Strona 38 z 61 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    A to na cholere jest oznaczony jako "USM"?
    Ten Pan chyba nie wie, co pisze. On USM rozumie jako ultra szybki motor
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Link wkleiłem na zasadzie FYI.

Każdy kto kiedyś przestrzela f/1.2 i mówi, że ceny nie warta jest albo z obozu Sony (pozdrawiam) lub nie wie gdzie w ACR są suwaki CA.
    Bo imho jest nie warta nie licząc jakichś specyficznych zastosowań, gdzie nie jest problemem prędkość a raczej powolność AF. Miałem f/1,2 II w parze z Ds'em mam teraz Samyanga i uważam, że to optymalne rozwiązanie, nie dla każdego co oczywiste. Jeśli ktoś potrzebuje normalnego AF to tylko wersja f/1,8 (miałem wraz z 5D mkI i na AF nie narzekałem)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ten Pan chyba nie wie, co pisze. On USM rozumie jako ultra szybki motor
    Wielu utożsamia napęd ultradźwiękowy z szybkością. Mit jeden z wielu...
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 11-04-2010 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost
    hm...

Domyślnie

Zapytam tutaj...

Mam 85/1,8 i nadszedł czas na 1,2

Będę to szkło kupował jako używane , ponoć w idealnym stanie, II kę . Czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?

Oczywiście przestrzelę i sprawdzę (na LCD 5DmkII) , może na szybko zestawię z 85/1,8 (po przymknięciu) aby sprawdzić ostrość, ale bardziej w kontekście mechanicznym pytam, bo jak doczytałem tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.

Thx
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.
    Tyle że 50 1.4 ma ruchomą przednią część obiektywu, a 85L jest "w jednym kawałku", także aż tak bardzo bym się nie poddawał tym opiniom, które wyczytałeś.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

W 85L tubus działa na tej samej zasadzie, też wyłazi, tylko że jest wielki i ciężki. Jest to trochę upierdliwe bo obiektyw zdejmie się z body trzeba przestawić na manuala i przekręcić pierścień żeby tubus się schował.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Tyle że 50 1.4 ma ruchomą przednią część obiektywu, a 85L jest "w jednym kawałku", także aż tak bardzo bym się nie poddawał tym opiniom, które wyczytałeś.
    No coś ty. Obydwa mają podobną konstrukcję, przód się wysuwa.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No coś ty. Obydwa mają podobną konstrukcję, przód się wysuwa.
    Tak? A to skurczybyk jeden. A jak go miałem na 2h, to nie zauważyłem... W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    W 85L tubus działa na tej samej zasadzie, też wyłazi, tylko że jest wielki i ciężki. Jest to trochę upierdliwe bo obiektyw zdejmie się z body trzeba przestawić na manuala i przekręcić pierścień żeby tubus się schował.
    Nie wiem jak w wersji I, ale w wersji II można to zrobić tylko wtedy jak obiektyw jest podłączony do body. Trybi MF po odłączeniu od body nie działa podobnie jak tryb AF.

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cena nie bierze sie z niczego .. 85 1.2 II czaruje ... wiadomo ze alternatywa dla tych co nie maja kasy jest wersja 1.8...to samo tyczy sie 50 1.4 obiektyw rewelacja ale ze swiatlem 1.2 ma lepszy bokeh

pzdr
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Tak? A to skurczybyk jeden. A jak go miałem na 2h, to nie zauważyłem... W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd.
    Bo pewnie miałeś założoną osłonę p.słoneczną pod którą tubus się chowa.

Strona 38 z 61 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów