, zależy od odległości (i paru innych rzeczy).
    Brak liniowości na skali odległości działa tylko na "+" dla 85L. Zmiany ostrości w zakresie 3 - nieskończoność to malutka część (na oko 1/5) całego zakresu pierścienia focusa w tym szkle (4/5 to zakres 0,95 - 3m). Zmiana punktu ostrości w tym zakresie (3 - niesk.) jest już totalnie szybka. Przy 85mm, generalnie większość zdjęć robiona jest z takich odległości, a już szczególnie te w ruchu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Nie wiem czy bylo ale jak sie ma jakosc optyczna canona 85 1.8 do nikkora 85 1.8?
    W Canonie chyba pod kazdym wzgledem lepsze jest 85. Nikkor ma czesto bf/ff, jest wolny i nie doostrza(na wiertarke jest tylko). Problemy z praca na mniejsze albo wieksze odleglosci. Optycznie chyba tez Canon lepszy.

Początki nałogu

Domyślnie

Tak wlasnie podejrzewalem, dzieki za odpowiedz.

Domyślnie

Chyba ze do d700/d3x to wtedy podobno dobrze idzie z tym wspolpracowac. Z korpusami dx jednak często jest źle.

Coś już napisał

Domyślnie

Sorry, może ktoś po krótce wyjaśni mi, na czym polega róznica między nową a starą wersją canona 85 1,2 L? lub odeśle mnie do odpowiedniego postu.
    Przymierzam sie d statłki 85 i tak zastanawiam się, czy canonowską L - kę czy 85 1,4 nikona - bo mam oba systemy - może ktoś doradzi, kto używał i wie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Sorry, może ktoś po krótce wyjaśni mi, na czym polega róznica między nową a starą wersją canona 85 1,2 L? lub odeśle mnie do odpowiedniego postu.
    ostrość podobna, druga wersja ma lepsze powłoki, przez co jest lepsza pod światlo i ma mniejsze aberracje
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ostrość podobna, druga wersja ma lepsze powłoki, przez co jest lepsza pod światlo i ma mniejsze aberracje
    ... i podobno szybszy AF. :-)

Właśnie, co do aberracji. Czy u Was (mówię do posiadaczy 85L II) też tak... ZAJEBIŚCIE ABERRUJE? Dla mnie to główna, ogromna wada tego szkła. Aż boli.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    ... i podobno szybszy AF. :-)

Właśnie, co do aberracji. Czy u Was (mówię do posiadaczy 85L II) też tak... ZAJEBIŚCIE ABERRUJE? Dla mnie to główna, ogromna wada tego szkła. Aż boli.
    Ze**iście aberruje to Nikkor 85 1.4. Elki to miód malina.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ze**iście aberruje to Nikkor 85 1.4. Elki to miód malina.
    Święte słowa. Kto się z tym nie zgadza-grzeszy!

Strona 30 z 61 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów