ok, luzy odpuszczam, ff/bf - wyeliminowany. Został 1 większy paproch na wew. soczewce oraz lekkie smugi na niej. Obiektyw niestety nie kupiony 'okazyjnie' - specjalnie dopłaciłem do lepszej sztuki.
ok, luzy odpuszczam, ff/bf - wyeliminowany. Został 1 większy paproch na wew. soczewce oraz lekkie smugi na niej. Obiektyw niestety nie kupiony 'okazyjnie' - specjalnie dopłaciłem do lepszej sztuki.
A robiles juz zdjecia i widac tego paprocha? Czy to tylko takie ogladanie sprzetu do postawienia by ladnie wygladal
Sent from my iPad using Tapatalk
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
ok, luzy na pierścieniu odpuszczam, ff/bf wyeliminowany. Zostaje zatem jedynie 1 większy paproch na wew. soczewce oraz te lekko podejrzane smugi (tak jakby ktoś to próbował czyścić?), które widać jak przystawię obiektyw pod żarówkę halogenową i popatrzę do środka. Sorry za onanizm, ale wcale nie kupiłem go za 'okazyjną' kwotę.. i chce wiedzieć na czym stoję. Tak zawsze mam po zakupię, potem w ogóle o wszystkim zapominami nie wiem czy gościa brać do tablicy czy odpuścić.
--- Kolejny post ---
nie widać. Obiektyw będzie służył do robienia zdjęć![]()
offtop: nie wiem czemu za pierwszym razem post nie wskoczy, mimo odświeżenia f5. Więc piszę jeszcze raz, a po chwili są oba.. i się trochę tekstowo jąkam ;-) sorry.
co myslicie o smugach ?
--- Kolejny post ---
ok, co by zobrazować sprawę wstawiam zdjęcie
Obecnie mam 85 1.8- przesiadka z 85 II L. Nie doceniłem kunsztu szkła i sprzedałem. Przerost formy nad treścią dla moich zastosowań, ale musiałem mieć, bo strasznie chorowałem na ten obiektyw. To skuteczna forma wyleczenia się z onanizmu sprzętowego (w moim przypadku). 85 II L to świetne szkło, ale wg mnie musi na siebie konkretnie zarabiać. PS. 85 IIL ma tendencje do łapania paprochjów pod tylną soczewkę; z przodu, gdzie część tubusa obiektywu się rusza- czysto, a z tyłu, gdzie soczewka jest nieruchoma jak na złość zawsze się coś znajdzie.
Ostatnio edytowane przez Wojtko ; 04-10-2013 o 16:48
PS. Próbowałem pracy na 85 1.8, konkluzje mam takie, że przesiadając się z 85 II L na 85 1.8, a posiadajac 135 L praktycznie nie używam 85 1.8. NIe jest to więc żaden przerost formy nad treścią, ani onanizm sprzętowy. Pożyższy wpis to tylko dowód na to, że żal mi du... ściska :/ Może pod kotleta 85 1.8 lepsza, ale w plenerze... 85 II L wymiata.
Wojtko - nie rozumie, jak można komentować siebie i siebie krytykować ?!?!?!
/ Canon /
jakiś czas temu przesiadłem się z 85 1.8 na 85L. Jeśli chodzi o szybkość działania AFa to rzeczywiście jest on wolniejszy, ale widać to głównie kiedy trzeba przejechać z jednego końca skali na drugi. Przy przeostrzaniu jakaś różnica jest ale nie jest to moim zdaniem przepaść. Natomiast jeśli idzie o celność, to jest to obiektyw w którym jeśli fotograf nie da ciała to ma 99 celnych strzałów na 100. No i minusem jest waga szkła. 85 1.8 przy 85L jest leciutki.
Po zakupie szkła na drugi dzień odrazu wziąłem je na plener z młodymi. Zrobiłem pierwsze zdjęcie, spojrzałem na ekranik i pomyślałem - o ja $#@$@#$@ ale miazga. Plastyka z tego szkła przy f 1.2 niesamowita
Mam 85L II od wczoraj. Pierwsze wrażenia baaaardzo dobre. Oprócz wolniejszego w porównaniu do 85/1.8 AFa nie ma na co narzekać - no może ta waga. Za to jak napisał wyżej marcin_foto trafność jest na zdumiewającym poziomie. Bawiłem się całe popołudnie i wieczór i mogę powiedzieć, że nie mam nie trafionych ujęć. W porównaniu do wszystkich innych szkieł jakie mam największa powtarzalność. Druga sprawa to świetna ostrość od pełnej dziury. Spodziewałem się, że będzie dobrze, ale tu też mnie mocno zaskoczył. A te kolory i plastyka - rewelacja. Szkło zdecydowanie warte swojej ceny. Wersję f1.8 bez żalu oddałem bratu
.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
A czy przez wolniejszy AF nie stracisz jakiegoś ujęcia? Czy AF się już nie liczy?Tak jestem złośliwy.
Też mi to przeszło przez myśl ;-) ale ja się ugryzłem w język :-P
Ostatnio edytowane przez McLaren ; 31-10-2013 o 09:07
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;