napisz na forum nikona że 85 1,4 to kicha to dostaniesz bloka od moderatora tak jak ja.. Dodać mogę że 85 1,8 nikona to kicha nie miałem canonowskiej wersji ale cieszcie się że jesteście w canonie, ja przez kilka lat pracowałem nikonem aż w końcu powiedziałem stop. 85L to jeden z powodów zmiany systemu i nie porównujcie go do samyanga przecież praca na tym szkle to koszmar, w dodatku sprzedawca zaręczał że nie ma się w nim co zepsuć -okazało się że przysłona się zawieszała..
jestem tu od niedawna ale jak słysze narzekania z **** na stałki L to aż mnie to rozśmiesza w nikonie modlą się o jakiekolwiek z tych stałek..
Wy tu narzekacie na to że wolny af w 85L.. najprawdopodobniej silnik jest szybszy niż w 70-200 tylko jest tak precyzyjny jak mało który słoik.
narzekacie że do obiektywu na 85mm i świetle 1,2 wpada za dużo światła aż mi się głupio robi jak można się było tego nie spodziewać przy takiej konstrukcji gdzie żadnej firmie nie udało się zrobić podobnego szkła(zeiss nawet nie porównuje bo nie ma co)..