Pokaż wyniki od 471 do 480 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Widok wątkowy

Domyślnie

Od kilku dni posiadam 85 L II (używam na 5D II). Jednocześnie posiadam 85 1.8, a więc mogę się pokusić o krótkie porównanie.

1. AF - cóż....jest idealnie w punkt bez względu na odległość Bałem się o focus shift ale po wielu testach mogę stwierdzić, że problem nie występuje- również na dużych dystansach bez względu na wartość przysłony (używam od f 1.2 do f. 2.8 zazwyczaj) . W aparacie korekta AF na 0. Co ciekawe na eLce 35/1.4 mam +7.
    2. Ostrość: 85/1.8 minimalnie gorszy na 1.8, choć ciężko tu mówić o niskiej jakości obrazu, ponieważ oba obiektywy są wybitnie ostre i nawet 85/1.8 w pełni otwarty jest ostry. Od mniej więcej 2.5 różnice są zauważalne tylko na cropie i naprawdę minimalne. Szacunek dla 85/1.8 Generalne eLka nawet na 1.2 jest bardzo ostra.
    3. Kontrast: tu z 85/1.8 bywało różnie w zależności od światła- zazwyczaj świetnie, ale przy specyficznym świetle bocznym obiektyw nie zawsze dawał radę. 85/1.2 ma świetny kontrast bez względu na warunki.
    4. Aberracje: cóż....L ka aberuje niesamowicie szczególnie na 1.2, ale przy tym jest niesamowicie ostra. Aberacje banalnie usunąć w DP więc problemu nie ma. Na 1.8 już jej aberacje niestraszne

5. Szybkość AF-przejście od minimalnego dystansu do max zajmuje naprawdę sporo. 85 1.8 przy 1.2 to błyskawica! Ale z drugiej strony: w praktycznych warunkach jeśli ostrość jest ustawiana w przedziale kilka metrów jest naprawę szybko no i cicho!

6. Na tych samych wartościach przysłony, czasu i iso eLka jest o jakieś 1/3 EV jasniejsza od 85/1.8. Podobno wynika to z lepszej transmisji światła.

GO na 1.2 niesamowita

Plusem 85/1.8 jest o 10 cm krótszy min. dystans ostrzenia (85 vs 95 cm) co może przydać się w face-shotach.

A...i jeszcze jedna sprawa: w pełni naładowany akum. szkło zjada w jakieś 150 zdjęć (choć sporo się bawię AF bez robienia foto). Też tak macie??? Sam nie wiem- może coś mam nie tak z akum...przy 35 1.4 bez problemu robiłem 400 zdjęć i jeszcze sporo zostawało.

W sobotę test na ślubie kolegi
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 01-09-2011 o 20:32

Uprawnienia umieszczania postów