Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Trudny wybór 17-40 L f4 czy 28-70 L f2,8

Zablokowany

Domyślnie

Kubaman nie doczytał. Zgadzam się z Renią. 17-40 mam i używam już na kolejnej puszce. Z jedynką sprawuje się świetnie, ale podpięte pod 5d to o klasę lepsze szkło. 28-70 nie znam, miałem 24-70, duża kobyła zyskującą pełnię mocy dopiero na pełnej klacie. Tak naprawę to warto mieć oba...

Coś już napisał

Domyślnie

Jak dobrze pamiętam to dwa lata wstecz ostro najeżdżali na C17-40L F4. Pewnie coś poprawili
    Ostatnio edytowane przez Witos ; 22-09-2008 o 20:11
    30D+pare szkiełek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a faktycznie, nie dopatrzyłem. ale chyba używka 24-70/2.8 nie powinna być znowu tak sporo droższa od nówki 17-40/4 L ?

17-40 to świetnie i pancernie zbudowane szkło, ostatnio sprawdzałem, bo mi upadło z metra na beton i tylko plastikowy front odpadł. Natomiast po pierwsze mój egzemplarz na jednej puszce ma mega BF, a na drugiej działa spoko, ale przy F4 jest naprawdę bardzo miękko. Do krajobrazów spoko, na ulice spoko, do wnętrz trochę za ciemno i za miękko imho.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

lokmen
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Właśnie nabyłem 17-40L w cenie 1800 zł - nowa od J. Busha
    Jeśli idzie o cenę tej 28-70 2,8 to mogłem taką kupić - używkę - za 2200 ale golizna bez dekli, pudełka - pochodzenia etc. Kilka dni temu mierzyłem - właściwie już kupiłem - 17-40L używkę za 1690 zł ale oddałem ją na drugi dzień bo zdjęcia były fatalne - straszny BF i jakieś mydło - do tego dziwne trzaski wew. obiektywu - dlatego postanowiłem nie ryzykować i kupiłem nową.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lokmen: no i jak oceniasz ostrość w porównaniu do Tamrona?

Zablokowany

Domyślnie

Ja przeskoczyłem trzy sztuki 17-40 w rok. Żadna nie miała BF ani FF, to owszem ciemne szkło, ale przy 17mm i APSH czasy 1/20 to dla niego lajcik więc nie przesadzajmy. Z jedynką pracuje doskonale, jest uszczelnione i szybkie. Niezwykle rzadko roi mi się pomysł zamiany na 16-35.

Tamron jest ostrzejszy, ale kolory i plastyka to atuty canona. No i AF, w tamronie to jakiś żart.

lokmen
    Guest

Domyślnie

Na razie jestem w pracy więc wszelkie testy wieczorkiem. Napiszę co i jak.

lokmen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    lokmen: no i jak oceniasz ostrość w porównaniu do Tamrona?
    Po pierwszych zdjęciach - w pomieszczeniu niestety- mogę tylko powiedzieć że Lka jest lepsza ( w porównaniu do mojego ex tamrona zdjęcia robione z lampą speedline 420EX) przede wszystkim oddaje kolorystykę fotografowanych przedmiotów - czego nie mogę powiedzieć o T 17-50 zdjęcia z niego mają jakąś taką żółtą barwę- trzeba to potem korektować w PSie. Drugą sprawą jest autofocus nie mam już na myśli tej wiertarki w tamronie bo to wiadomo ale jednak celność w słabym świetle bywa zawodna - przynajmniej z moim body 400D może z innymi jest lepiej. Zupełnie inna historia jest przy dobrym oświetleniu wtedy Tamron już robi piękne fotki- zobaczymy jak z tym wyjdę na powietrze- 1wsza ku temu okazja od piątku zakopane potem ew. będę mógł powiedzieć więcej.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój 17-40 ustawia ostrość bezbłędnie i szybko nawet w kiepskim świetle. Chyba nie miałem jeszcze nieostrej fotki strzelonej tym szkłem (oczywiście z winy AF). Było kilka, ale to mój błąd

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów