Że ostre chyba...
Że ostre chyba...
Link wkleiłem na zasadzie FYI.
Dla mnie (miałem 3x 85, 1x85L, 1x85LII) różnicy nie da się zmierzyć, ale ja jestem taki bokeh freak* To po prostu trzeba zobaczyć, pomijam już rewelacyjny balans z puszkami "w gripe".
Każdy kto kiedyś przestrzela f/1.2 i mówi, że ceny nie warta jest albo z obozu Sony(pozdrawiam) lub nie wie gdzie w ACR są suwaki CA.
* a co mam mówić da jak jakiś ruski
Bo imho jest nie warta nie licząc jakichś specyficznych zastosowań, gdzie nie jest problemem prędkość a raczej powolność AF. Miałem f/1,2 II w parze z Ds'em mam teraz Samyanga i uważam, że to optymalne rozwiązanie, nie dla każdego co oczywiste. Jeśli ktoś potrzebuje normalnego AF to tylko wersja f/1,8 (miałem wraz z 5D mkI i na AF nie narzekałem)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wielu utożsamia napęd ultradźwiękowy z szybkością. Mit jeden z wielu...
Ostatnio edytowane przez KvM ; 11-04-2010 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost
hm...
A to na cholere jest oznaczony jako "USM"?it has not ultrasonic motors, in spite of the USM label
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Zapytam tutaj...
Mam 85/1,8 i nadszedł czas na 1,2
Będę to szkło kupował jako używane , ponoć w idealnym stanie, II kę . Czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?
Oczywiście przestrzelę i sprawdzę (na LCD 5DmkII) , może na szybko zestawię z 85/1,8 (po przymknięciu) aby sprawdzić ostrość, ale bardziej w kontekście mechanicznym pytam, bo jak doczytałem tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.
Thx
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams