Strona 16 z 61 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. stawiam, ze to 85L... ciutke mniej jest fioletowych zafarbow i ciutke wydaje mi sie ostrzejsze.
    Niemniej zgodze sie tez, ze roznica w cenie jest o wiele za duza i nie chodzi mi, ze powinni podniesc cene 85/1,8, tylko moglaby spasc cena 85L
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak duża jest różnica między 1.2 a 1.8? 1 eV?
    Ile jest "przejściowych stanów przesłony"? 1.8, 1.x, 1.4 i 1.2?
    W teorii to się daje wszystko ładnie wyliczyć i dostaniesz aż 1.2 eV. Natomiast w praktyce, tak jak napisał MMM, często stosuje się wartości orientacyjne odbiegające od teorii na skutek różnych zaokrągleń.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 30-10-2008 o 12:56

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

MMM - ja też stawiam ze jedynka to 85L
    Malowany kwiatek jest wyraźnie ostrzejszy na zdjeciu nr 1 i tło jest minimalnie jaśniejsze (a wiadomo ze 85L wsysa wiecej światła

Jednak rzeczywiście różnice są dramatycznie małe... czyżby takie szczególiki tworzyły tę "magię"?
    W poście #17 dałem link do porównania portertowego obu szkieł i tam jakoś przewaga 85L była bardziej widoczna...
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    Jednak rzeczywiście różnice są dramatycznie małe... czyżby takie szczególiki tworzyły tę "magię"?
    Na samplach chciałem zobaczyć jak oba szkła pracują pod światło i jakie mają LCA. 85L II miało dostać nowe powłoki i lepiej działać na cyfrze, dlatego spodziewałem się większej różnicy, a nie takiej aptekarskiej :-).

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    85L II miało dostać nowe powłoki i lepiej działać na cyfrze, dlatego spodziewałem się większej różnicy, a nie takiej aptekarskiej :-).
    Z jednej strony tak, ale z drugiej, to wiadomo rowniez, ze 85 f/1.8 to jedna z najlepszych stalek nonL wiec przepasci raczej nie mozna bylo sie spodziewac a tak jak pisalem niektorzy eLke biora ze wzgledu na swiatlo.
    Wiesz - moze i duzego skoku EV nie ma ale zeby stworzyc tak jasne cacko, to koszty tez wzrastaja ;-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 30-10-2008 o 13:39

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Z jednej strony tak, ale z drugiej, to wiadomo rowniez, ze 85 f/1.8 to jedna z najlepszych stalek nonL wiec przepasci raczej nie mozna bylo sie spodziewac a tak jak pisalem niektorzy eLke biora ze wzgledu na swiatlo.
    Wiesz - moze i duzego skoku EV nie ma ale zeby stworzyc tak jasne cacko, to koszty tez wzrastaja ;-)
    No ale z trzeciej strony postęp techniczny stwarza aparaty, gdzie uzywalne jest ISO 6400, w niedalekiej przyszłości zobaczymy pewnie jeszcze czulsze matryce, wiec czy bedzie sens wydawac tyle kasy na ciężką i wolno-AFująca stałkę?

Ciekawe czy gdyby obiema 85-tkami zrobić dwa zdjecia powiedzmy na f/2.2, to czy wiele pracy by było z "podrasowaniem" zdjecia z nie-Lki, tak aby było nierozróżnialne od 85L??
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No ale z trzeciej strony postęp techniczny stwarza aparaty, gdzie uzywalne jest ISO 6400, w niedalekiej przyszłości zobaczymy pewnie jeszcze czulsze matryce, wiec czy bedzie sens wydawac tyle kasy na ciężką i wolno-AFująca stałkę?
    i oto jest pytanie, wtedy bedzie sie liczyl tylko bokeh.

Ciekawe czy gdyby obiema 85-tkami zrobić dwa zdjecia powiedzmy na f/2.2, to czy wiele pracy by było z "podrasowaniem" zdjecia z nie-Lki, tak aby było nierozróżnialne od 85L??
    dalej Panowie do pracy :P
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wiesz - zrob zdjecie byle jakie telefonem komorkowym i moge dla Ciebie specjalnie posiedziec godzinke robiac ze smiecia fajna reklame np. dla firmy Sony* - pytanie tylko co z tego?

*rodzaj firmy dobrany do tematyki zdjecia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Bez kitu, f/1.2 jest fajne, ale różnica w cenie sporo za duża :-)
    Tak jak Mercedesa E klasy do np. Skody Superb
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 30-10-2008 o 14:46 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie O co tu chodzi ?

Faktycznie 85L to ciężki kawałek chleba !

"Słabiutkie" to szkiełko co potwierdza praktycznie całkowity brak zdjęć w wątku "Najlepsze zdjęcia z obiektywu 85L" . "Wstyd" pokazywać efekty.

Podobno Canon już myśli o całkowitym zaprzestaniu produkcji szkieł serii L (śledzą C-B) :-D ;-) .

PRAWIE "naukowo" jest udowodnione, że taki 35L robi słabe fotki ;-) . Następne w kolejce jest 85L i dobrze "mu" tak ;-) .

Jak miło :-D ;-) . Od razu mi lepiej ;-) .

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Faktycznie 85L to ciężki kawałek chleba !

"Słabiutkie" to szkiełko co potwierdza praktycznie całkowity brak zdjęć w wątku "Najlepsze zdjęcia z obiektywu 85L" . "Wstyd" pokazywać efekty.

Podobno Canon już myśli o całkowitym zaprzestaniu produkcji szkieł serii L (śledzą C-B) :-D ;-) .

PRAWIE "naukowo" jest udowodnione, że taki 35L robi słabe fotki ;-) . Następne w kolejce jest 85L i dobrze "mu" tak ;-) .

Jak miło :-D ;-) . Od razu mi lepiej ;-) .
    BuRton, napisałeś świetnego posta, mmmniam mniam

Strona 16 z 61 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów