Strona 22 z 56 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do jasnych stałek często lepiej nawet nie podchodzić bez osłony
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

osłona osłoną ale kiedy źródło światła znajdzie się w kadrze to nie ma siły...
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Domyślnie

Też zauważyłem kwestię spadku kontrastu, oraz blików pod światło, ale mimo wszytkich niedogodności jest to pierwsze szkło w którym można się naprawdę zakochać i które pozostaje na lata
    endutex
    Digart

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tomekh tu się z Tobą zgodzę... to ostatnie szkło którego kiedykolwiek chciałbym się pozbyć!
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kurcze - ale to szklo ma przede wszystkim zastosowanie portretowe. To klasyka studyjnych i plenerowych portretow a nie fotoreporterski kombajn czy mistrz ekstremalnosci swietlnych. Zarzucanie temu szkielku, ze ma zbyt wolny AF czy kiepsko wychodzi pod slonce (jak na eLke za takie pieniadze), to tak jakby narzekac na Porsche, ze cholera - za duzo pali albo jest nieekonomiczne... ale poza tym suuuuper.

ps
    nie wiem jak pod slonce bo nigdy nie uzywalem i chyba nie bede mial takiej potrzeby z tym szkielkiem, ale pod ostre oswietlenie koncertowe spisuje sie SUPER!
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 23-10-2009 o 13:36

Domyślnie

Nie chcę popadać w skrajną euforię, bo to tylko narzędzie, ale naprawdę jestem tak zachwycony obrazem jakie daje to szkło, że za każdym razem wewnętrze "fuj" nastawia się pozytywnie. Mam też f1,8 i długi czas szukałem uzadnienia dla zamiany tak dobrego obiektywu na 4x droższą potencjaną wartość dodaną, i okazało się, że dla mnie osobiście napradę było warto.
    endutex
    Digart

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ja myślę że AF w 85 przy 1,2 nie da się zrobić szybszego bo obiektyw musi kręcić mordą o ponad 200 stopni a jest czym jechać w innych obiektywach jest to znacznie mniej ( około 90 stopni ) no można by chyba szybszy napęd dać ale pewno kosztem wagi ... co do pracy pod światło to wypinam się na słońce najczęściej ... jak komuś potrzeby to i tak nie obejdzie się bez niego ... jak nie otrzebny to niech kupi sobie inny ... to tylke ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

85mm 1.8 ze sloncem w kadrze, rzecz jasna na 1.8, ja 99,9% zdjec robie na pelnej dziurze, fotka nie ruszana, prosto z puszki

85L JESZCZE nie mam, wiec nie wiem czy jest gorzej czy lepiej, ale dodam, że w niektorych przypadkach ten zanik kontrastu i mgielka dodaje magii zdjeciom, nie wszystko musi byc idealne aby bylo piekne, moje zdjecie powyzej rewelacją nie jest, ale jak poprawimy kontrast to moim zdanem wyglada gorzej
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Tu znalazłem takie bokehowe porównanie:
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...85mm/index.htm
    endutex
    Digart

Domyślnie

narzekacie na AF że wolny i w ogóle miałem to szkło w ręce przez ok 5min na pokazie mody, ok nie jest tak szybki jak inne Lki ale problemów z AF nie miałem przy 1.2 nie wszystkie strzały celne idealnie ale znacząca większość (robiłem pod reflektor część zdjęć żeby zobaczyć rozmycie więc może dlatego)
    problem się pojawia jak tylko zapniecie to szkło do czegoś innego niż 1D/s i użyjecie punktów inne niż środkowe to się można pociąć, ale to kwestia aparatu.

to jest szkło do portretów, mody, ślubów gdzie mało co się porusza z prędkością większą niż 6km/h

ale i tak nigdy nie zrozumiem osób narzekających na ciężar jakiegokolwiek szkła... czy to 85/1.2 czy 400/2.8 lub cokolwiek innego jak za ciężkie to czemu nie 85/1.8 czy 400/5.6 ? za ciemne to nie marudź.

mimo że miałem to szkło krótko i w specyficznych warunkach to światło 1.2 jest genialne możliwość zrobienia zdjęć przy iso 100 w rozsadnych czasach w pomieszczeniu przeciętnie oświetlonym jest bardzo wygodna..
    znam osóby co używa obu szkieł wymiennie zależnie od zlecenia.
    lżejsze/szybsze vs. jaśniejsze/bokeh i chwalą oba szkła tak samo. nie można jednoznacznie stwierdzić że jedno jest całkowicie lepsze od drógiego wszystko zależy od zastosowania.

to takie moje małe 3 i 3/4 grosze
    Pozdrawiam
    Piotr
    najcięższy grat 3006g bez osłony

Strona 22 z 56 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów