Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ?Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety
![]()
Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ?Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety
![]()
Z tego co wyczytałem, podpięte pod 5D Mark III radzi sobie całkiem dobrze nawet w fotografii sportowejMyślę, że należy nauczyć się pracować tym szkłem i coś z tego będzie. AF 85'tki podpiętej pod MK III jest szybszy w porównaniu ze starszymi body, na pewno jest bardzo precyzyjny i trafia dokładnie tam gdzie planujemy. Oczywiście przy f/1.2 należy brać pod uwagę płytką głębię ostrości
![]()
Ostatnio edytowane przez canon_user ; 03-08-2013 o 23:58
Czesto klne na 85L bo w reportazu jest slamazarny i jesli przyjdzie mu do glowy przejechanie zakresu i szukanie ostrosci to zapomnij o zlapaniu tego co sie wlasnie dzieje. Czesto wspomagam sie 135L ktory jest blyskawiczny i jesli tylko jest wystarczajaco duzo miejsca uzywam go zamiast 85L. Jednak w plenerze 85L pokazuje pazurWiec zamiast Sigmy 85/1.4 lepiej kupic 85L + 85/1.8 do repo
![]()
Ostatnio edytowane przez canon_user ; 04-08-2013 o 12:33
Czacha używa 85L z 5d mark III. W tej chwili posiadam 85/1.8 i 135/2.0. Nie wiem na ile 85L to dla mnie zachcianka i fanaberia bo nie chce klnąć na szkło za 8 koła. Nie chce też na repo nosić całego worka słoików, w chwili obecnej noszę i tak sporo bo 5 sztuk. 85L też będzie podpięty do 5d mark III. W reportażu, szczególnie na sali 135L się sprawdza ale do pojedynczych kadrów, do podstawowej ogniskowej 35/1.4 potrzebuję trochę krótszego tele. Skoro 85/1.8 się sprawdza, a 85L pokazuje pazur dopiero na plenerze gdzie równie dobrze działa 135L to cały pomysł posiadania 85L zaczyna być coraz mniej rozsądny. Chyba, że uda mi się podpiąć do aparatu i zakochać. Ktoś z zachodniopomorskiego posiada to szkło i ma chwilę czasu ?
![]()
Miałem okazję robić reportaż ślubny pracując na 24-105 mm L w połączeniu z 5D Mark II. Myślę, że gorzej być już nie może. Pamiętam, że próbowałem w ciemnej sali weselnej sfotografować cokolwiek, a nie dysponowałem lampą ze wspomaganiem AF tylko starą 430EZ w manualu. Skończyło się na tym, że reportaż w ciemnej sali robił kolega, a ja siedziałem i rwałem włosy z głowy. Jestem pewien, że tak źle na pewno nie będzie. Szkło jest niezwykle jasne, ma precyzyjny choć rzeczywiście wolniejszy AF. Mark III powinien bez problemu trafiać w "ciemnościach", choćby z 600EX-RT, którą kupiłem więc na chwilę obecną planuję zakup 85L, tak jak Ty s1nn3r. Zakochałem się w obrazku tego szkła i nie potrafię wybić go sobie z głowy. 35L byłby podstawowym szkłem tak jak u Ciebie, 135L do pojedynczych portretów np. gości, a 85'tka gdzieś pomiędzy + plener. Taki mam bynajmniej plan.
Panie/Panowie, proszę o support. Kupiłem używkę c 85 1.8. Wg sprzedawcy stan super, hiper. Tylko jeden pyłek na soczewce. Używany ok. roku. A jak się mu bliżej przyjrzałem to mam wrażenie, że było coś kombinowane. Śrubki obok złotego paska jakby kręcone (ale głowy uciąć nie dam), wewnętrzna soczewka - pod kątem oprócz wyraźnie widocznych pyłków na niej, widać jakby ślady czyszczenia jakąś szmatką - drobne smugi. Takie jak np. czyścimy filtr szmatką, która jest już lekko zatłuszczona. Widać to wszystko pod ostrym światłem halogenowym. Pierścien af lekko lata (góra/dół) - ruch pionowy, natomiast ruch obwodowy - kręcąc nim tylko delikatnie na początku jest drobny luz, a potem af kręci już ok [ust. oczywiście na MF]. Samo ostrzenie wg mnie ok. Co o tym myślicie?
Ostatnio edytowane przez swishu ; 11-09-2013 o 20:08
Jezeli działa i robi wporządku zdjęcia używaj, jeżeli była super okazja na cene, jeżeli wciaż masz wątpliwości wyślij do serwisu na ekspertyze. Na przyszłość sprawdzaj sprzęt przed zakupieniem. Obiektyw to czuły i delikatny sprzęt optyczny tak więc wydając jakiekolwiek pieniadze warto mieć możliwość fizycznie sprawdzenia sprzętu, jeżeli nie ma takiej możliwości szukać dalej
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2013 o 00:57
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
no wiem, trochę naiwnie podszedłem do sprawy. Czy te delikatne smugi na wew. soczewce mogły powstać przy montażu w fabryce? A delikatne luzy na pierścieniu af to standard ? Proszę o którego z posiadaczy tego szkła o opinię. Już nigdy kupowania w 'ciemno'...
Delikatne luzy na pierścieniach to standard również w znacznie droższych obiektywach więc tym się w ogóle nie przejmuj.