Strona 50 z 61 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy ktoś z forumowiczów oddawał może 85L II do czyszczenia? Akurat zastanawiałem się nad sprzedażą, ale zauważyłem strasznie brzydkiego włosa gdzieś w środku na soczewce, i nie chcę sprzedawać szkła w takim stanie. Mimo, że wszyscy twierdzą, że nie wpływa w żaden sposób na zdjęcia, to jednak odczuwam pewien dyskomfort psychiczny przed potencjalnymi kupującymi i przed sobą Czy ktoś wie, za ile Żytnia robi takie sprawy? Pewnie przejechałbym się osobiście do Warszawy, bo wysyłka takiego szkła kurierem nie wchodzi w grę. Przy okazji wyczyściłbym matrycę w Marku 4, podobno na gwarancji robią za darmo.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Coś już napisał

Domyślnie

ok. 300PLN za v1 razem z korektą
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chodzi o sprawdzenie i tzw. korektę optyczną
    Ostatnio edytowane przez tmkwol ; 06-04-2012 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pytanie do osób, które kupowały C85/1.8 - jak jest z jakością poszczególnych egzemplarzy? Idąc do sklepu trzeba przebierać, aż trafi się na dobrą, ostrą sztukę bez back/front focus, czy nie ma takiej potrzeby - wystarczy zamówić i cieszyć się zdjęciami (w przypadku zakupów przez internet)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja odkupiłem od kolegi Lisora, który rzadko je używał i strzelam foty. Nigdy nie robiłem testów, nawet o tym nie myślałem, czy jest idealne pod kątem BF/FF? Nie wiem, nie zastanawiałem się, wykonuję zdjęcia :-)

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

ja mialem szczęście i kupiłem od fotografa który pstrykał modelki tym obiektywem więc wiedziałem że jest super ostra
    słyszałem że są jakieś różnice między egzemplarzami ale to są bardzo sporadyczne sprawy. bez porównania do innych kompatybilny producentów. sprawdzić zawsze warto ale nie ma zbytniej potrzeby w sytuacji gdy w sklepie jest tylko jeden egz
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 06-04-2012 o 22:33

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Ja wybierałem z dwóch sztuk. Zrobiłem mały test na szybko w sklepie i niczym się nie różniły. Oba tak samo rysowały na 1.8 z taką samą ostrością. 85-tek nie ma potrzeby takiego szczególnego wybierania jak w przypadku 50/1.4
    L

Domyślnie

A ja uważam, że tak jak w każdym modelu różnica pomiędzy egzemplarzami w ostrości jest, AF w 85/1.8 jest zawsze dobry ale z ostrością bywa różnie. Mam obecnie 3 egzeplarz (jeden sprzedałem, jeden ukradli) i ten mam ostry jak żyleta, ale ten ukradziony taki dobry już nie był.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli różnice są, ale przeważnie nie na tyle znaczące, żeby konieczne było przebieranie wśród kilku sztuk, aż trafi się na porządnie ostrzącą.
    A jakość wykonania i mechanika (szczególnie w używanych egzemplarzach)? Z tego, co wiem, nie powinno być problemów z zadbanymi obiektywami i można takie brać bez większych obaw o późniejsze problemy?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyr Zobacz posta
    A jakość wykonania i mechanika (szczególnie w używanych egzemplarzach)?
    Kolega kupił używanego (dwuletniego) na Allegro i nie mówił nic o jakim zużyciu. Wszytko działa jak należy. Chyba nie ma czym się martwić moim zdaniem.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie

Będąc Nikonerem od "zawsze", kupiłem rok temu, "dla rozrywki", 5d2. Nie o puszce jednak chciałbym napisać, lecz o bohaterze wątku - 85/1.2. Szkło kupiłem wczoraj po południu wybierając z ... jednej sztuki, bo wiecej nie mieli w sklepie. Powrót do domu, szybki test, korekcja AF za pomocą programiku FoCal (+3) i wio na koncert.
    Powiem po prostu: BAJKA.
    Dodam, że bardzo lubiłem N85/1.4D za kremowy bokeh, ale nic a nic nie żałuję, że go sprzedałem.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 08-04-2012 o 11:41
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Strona 50 z 61 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów