Strona 57 z 61 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Domyślnie Odp: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ? Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
    Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ? Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety
    Z tego co wyczytałem, podpięte pod 5D Mark III radzi sobie całkiem dobrze nawet w fotografii sportowej Myślę, że należy nauczyć się pracować tym szkłem i coś z tego będzie. AF 85'tki podpiętej pod MK III jest szybszy w porównaniu ze starszymi body, na pewno jest bardzo precyzyjny i trafia dokładnie tam gdzie planujemy. Oczywiście przy f/1.2 należy brać pod uwagę płytką głębię ostrości
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 03-08-2013 o 23:58

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Czesto klne na 85L bo w reportazu jest slamazarny i jesli przyjdzie mu do glowy przejechanie zakresu i szukanie ostrosci to zapomnij o zlapaniu tego co sie wlasnie dzieje. Czesto wspomagam sie 135L ktory jest blyskawiczny i jesli tylko jest wystarczajaco duzo miejsca uzywam go zamiast 85L. Jednak w plenerze 85L pokazuje pazur Wiec zamiast Sigmy 85/1.4 lepiej kupic 85L + 85/1.8 do repo

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Czesto klne na 85L bo w reportazu jest slamazarny i jesli przyjdzie mu do glowy przejechanie zakresu i szukanie ostrosci to zapomnij o zlapaniu tego co sie wlasnie dzieje.
    Podpinasz 85L do Marka II czy III? Masz już jakieś zdanie odnośnie porównania pracy tego szkła na tych dwóch body? Nic nie zmieni faktu, że ten kawał optyki trzeba w jakiś sposób "przesunąć" ale może jest odrobinę lepiej?
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 04-08-2013 o 12:33

Czacha używa 85L z 5d mark III. W tej chwili posiadam 85/1.8 i 135/2.0. Nie wiem na ile 85L to dla mnie zachcianka i fanaberia bo nie chce klnąć na szkło za 8 koła. Nie chce też na repo nosić całego worka słoików, w chwili obecnej noszę i tak sporo bo 5 sztuk. 85L też będzie podpięty do 5d mark III. W reportażu, szczególnie na sali 135L się sprawdza ale do pojedynczych kadrów, do podstawowej ogniskowej 35/1.4 potrzebuję trochę krótszego tele. Skoro 85/1.8 się sprawdza, a 85L pokazuje pazur dopiero na plenerze gdzie równie dobrze działa 135L to cały pomysł posiadania 85L zaczyna być coraz mniej rozsądny. Chyba, że uda mi się podpiąć do aparatu i zakochać . Ktoś z zachodniopomorskiego posiada to szkło i ma chwilę czasu ?

Coś już napisał

Miałem okazję robić reportaż ślubny pracując na 24-105 mm L w połączeniu z 5D Mark II. Myślę, że gorzej być już nie może. Pamiętam, że próbowałem w ciemnej sali weselnej sfotografować cokolwiek, a nie dysponowałem lampą ze wspomaganiem AF tylko starą 430EZ w manualu. Skończyło się na tym, że reportaż w ciemnej sali robił kolega, a ja siedziałem i rwałem włosy z głowy. Jestem pewien, że tak źle na pewno nie będzie. Szkło jest niezwykle jasne, ma precyzyjny choć rzeczywiście wolniejszy AF. Mark III powinien bez problemu trafiać w "ciemnościach", choćby z 600EX-RT, którą kupiłem więc na chwilę obecną planuję zakup 85L, tak jak Ty s1nn3r. Zakochałem się w obrazku tego szkła i nie potrafię wybić go sobie z głowy. 35L byłby podstawowym szkłem tak jak u Ciebie, 135L do pojedynczych portretów np. gości, a 85'tka gdzieś pomiędzy + plener. Taki mam bynajmniej plan.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Panie/Panowie, proszę o support. Kupiłem używkę c 85 1.8. Wg sprzedawcy stan super, hiper. Tylko jeden pyłek na soczewce. Używany ok. roku. A jak się mu bliżej przyjrzałem to mam wrażenie, że było coś kombinowane. Śrubki obok złotego paska jakby kręcone (ale głowy uciąć nie dam), wewnętrzna soczewka - pod kątem oprócz wyraźnie widocznych pyłków na niej, widać jakby ślady czyszczenia jakąś szmatką - drobne smugi. Takie jak np. czyścimy filtr szmatką, która jest już lekko zatłuszczona. Widać to wszystko pod ostrym światłem halogenowym. Pierścien af lekko lata (góra/dół) - ruch pionowy, natomiast ruch obwodowy - kręcąc nim tylko delikatnie na początku jest drobny luz, a potem af kręci już ok [ust. oczywiście na MF]. Samo ostrzenie wg mnie ok. Co o tym myślicie?
    Ostatnio edytowane przez swishu ; 11-09-2013 o 20:08

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    Panie/Panowie, proszę o support. Kupiłem używkę c 85 1.8. Wg sprzedawcy stan super, hiper. Tylko jeden pyłek na soczewce. Używany ok. roku. A jak się mu bliżej przyjrzałem to mam wrażenie, że było coś kombinowane. Śrubki obok złotego paska jakby kręcone (ale głowy uciąć nie dam), wewnętrzna soczewka - pod kątem oprócz wyraźnie widocznych pyłków na niej, widać jakby ślady czyszczenia jakąś szmatką - drobne smugi. Takie jak np. czyścimy filtr szmatką, która jest już lekko zatłuszczona. Widać to wszystko pod ostrym światłem halogenowym. Pierścien af lekko lata (góra/dół) - ruch pionowy, natomiast ruch obwodowy - kręcąc nim tylko delikatnie na początku jest drobny luz, a potem af kręci już ok [ust. oczywiście na MF]. Samo ostrzenie wg mnie ok. Co o tym myślicie?
    Jezeli działa i robi wporządku zdjęcia używaj, jeżeli była super okazja na cene, jeżeli wciaż masz wątpliwości wyślij do serwisu na ekspertyze. Na przyszłość sprawdzaj sprzęt przed zakupieniem. Obiektyw to czuły i delikatny sprzęt optyczny tak więc wydając jakiekolwiek pieniadze warto mieć możliwość fizycznie sprawdzenia sprzętu, jeżeli nie ma takiej możliwości szukać dalej
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2013 o 00:57
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

no wiem, trochę naiwnie podszedłem do sprawy. Czy te delikatne smugi na wew. soczewce mogły powstać przy montażu w fabryce? A delikatne luzy na pierścieniu af to standard ? Proszę o którego z posiadaczy tego szkła o opinię. Już nigdy kupowania w 'ciemno'...

Uzależniony

Delikatne luzy na pierścieniach to standard również w znacznie droższych obiektywach więc tym się w ogóle nie przejmuj.

Strona 57 z 61 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów