Strona 20 z 61 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No bo jak na f/2 obrazek jest wspaniały to nie potrzeba 85L żeby zrobić takie zdjęcie, wystarczy 85/1.8 w dodatku z szybszym AFem.
    no fajnie, tylko ze byla mowa TYLKO o szybkosci AF w sporcie odnosnie 85LII a nie o szybkosci AF, jakosci obrazka i przeslonie i dodatkowo porownywaniu z innymi szklami.
    Ostatnio edytowane przez don ; 01-11-2008 o 17:42
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

przyznam ze 85L w reku nie mialem ale widzialem filmiki z szybkoscia AF i mysle ze szybkosc AF to przy sporcie nie bylby problem, bo przeciez podczas robienia zdjec takiego tenisa przykladowo, AF nie musi ostrzyc od nieskonczonosci do "zera" tylko dzialac bedzie w bardzo malym zakresie na skali odleglosci.

50L tez do demonow szybkosci nie nalezy a spokojnie mozna nim fotografowac np koszykówke
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    przyznam ze 85L w reku nie mialem ale widzialem filmiki z szybkoscia AF i mysle ze szybkosc AF to przy sporcie nie bylby problem, bo przeciez podczas robienia zdjec takiego tenisa przykladowo, AF nie musi ostrzyc od nieskonczonosci do "zera" tylko dzialac bedzie w bardzo malym zakresie na skali odleglosci.

50L tez do demonow szybkosci nie nalezy a spokojnie mozna nim fotografowac np koszykówke
    Generalnie to wszystkim da się robić wszystko. Wszystko można zrobić obiektywem 50mm, ale są inne ogniskowe, które lepiej się do konkretnych celów nadają. Każde ujęcie można też zrobić korzystając z manualnego ustawienia ostrości, ale lepiej mieć AF i to bardzo szybki jeśli chce się złapać szybką akcję.
    85L to obiektyw dedykowany do portretów i to najlepiej ustawianych, bez żadnej przypadkowości, wtedy spokojnie można użyć f/1.2 i żółwia prędkość AF nie ma znaczenia.
    Ale jak ktoś się uprze to można z takim AF również zrobić wszystko, np. szybki sport, tak samo jak można pięcioosobową rodziną ze sporym bagażem pojechać na wczasy małym fiatem do Bułgarii

Uzależniony

Domyślnie

kilka dni temu próbowałem robić zdjęcia w studio canonem 85/1,2L.Aparat to 40d. Jedynym oświetleniem były dwie żarówki w lampach studyjnych (pilotujące, czy jak to się inaczej nazywa?). Najpierw robiłem z ręki na przysłonie 1,2. jak zobaczyłem na wizjerze że żadne nie trafione to zwiększyłem do 2.0. Patrze a tu nadal tragedia. Wziąłem w końcu aparat na statyw. kilkanaście fotek na przysłonach 1,4-2.2 i w 90% nietrafione. Całe szczęście że miałem jeszcze przy sobie 50/1,4 to dokończyłem sesje(wszystkie fotki na 1,4 w 90% trafione). Załamałem się bo wcześniej zrobiłem juz nim trzy sesje w plenerze i działał rewelacyjnie, niemal wszystko na 1,2 w punkt a tu taki dramat. Na następny dzień przetestowałem aparat w domu (dość jasny dzień, światło z okna zza jakiejś małej chmurki, iso 400, f1,2) i rewelacja, na około 100 fotek tylko 10 nietrafionych(wszystkie zdjęcia z ręki i szesciolatek wciąż się wiercił przed na fotelu). No i nietrudno wyciągnąć wnioski że w słabym świetle ten obiektyw(może tylko z 40D?) poprostu nie trafia. Ale na szczeście sporadycznie pstrykam w sztucznym oświetleniu wiec nie przeszkadza mi to zbytnio. Czy ktoś zauwarzył może na swoim 85L też taki problem w sztucznym oświetleniu?

crislasek
    Guest

Domyślnie

Podobnie było ale moim zdaniem jest to wina czasu i ręki
    Statyw i wszystko jak marzenie.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crislasek Zobacz posta
    Podobnie było ale moim zdaniem jest to wina czasu i ręki
    Statyw i wszystko jak marzenie.
    Pozdrawiam
    czasy 125 do 250 więc to raczej nie stąd problem. Zresztą na statywie tez robiłem i to samo. Robiłem nim juz w pomieszczeniach lepiej oświetlonych na czasach około 125 i dłuższych i było bardzo dobrze. Tu oświetleniem były słabe żaróweczki i żadnego dodatkowego świała więc myslę że to w tym problem. nie radzi sobie w w takich warunkach .

crislasek
    Guest

Domyślnie

To coś z twoim słoiczkiem jest nie tak, wczoraj byłem w super ciemnym kościele i foto ostre jak żyletka z ręki. Jak mieszkasz w pobliżu wleć to sprawdzimy.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

To coś z twoim słoiczkiem jest nie tak, wczoraj byłem w super ciemnym kościele i foto ostre jak żyletka z ręki. Jak mieszkasz w pobliżu wleć to sprawdzimy.
    Pozdrawiam
    pozostaje jeszcze sprawa innego body, jak widzę to robisz na 5d, czy to może byc przyczyną?

crislasek
    Guest

Domyślnie

Witam mam przyczynę jak aparat nastawi ostrość to przeostrz na ringu obiektywu o 3-4 kreseczki w prawo taka seria słoików, tak się dzieje przy słabym świetle. Testowałem około 12 i wszystkie tak miały. Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    obojętnie czy masz statyw czy nie Przy świetle slonecznym efekt mija. Na f 1.2 najlepiej widać zmiany.
    Dziwne
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez crislasek ; 11-02-2009 o 23:45 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Witam mam przyczynę jak aparat nastawi ostrość to przeostrz na ringu obiektywu o 3-4 kreseczki w prawo taka seria słoików, tak się dzieje przy słabym świetle. Testowałem około 12 i wszystkie tak miały. Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    obojętnie czy masz statyw czy nie Przy świetle slonecznym efekt mija. Na f 1.2 najlepiej widać zmiany.
    Dziwne
    pozdro
    Mam rozumieć że przy wszystkich obiektywach które testowałeś trzeba przekręcić manualnie o 3-4 kreski w prawo? Szkoda tylko że cieżko wyliczyć by było tą ilość mając aparat przy oku. Czyli starsze serie tych obiektywów mają wszystko ok w tej kwestii?
    Dzięki za zainteresowanie się tematem

Strona 20 z 61 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów