Bo imho jest nie warta nie licząc jakichś specyficznych zastosowań, gdzie nie jest problemem prędkość a raczej powolność AF. Miałem f/1,2 II w parze z Ds'em mam teraz Samyanga i uważam, że to optymalne rozwiązanie, nie dla każdego co oczywiste. Jeśli ktoś potrzebuje normalnego AF to tylko wersja f/1,8 (miałem wraz z 5D mkI i na AF nie narzekałem)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wielu utożsamia napęd ultradźwiękowy z szybkością. Mit jeden z wielu...
Ostatnio edytowane przez KvM ; 11-04-2010 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost
hm...
Zapytam tutaj...
Mam 85/1,8 i nadszedł czas na 1,2
Będę to szkło kupował jako używane , ponoć w idealnym stanie, II kę . Czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?
Oczywiście przestrzelę i sprawdzę (na LCD 5DmkII) , może na szybko zestawię z 85/1,8 (po przymknięciu) aby sprawdzić ostrość, ale bardziej w kontekście mechanicznym pytam, bo jak doczytałem tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.
Thx
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
W 85L tubus działa na tej samej zasadzie, też wyłazi, tylko że jest wielki i ciężki. Jest to trochę upierdliwe bo obiektyw zdejmie się z body trzeba przestawić na manuala i przekręcić pierścień żeby tubus się schował.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Cena nie bierze sie z niczego .. 85 1.2 II czaruje ... wiadomo ze alternatywa dla tych co nie maja kasy jest wersja 1.8...to samo tyczy sie 50 1.4 obiektyw rewelacja ale ze swiatlem 1.2 ma lepszy bokeh
pzdr
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl