Strona 49 z 61 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Właśnie to mnie najbardziej interesuje, jak dynamiczną scenę można uchwycić tym szkłem i jego AFem.
    Każdą dynamiczną scenę można uchwycić tym szkłem. Pytanie powinno brzmieć jak często się to udaje. Z mojego doświadczenia powiem ci że da się ale komfort łapania ostrości jest kiepski, szczególnie jak obiektyw się zgubi i musisz poczekać aż sobie przejedzie 3/4 zakresu w tą i z powrotem żeby wrócić tubusem do właściwej pozycji.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Gdzieś na tym forum były linki do zdjęć 85/1,2 mkII robione tenisistom ziemnym (oczywiście podczas gry ) a ja zamieszczałem córkę na (tylko) kłusującym koniu. Da się ale komfort (powtarzalność) pracy jest dla cierpliwych . Poza tym inaczej jak robi się dla siebie a na zlecenie. Robiąc bez "ciśnienia" jest przyjemniej.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Wydaje mi się, że na szybkość AF w 85L narzekają przede wszystkim Ci, którzy nie używali tego szkła. Z ciekawości testowałem wczoraj na działce AF servo (5D mkII) na punkcie centralnym czyli z aktywnymi punktami wspomagającymi:
    -osoba idąca szybkim krokiem w stronę obiektywu- zdjęcia strzelałem do momentu gdy sylwetka osoby idącej w moim kierunku zajmowała 3/4 wysokości kadru (dłuższy bok zdjęcia był w pionie). Test robiłem na 1.2 i 1.8. Obiektyw trafiał idealnie, choć z bliska problemem jest już b. mała głębia ostrości.
    85/1.8 jest niewątpliwie sporo szybszym szkłem, ale nawet do ślubno-weselnych zastosowań szybkość Lki jest imo wystarczająca.
    Ostatnio edytowane przez skydiver ; 16-10-2011 o 13:41

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Ludzie 85 1.2 po prostu jest inny niż 1.8. Kupując go wiesz do czego ci jest potrzebny, akceptujesz wszystkie jego wady i zalety, albo nie masz co z pieniędzmi zrobić.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest właśnie sedno sprawy. 85 1.2 ma swoje ograniczenia ale wynagradza to znakomicie jakością obrazka. Faktycznie dynamiczne sceny trudno nim uchwycić ale przy odrobinie wprawy można i to. Na pełnym otworze sensowny jest tylko pkt. centralny. W zasadzie do mojej 5dII mam tylko ten obiektyw oraz 35 L i wystarcza mi to do wszyskiego. Jedyna wada 85 to waga ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamil333 Zobacz posta
    W zasadzie do mojej 5dII mam tylko ten obiektyw oraz 35 L i wystarcza mi to do wszyskiego. Jedyna wada 85 to waga ;-)
    Mam podobnie... 85L + 35L plus Zenitar 16/2.8-i więcej mi nie trzeba

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Używałem i jedyne co mnie wkurza to właśnie szybkość.
    Nie jest problemem nawet servo, gorzej jak trzeba przejechać z pół skali bo właśnie robiłeś coś ~7m od Ciebie a teraz chcesz szybko coś ~2m. Wciskasz spust a on jedzie i jedzie...
    Albo w trudnych warunkach jak sobie przestrzeli to sobie poczekasz aż wróci z powrotem.
    Zauważyłem, że to szkło zwiększyło mi diametralnie pobór prądu. Zwykle na 1 akku koło 1700zdjęć - przy intensywnym używaniu 85L spadło do 1100...
    Obrazek miodzio. Na 1.2 ostre jak cholera.
    Przednia "szyba" robi wrażenie.
    Dziwi mnie narzekanie niektórych posiadaczy tego szkła na wagę 24-70 czy 70-200/2.8
    to szkło lepsze nie jest. W zoomach masa jest jeszcze jakoś rozłożona a tutaj jest skoncentrowana w tym klocu
    A i wkurza mnie wysuwany przedni element i to że aby go schować muszę to szkło "podłączyć pod prąd" bo inaczej manual nie działa
    No i lekko wyłupiaste i również słusznych rozmiarów "tylne oczko" i strach, że zahaczę o body przy podpinaniu szkła.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Używałem i jedyne co mnie wkurza to właśnie szybkość.
    Tyle się naczytałem o tej szybkosci na forum, że jak już kupiłem, byłem pozytywnie zaskoczony - spodziewałem sie ze będzie gorzej niż jest w rzeczywistości :-) Chociaż gubienie się przy kiepskim swietle rzeczywiście jest wkurzające :-x
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 26-10-2011 o 21:18

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak widać trzeba brać poprawkę na to co się wyczyta;-). Nie ma to jak organoleptyczne sprawdzenie przed zakupem jak sprzęt się sprawuje. Jednemu bedzie za wolno, innemu w sam raz. Szczerze mówiąc jak oglądałem 85 L przed zakupem to miałem sporo wątpliwości. To co pstryknąłem na szybko mnie nie zadowoliło, mimo to kupiłem. Prawda jest taka, że czymś takim trzeba się nauczyć robić zdjęcia. Nie jest łatwo na początku szczególnie jeśli wcześniej pracowało się dajmy na to zoomem choćby nawet jaśniutkim.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

85L to nie jest szkło reporterskie
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 49 z 61 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów