michal_sokolowski jak nie masz nic ciekawego do napisania w tym temacie to lepiej nic nie pisz!
Złośliwe komentarze są zbędne!
Pozdrawiam
moze niekoniecznie ujecia tym samym szklem i roznymi puszkami...
... jednak co mi po tym, ze zobacze wspaniale zdjecie zrobione 85/1.2 kiedy nie moge sprawdzic jak wyszedlby ten sam kadr narysowany obiektywem 85/1.8
jezeli w przyszlosci bylaby taka mozliwosc to mam prosbe do autora watku o jedno, dwa we miare identyczne ujecia "w akcji" 85/1.2 i 85/1.8
mam cisnienie na 85/1.2 ale wydatek spory i chcialbym miec 100% pewnosci, ze roznica jest warta tych 5000 pln![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Cichy, a takie cos byloby do zrobienia?: jakas postac stojaca gdzies na wolnym powietrzu (np ulica, zeby tlo za postacia bylo dosyc odlegle i wieloplanowe) ujeta w ten sposob aby nie wypenila w 100% kadru, zeby zostalo jeszcze troche mniejsca nad glowa i pod nogami. I co najwazniejsze 1 fotka na 85 1,2 a 2-ga moze byc tym samym obiektywem przymknietym do 1,8 lub 85 1,8 na pelnej dziurze. Oczywiscie to tylko tak przy okazji jak juz bys focil w podobnej sytuacji.![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Zrobiłem dziś, obydwoma szkłami na pełnej dziurze, co prawda postaci nie ma, ale jest filarek
O obiektywach wiem prawie wszystko
lekka różnica jest. żeby chociaż ten 85/1.2 był 3xdroższy od 1.8 to niemiałbym problemu z wyborem ale różnica w cenie jest masakryczna. I stąd to męczenie sie z tematem czy głębia taka potrzebna czy może wystarczy 1.8. Może i przykład nie jest nadzwyczajny ale to juz coś. Zapewne na typowym portrecie widać bybyło "ciekawszą" przewagę 85L. Stąd moja prośba do Cichego o jakieś porównanie ludzika z bliska. Z góry dzięki!
Przecież tu nie chodzi o samą głębię, dostajemy za tę kasę szkło, do którego wpada ponad 2 x wiecej światła przy otwartej przesłonie. Czyli dostajemy to, za co płacimy![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
różnica jest subtelna ale to jest ta rożnica za którą się płaci... no i jak tu już Cichy wspomniał tu chodzi o komfort focenia przy na prawdę lichym świetle
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....