Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: kiedy ps CS4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A jaki to problem? To ma nawet CS3. Zaznaczasz warstwy, które chcesz (trzymając cntrl) i potem cntrl + g - robisz grupę i na grupę możesz robić warstwy korekcyjne.
    ja mam CS2 i tego nie ma... przed chwilą sprawdzałem.

u kolegi też sprawdzałem - ma CS3 - też tego nie ma.

może niejasno się wyraziłem.
    chodzi mi o to, żeby w jeden folder wrzucić warstwy, potem zrobić nad tym folderem warstwę korekcyjną, - i tak jak się z altem klika między korekcyjną a warstwę którą chcemy korygować to ja chcę to samo tylko że zamiast tej warstwy cały katalog z warstwami w środku.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ja mam CS2 i tego nie ma... przed chwilą sprawdzałem.

u kolegi też sprawdzałem - ma CS3 - też tego nie ma.

może niejasno się wyraziłem.
    chodzi mi o to, żeby w jeden folder wrzucić warstwy, potem zrobić nad tym folderem warstwę korekcyjną, - i tak jak się z altem klika między korekcyjną a warstwę którą chcemy korygować to ja chcę to samo tylko że zamiast tej warstwy cały katalog z warstwami w środku.
    Dalej nie bardzo rozumiem. Poniżej obrazek.

[/URL]

To co Ty nazywasz "folderem" to chyba grupa właśnie. Potem chcesz, żeby nowa warstwa korekcyjna była "ożeniona" (miała taką strzałeczką jak środkowa warstwa na w/w obrazku) tylko z grupą, czyli oddziaływała tylko na grupę a nie na warstwy poniżej. Czy Tak? Nie bardzo widzę sens takiego "małżeństwa"

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    OT: Janusz czy ma znaczenie jeśli RAW wywołam do TIF, a następnie po korekcji zapiszę go w PSD (~80MB) a nie w TIF(~180MB)? Oczywiście oprócz wielkości. Czy różnica w wielkości przekłada się na zawarte w nim informacje? EOT.
    Nie powinno mieć znaczenia choć nie do końca rozumiem problem. Jak wołasz RAWa w ACR do PSa to on w zasadzie nie jest w żadnym formacie - określasz tylko czy ma być 8 czy 16 bit. Dopiero przy zapisie na dysk określasz format zapisu. Jak wołasz zewnętrznym konwerterem to albo do TIFFa albo "do PSa" - zdaje się niektóre konwertery dają takie możliwości. Zdaje się - nie mam pewności a ostatnio to ja tylko ACR uprawiam
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-09-2008 o 19:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodziło mi właśnie o zapis na dysk z ACR. Wczoraj obrabiałem plik zapisany w TIF(16bit) w którym utworzyłem kilka warstw korekcyjnych. Następnie plik po obróbce zapisałem w 2 formatach, TIF i PSD. Pierwszy miał 180MB a drugi 80MB. Zastanowiła mnie tylko duża różnica w wielkości pliku zawierającego to samo(?).

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Chodziło mi właśnie o zapis na dysk z ACR. Wczoraj obrabiałem plik zapisany w TIF(16bit) w którym utworzyłem kilka warstw korekcyjnych. Następnie plik po obróbce zapisałem w 2 formatach, TIF i PSD. Pierwszy miał 180MB a drugi 80MB. Zastanowiła mnie tylko duża różnica w wielkości pliku zawierającego to samo(?).
    TIFF z warstwami to... szaleństwo. Warstwy dodają, wręcz mnożą wielkość pliku. PSD to "patent" Adobe - warstwy to ich produkt i najwyraźniej wiedzą jak je zapisać efektywnie. Zdecydowanie zapisywać w PSD i wyłączyć kompatybilność (to jest kompatybilność "wstecz" a już mało kto uzywa PSa 6.0). Kompatybilność zżera dodatkowe bajty.

Janusz,

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki za jak zwykle rzeczową odpowiedź. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar ppawcio
    Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

a ja mam pytanie w sprawie tej darmowej aktualizacji z CS3 na CS4:

otóż mam CS2 i zamierzałem kupić upgrade do CS3. W związku z tym, że wychodzi CS4 decyzja się skomplikowała. Czy kupując upgrade do CS3 też mi będzie przysługiwał darmowy upgrade do CS4, czy muszę poczekać na wyjście upgrade'u do CS4 i to kupić?

Domyślnie

Jest podobnie. Na stronach Adobe się reklamują, że kupując teraz CS3 upgrade do CS4 jest darmowy. Don't wait, buy now. Zresztą to logiczne po ogłoszeniu nowej wersji mało kto kupi starocie

Zadzwoń do Wimalu.
    Może ktoś zna odpowiedź na forum - bo dodzwonić się do Wimalu graniczy z cudem, a ich odpowiedzi w tym temacie też nie do końca ufam - czy darmowy upgrade z cs3->cs4 tyczy się tylko ps-a kupionego u autoryzowanego dystrybutora czy też kupując na allegro (z f.vat.) również mam do tego prawo?

Po przeliczeniu ceny ps-a wg kursu celnego, który będzie od 1 października, doliczeniu vat-u - cena wychodzi taka, jak na allegro.

Pytanie tylko - na ile legalna jest sprzedaż ps-a przez nie-dystrybutora (czyli całe all).
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Domyślnie

Dalej nie bardzo rozumiem. Poniżej obrazek.

[/URL]

To co Ty nazywasz "folderem" to chyba grupa właśnie. Potem chcesz, żeby nowa warstwa korekcyjna była "ożeniona" (miała taką strzałeczką jak środkowa warstwa na w/w obrazku) tylko z grupą, czyli oddziaływała tylko na grupę a nie na warstwy poniżej. Czy Tak? Nie bardzo widzę sens takiego "małżeństwa"
    właśnie o to mi chodzi i wiem, że to bardzo by mi ułatwiło pracę.
    to - jak to nazywasz "ożenienie" wielokrotnie by mi się przydało.
    wyobraź sobie że w obrazku jest 100 warstw - a gdzieś na górze tego stosu jest folder w którym jest powiedzmy 10 warstw - i ja chcę mieć warstwę korekcyjną która działa TYLKO na ten folder - i okazuje się, że to niemożliwe - że jak zrobię warstwę nad folderem/grupą to nie mogę jej ożenić z tymże folderem, a jak wrzucę warstwę korekcyjną do środka folderu/grupy to ona owszem działa na te 10 warstw, ale także na to, co jest pod spodem.
    To jest według mnie ewidentny błąd/niedopatrzenie w PS.

Rozwiązaniem jest przypisywanie warstw korekcyjnych do każdej warstwy którą chcę zmienić - ale mi o to chodzi, aby tego uniknąć - aby zmienić hurtowo cały katalog/grupę warstw.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

to - jak to nazywasz "ożenienie"
    Ano jak się wciśnie alt to się pokazują takie dwa kółeczka - "cóś" jak ikonka małżeństwa

wyobraź sobie że w obrazku jest 100 warstw - a gdzieś na górze tego stosu jest folder w którym jest powiedzmy 10 warstw - i ja chcę mieć warstwę korekcyjną która działa TYLKO na ten folder - i okazuje się, że to niemożliwe - że jak zrobię warstwę nad folderem/grupą to nie mogę jej ożenić z tymże folderem, a jak wrzucę warstwę korekcyjną do środka folderu/grupy to ona owszem działa na te 10 warstw, ale także na to, co jest pod spodem.
    To jest według mnie ewidentny błąd/niedopatrzenie w PS. ....
    No niezupełnie - grupa ma własność przenikania ustawioną na Pass Through jako domyślne. Przecież wystarczy zmienić na np. Normal i masz co chciałeś.

Photoshop duuuuuuuuuużo może

Tylko zapakuj tą warstwę wewnątrz nowej grupy (tak jak na obrazku) i zmieniaj własność przenikania dla grupy.

To się grupa nazywa a nie "folder" chociaż ma ikonkę folderu

Janusz,

Domyślnie

Ano jak się wciśnie alt to się pokazują takie dwa kółeczka - "cóś" jak ikonka małżeństwa

No niezupełnie - grupa ma własność przenikania ustawioną na Pass Through jako domyślne. Przecież wystarczy zmienić na np. Normal i masz co chciałeś.

Photoshop duuuuuuuuuużo może

Tylko zapakuj tą warstwę wewnątrz nowej grupy (tak jak na obrazku) i zmieniaj własność przenikania dla grupy.

To się grupa nazywa a nie "folder" chociaż ma ikonkę folderu

to z tym altem (odcinanie) to znam.

ale rzeczywiście - po zmianie przenikania z pass through na normal działa - mogę zmieniać tylko zawartość danej grupy. Pomyślałem o wszystkim ale nie o przenikaniu. Dzięki Szacuneczek.

ps. sławna biblia PS - niestety nie znalazłem tam tego. no comments.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów