Strona 24 z 61 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ja nie mowie, ze takich zdjec sie nie robi czy, ze ja ich nie lubie. Ale moze powinno sie zwyczajnie podpiac inne szkielko do takiego czegos - po co 85mm ze swiatlem 1.2? Nie wierze, ze robiac zdjecia pod slonce musisz trzaskac na pelnej dziurze. A jak tak, to podeslij mi prosze przyklad takiej fotki.
    1,2 prosto z aparatu ( no prawie, bo wywolane w acr)

i z PW ttl (sync na 1/1250 z softboxem) tez na 1,2

Ostatnio edytowane przez trampek ; 24-10-2009 o 13:40
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    taki gosc, handlarz obiektywami nie wie ze podczas zmiany przysłony nie zmienia sie konstrukcja obiektwu????<hehe> co ma piernik do wiatraka? to ekstremalna konstrukcja aż 85mm i światło 1,2 do tego najszersza tylna soczewka w systemach. Dziwie się że canon nie ma 85 1,4 zadowalające pół na pół 1,8 i 1,2 ale pewnie ktoś to już wyliczył . Dla mnie byl to jeden z powodów zmiany systemu, ci którzy chcą idealne 85 1,4 do nikona:P
    Chyba żartujesz... Nikkor AF 85 f/1,4 D na pełnej dziurze to chyba najgorsza 85-ka 1,4 z jaką miałem do czynienia, a trochę tego przeszło mi przez ręce... aberracja chromatyczna, że głowa boli, ostrość żadna, kontrast - masakra... po domknięciu do 2,0, 2,8 jest już dobrze, ale na 1,4 to pomyłka nie obiektyw... a zresztą po co ta dyskusja? i tak przecież wiadomo, że najlepsze są Samyangi... zwłaszcza te "ostre" od Cichego 85/1,2L jest świetnym obiektywem tylko na pełnej dziurze trzeba używać go zgodnie z przeznaczeniem, w końcu po coś ta jasność została dana i na pewno nie po to by focić pod słońce tudzież bawić się głębią ostrości bo tą przy tej ogniskowej można się wystarczająco pobawić nią już przy 2,0. Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez photolo ; 25-10-2009 o 00:14

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    Chyba żartujesz... Nikkor AF 85 f/1,4 D na pełnej dziurze to chyba najgorsza 85-ka 1,4 z jaką miałem do czynienia, a trochę tego przeszło mi przez ręce... aberracja chromatyczna, że głowa boli, ostrość żadna, kontrast - masakra... po domknięciu do 2,0, 2,8 jest już dobrze, ale na 1,4 to pomyłka nie obiektyw... a zresztą po co ta dyskusja? i tak przecież wiadomo, że najlepsze są Samyangi... zwłaszcza te "ostre" od Cichego 85/1,2L jest świetnym obiektywem tylko na pełnej dziurze trzeba używać go zgodnie z przeznaczeniem, w końcu po coś ta jasność została dana i na pewno nie po to by focić pod słońce tudzież bawić się głębią ostrości bo tą przy tej ogniskowej można się wystarczająco pobawić nią już przy 2,0. Pozdrawiam, photolo.
    ale bzdury piszesz.

Co do nikona to przedstawiam porownanie jego kolorow do elki. poznacie ponazwach plikow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CEZAREK Zobacz posta
    Nie zgodzę się,

napiszę tak 85LII pod światło z 5D radzi sobie dużo lepiej niż z 5DII a wszystko chodzi o to ze ostrość konturowa pod światło widoczna na bardziej upakowanej matrycy jest gorsza, następuje większe "rozmycie świetlne na mikrosoczewkach matrycy" ze względu na jej upakowanie, dlatego u mnie 85LII kręci się tylko na starym body bo na nowej piątce jest pod światło do "pupy".
    Załamka..., czy to powszechne zjawisko? ktoś ma podobne doświadczenie?
    A już myślałem, że z 5DII łatwiej będzie mi się pogodzić z niedoskonałościami 85LII... Pozostaje czekać na 1DIV?

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    i jesczew orginal z 85 1,4 na d700 . exif zostawiony.
    Powiem tyle ze znam gorsze od "najgorszej 85tki"

http://terpinski.pl/85.jpg

Początki nałogu

Domyślnie

to z prawej wygląda na delikatnie spolaryzowane
    te jpgi wywołane tym samym softem z tymi samymi ustawieniami?

P.S. to kto wymieni się Sumoyangiem na mojego 85 1.2, please...
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    to z prawej wygląda na delikatnie spolaryzowane
    te jpgi wywołane tym samym softem z tymi samymi ustawieniami?

P.S. to kto wymieni się Sumoyangiem na mojego 85 1.2, please...
    ja

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

napisz na forum nikona że 85 1,4 to kicha to dostaniesz bloka od moderatora tak jak ja.. Dodać mogę że 85 1,8 nikona to kicha nie miałem canonowskiej wersji ale cieszcie się że jesteście w canonie, ja przez kilka lat pracowałem nikonem aż w końcu powiedziałem stop. 85L to jeden z powodów zmiany systemu i nie porównujcie go do samyanga przecież praca na tym szkle to koszmar, w dodatku sprzedawca zaręczał że nie ma się w nim co zepsuć -okazało się że przysłona się zawieszała..

jestem tu od niedawna ale jak słysze narzekania z **** na stałki L to aż mnie to rozśmiesza w nikonie modlą się o jakiekolwiek z tych stałek..

Wy tu narzekacie na to że wolny af w 85L.. najprawdopodobniej silnik jest szybszy niż w 70-200 tylko jest tak precyzyjny jak mało który słoik.
    narzekacie że do obiektywu na 85mm i świetle 1,2 wpada za dużo światła aż mi się głupio robi jak można się było tego nie spodziewać przy takiej konstrukcji gdzie żadnej firmie nie udało się zrobić podobnego szkła(zeiss nawet nie porównuje bo nie ma co)..

Domyślnie

Dla mnie jako początkującego usera tego szkła największe znaczenie ma to, że ten obiektyw uczy myśleć. A ja chcę się nauczyć, bo jest to obiektyw bardzo wymagający.
    endutex
    Digart

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekh Zobacz posta
    Dla mnie jako początkującego usera tego szkła największe znaczenie ma to, że ten obiektyw uczy myśleć.
    Nie no, stary, teleobiektyw z tak małą głebią ostrości uczy myśleć? Chyba wręcz przeciwnie. Bardzo łatwo zrobić separację obiektu od tła, łatwo uzyskać dodatkowy pierwszy plan i z kompozycją też łatwo bo to nie jest duży kąt widzenia więc łatwo zapanować nad tym co w kadrze.
    Jak chcesz nauczyć się myśleć to proponuję 28-50mm przymknięte do f/8.

Strona 24 z 61 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów