Chyba żartujesz... Nikkor AF 85 f/1,4 D na pełnej dziurze to chyba najgorsza 85-ka 1,4 z jaką miałem do czynienia, a trochę tego przeszło mi przez ręce... aberracja chromatyczna, że głowa boli, ostrość żadna, kontrast - masakra... po domknięciu do 2,0, 2,8 jest już dobrze, ale na 1,4 to pomyłka nie obiektyw... a zresztą po co ta dyskusja? i tak przecież wiadomo, że najlepsze są Samyangi... zwłaszcza te "ostre" od Cichego85/1,2L jest świetnym obiektywem tylko na pełnej dziurze trzeba używać go zgodnie z przeznaczeniem, w końcu po coś ta jasność została dana i na pewno nie po to by focić pod słońce tudzież bawić się głębią ostrości bo tą przy tej ogniskowej można się wystarczająco pobawić nią już przy 2,0. Pozdrawiam, photolo.
Ostatnio edytowane przez photolo ; 25-10-2009 o 00:14
ale bzdury piszesz.
Co do nikona to przedstawiam porownanie jego kolorow do elki. poznacie ponazwach plikow
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
i jesczew orginal z 85 1,4 na d700 . exif zostawiony.
Powiem tyle ze znam gorsze od "najgorszej 85tki"
http://terpinski.pl/85.jpg
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
to z prawej wygląda na delikatnie spolaryzowane
te jpgi wywołane tym samym softem z tymi samymi ustawieniami?
P.S. to kto wymieni się Sumoyangiem na mojego 85 1.2, please...![]()
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
napisz na forum nikona że 85 1,4 to kicha to dostaniesz bloka od moderatora tak jak ja.. Dodać mogę że 85 1,8 nikona to kicha nie miałem canonowskiej wersji ale cieszcie się że jesteście w canonie, ja przez kilka lat pracowałem nikonem aż w końcu powiedziałem stop. 85L to jeden z powodów zmiany systemu i nie porównujcie go do samyanga przecież praca na tym szkle to koszmar, w dodatku sprzedawca zaręczał że nie ma się w nim co zepsuć -okazało się że przysłona się zawieszała..
jestem tu od niedawna ale jak słysze narzekania z **** na stałki L to aż mnie to rozśmiesza w nikonie modlą się o jakiekolwiek z tych stałek..
Wy tu narzekacie na to że wolny af w 85L.. najprawdopodobniej silnik jest szybszy niż w 70-200 tylko jest tak precyzyjny jak mało który słoik.
narzekacie że do obiektywu na 85mm i świetle 1,2 wpada za dużo światła aż mi się głupio robi jak można się było tego nie spodziewać przy takiej konstrukcji gdzie żadnej firmie nie udało się zrobić podobnego szkła(zeiss nawet nie porównuje bo nie ma co)..
Dla mnie jako początkującego usera tego szkła największe znaczenie ma to, że ten obiektyw uczy myśleć. A ja chcę się nauczyć, bo jest to obiektyw bardzo wymagający.
endutex
Digart
Nie no, stary, teleobiektyw z tak małą głebią ostrości uczy myśleć? Chyba wręcz przeciwnie. Bardzo łatwo zrobić separację obiektu od tła, łatwo uzyskać dodatkowy pierwszy plan i z kompozycją też łatwo bo to nie jest duży kąt widzenia więc łatwo zapanować nad tym co w kadrze.
Jak chcesz nauczyć się myśleć to proponuję 28-50mm przymknięte do f/8.