Dla mnie jako początkującego usera tego szkła największe znaczenie ma to, że ten obiektyw uczy myśleć. A ja chcę się nauczyć, bo jest to obiektyw bardzo wymagający.
endutex
Digart
Nie no, stary, teleobiektyw z tak małą głebią ostrości uczy myśleć? Chyba wręcz przeciwnie. Bardzo łatwo zrobić separację obiektu od tła, łatwo uzyskać dodatkowy pierwszy plan i z kompozycją też łatwo bo to nie jest duży kąt widzenia więc łatwo zapanować nad tym co w kadrze.
Jak chcesz nauczyć się myśleć to proponuję 28-50mm przymknięte do f/8.
na pewno uczy wyrzeczeń i oszczędności. swoją drogą to mistrzowski obiektyw i żeby coś zje..ć trzeba być gigantem niemającym pojęcia podstaw ekspozycji.. zresztą wszystkie zdjęcia wyglądają genialnie na 1,2.
hehe na forum nikona biadolili na 85mm 1,4 przez X lat że to że tamto że śrubokręt i dostali 85 3,5 i to jeszcze na dx więc zalecam cichosze:P
To z drugiej strony masz rację, w sumie każda świadoma fotografia zaczyna się od myślenia, i im trudniej ją wykonać tym więcej trzeba się napracować, aczkolwiek w przypadku tego szkła na pewno jestem jeszcze w przedszkolu, i może jest to bardziej przemyślenie na temat dotychczasowego używania (pomimo łatwości separacji tła jak i samego umieszczenia obiektu) ale mimo wszystko sprawia dużo przyjemności z łączenia jego zalet oraz samego potencjału nad 24-105 (lub 28-50 f8
)
endutex
Digart
Nie było łatwo, ale w końcu zdecydowałem się i kupiłem 85tkę. I widzę, że dokonałem dobrego wyboru, wszystko się zgadza co do Waszych opinii w wątku jak i samego testu. A że nic do mnie nie przemawia jak obrazek, więc w wyborze posiłkowałem się samplami z http://pl.pixel-peeper.com Bo w tym wątku porównania bokehu obu canonowskich 85tek nie za wiele, choć dzięki i za to![]()
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Hiv nie wiem czy w swoim rozważaniu o AC bierzesz pod uwagę to, że 5dII ma jakieś 65% więcej pixeli, więc jeśli oglądasz fotkę 1:1 czy też 100%, to raczej oczywiste, że wszelkie wady i nieostrości będą widoczne - po prostu są reprezentowane przez więcej pixeli matrycy ;-)
Ostatnio edytowane przez myst ; 02-12-2009 o 22:04
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Oczywiście, ze biorę i tym to sobie tłumaczę. Ale ogólnie zawiodłem się na nowej 5tce z tego powodu :/
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
wydaje mi się że 1DiV będzie jeszce 'gorzej'. IMHO to po prostu optyka - 5dI nie pokazywała Ci pewnie tych wszystkich wad, które szkła miały zawsze... Ja tam wolę być świadomy![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński