Strona 23 z 61 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jak już narzekamy to ja proponuje szybki rzut oka na tablice MTF 85L i powszechnie uważanego za mydło 16-35II

http://www.optyczne.pl/167.4-Test_ob...87_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/130.4-Test_ob...87_obrazu.html

Jak widać przy f/2.8 16-35LII jest ostrzejsze niż 85LII przy f/1.2-f/1.4. Chyba czas przerzucić się na Samyanga bo 85L to straszna kupa ;-)

85L to jest w ogóle ciekawe zjawisko. Analizując poszczególne parametry to można całkowicie zgodnie z prawdą powiedzieć że:
    - pod światło gorszy od Samyanga
    - ostrość na pełnym otworze gorsza od "mydlanego" 16-35II
    - AF dużo wolniejszy niż w 85/1.8 i większości obiektywów
    - manualne ustawienie ostrości z powodu bardzo luźnego pierścienia lepsze chyba tylko od 50/1.8
    - drogi jak cholera

A mimo to wszyscy go chcą mieć, wszyscy (prawie) się zachwycają i marzą o boskim 85L ;-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-10-2009 o 15:41

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W zupełności się nie zgodzę. Praca pod światło, to jednak nie jest poboczny temat, tylko jedna z właściwości optycznych obiektywu....
    Tak - ale czy nie uwazasz, ze czym jasniejszy obiektyw tym ciezej uzyskac idelany obraz w kazdych warunkach? To tak jak z Tamronami - niby tansze i ostrzejsze, tylko czemu nie wsadza do nich porzadnego AF'a? Przeciez to by nie podbilo nagle ceny trzykrotnie. Czemu tez nie wsadza uszczelnien czy tez chocby porzadniejszej obudowy??? I tak ziarnko do ziarnka i okazuje sie, ze wcale nie jest tak suuuuper i..., ze nie da sie wszystkiego w jednym. Tu byla walka o swiatlo.
    Moim zdaniem przy takim swietle i jakosci obrazu zawsze bedzie cos za cos - nigdy nie bedzie idealnie a zdjecia pod slonce, to powiedzmy sobie szczerze - ekstremum fotografii (nie mowiac juz, ze zdjec pod slonce powinno sie unikac - takie jedno z przykazan )
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 23-10-2009 o 15:43

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    zdjecia pod swiatlo (slonce) to powiedzmy sobie szczerze - ekstremum fotografii (nie mowiac juz, ze zdjec pod slonce powinno sie unikac - takie jedno z przykazan )
    Hmmm, to ja uprawiam jakieś ekstremum, jeśli tylko się da to ustawiam ludzi pod światło :-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Hmmm, to ja uprawiam jakieś ekstremum, jeśli tylko się da to ustawiam ludzi pod światło :-)
    Ja nie mowie, ze takich zdjec sie nie robi czy, ze ja ich nie lubie. Ale moze powinno sie zwyczajnie podpiac inne szkielko do takiego czegos - po co 85mm ze swiatlem 1.2? Nie wierze, ze robiac zdjecia pod slonce musisz trzaskac na pelnej dziurze. A jak tak, to podeslij mi prosze przyklad takiej fotki.

CEZAREK
    Guest

Domyślnie

85 L II pod światło to kupa.
    Nie zgodzę się,

napiszę tak 85LII pod światło z 5D radzi sobie dużo lepiej niż z 5DII a wszystko chodzi o to ze ostrość konturowa pod światło widoczna na bardziej upakowanej matrycy jest gorsza, następuje większe "rozmycie świetlne na mikrosoczewkach matrycy" ze względu na jej upakowanie, dlatego u mnie 85LII kręci się tylko na starym body bo na nowej piątce jest pod światło do "pupy".
    Ostatnio edytowane przez CEZAREK ; 23-10-2009 o 16:23

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ja myślę że AF w 85 przy 1,2 nie da się zrobić szybszego bo obiektyw musi kręcić mordą o ponad 200 stopni a jest czym jechać w innych obiektywach jest to znacznie mniej ( około 90 stopni ) no można by chyba szybszy napęd dać ale pewno kosztem wagi ... co do pracy pod światło to wypinam się na słońce najczęściej ... jak komuś potrzeby to i tak nie obejdzie się bez niego ... jak nie otrzebny to niech kupi sobie inny ... to tylke ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ja nie mowie, ze takich zdjec sie nie robi czy, ze ja ich nie lubie. Ale moze powinno sie zwyczajnie podpiac inne szkielko do takiego czegos - po co 85mm ze swiatlem 1.2? Nie wierze, ze robiac zdjecia pod slonce musisz trzaskac na pelnej dziurze. A jak tak, to podeslij mi prosze przyklad takiej fotki.
    Pod światło robię 90% wszystkich zdjęć a to na jakiej przysłonie to zależy od wymaganej przeze mnie głębi ostrości a nie charakteru światła. A na flary w 85L nigdzie nie narzekam, jeśli coś mi się nie podoba to LCA które koloruje bokeh na zielono-fioletowo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

85mm 1.8 ze sloncem w kadrze, rzecz jasna na 1.8, ja 99,9% zdjec robie na pelnej dziurze, fotka nie ruszana, prosto z puszki

85L JESZCZE nie mam, wiec nie wiem czy jest gorzej czy lepiej, ale dodam, że w niektorych przypadkach ten zanik kontrastu i mgielka dodaje magii zdjeciom, nie wszystko musi byc idealne aby bylo piekne, moje zdjecie powyzej rewelacją nie jest, ale jak poprawimy kontrast to moim zdanem wyglada gorzej
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Nie, bo wszelkie porównania robione były przy tych samych przysłonach.

W zupełności się nie zgodzę. Praca pod światło, to jednak nie jest poboczny temat, tylko jedna z właściwości optycznych obiektywu. Skoro szkło jest klasę (albo i dwie) lepsze, to nie może być takiego spadku właściwości przy zdjęciach pod światło.
    taki gosc, handlarz obiektywami nie wie ze podczas zmiany przysłony nie zmienia sie konstrukcja obiektwu????<hehe> co ma piernik do wiatraka? to ekstremalna konstrukcja aż 85mm i światło 1,2 do tego najszersza tylna soczewka w systemach. Dziwie się że canon nie ma 85 1,4 zadowalające pół na pół 1,8 i 1,2 ale pewnie ktoś to już wyliczył . Dla mnie byl to jeden z powodów zmiany systemu, ci którzy chcą idealne 85 1,4 do nikona:P

Domyślnie

Tu znalazłem takie bokehowe porównanie:
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...85mm/index.htm
    endutex
    Digart

Strona 23 z 61 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów