Strona 108 z 162 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1613

Wątek: [Sergiusz] Moja droga

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Z IŁ-2 było tak, że jak nastała era LIM-ów, to stare uzbrojenie poszło na przemiał i jak to zwykle bywa, zniszczono wszystko co się dało. W efekcie tych działań, Związek Radziecki próbował nawet odkupić jednego Szturmowika od nas.

Co do Katiusz, to Rosjanie uczyli je latać przez mniej więcej 15 lat, zanim efekty stały się zadowalające. Jednakowoż była to broń dużo doskonalsza niż niemiecki moździerz salwowy, tak zwany Nebelwerfer. To dopiero była zabawka dla ryzykantów, bo pocisk potrafił spaść również na wyrzutnią... Pierwszy celny strzał rakietą z samolotu, do samolotu, mają na swoim koncie właśnie Rosjanie, I chociaż atakujący I-16 zapalił się od własnej rakiety, to jednak rakieta eksplodowała w kadłubie Me-109. Rakieta była lotniczą wersją Katiuszy, czyli sporo mniejsza od nielotniczej.

Pierwszego, współczesnego, udanego ataku rakietowego w Europie dokonał oddział rakieterów generała Józefa Bema, w bitwie pod Olszynką Grochowską. Odział kirasjerów Jego Cesarskiej Mości objechał czworoboki piechoty polskiej i rozpoczął rajd po tyłach zagrażając zapleczu polskiej armii. Salwa rakiet z wydrążonych pni drzew, wypełnionych specjalnie spreparowanym czarnym prochem wprawdzie nie sięgnęła żadnego kirasjera, nie wiadomo nawet, czy którakolwiek spadła w pobliżu, jednak odgłos jaki wydały spowodował, że konie pozrzucały jeźdźców i rozpierzchły się, kończąc zbrojny wypad... Nie tylko więc Niemieckim żołnierzom robiło się nieswojo na dźwięk Katiusz...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Przed lotem... samolotem

Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

piękne zdjęcie restauracyjnego Iła.

u nas oprócz karbidu (strzelanego także na wielkanoc z pojemników na śmieci - plucie do "puszki" się nie sprawdzało), popularne było lekkie strzelanie ze szprych motorowych lub motorowerowych, z wykorzystaniem siarki z zapałek i ołowiu.
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Spojrzał na samolot i skamieniał.....

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

WOW..
    Co to niby ta śmietniczka jest .
    Rany, jak to będzie leciało Ja mam z klapą taką ,to i furgot będzie....
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-01-2012 o 22:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Aż się zdziwiłem, że moje dzieciństwo przebiegało podobnie, tylko że bez tego magicznego słowa "kopeć".
    Kopeć od kopcenia. Takie małe pudełeczko z mnóstwem dymu. Puszczaniem kopci zajmowali się głównie gitohipy.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Gdy mieszkałem na Sadybie, chodziliśmy z kolegami na Forty Sadyba. Niby stacjonowało tam jakiś wojsko, ale kto by się tym przejmował. Z fosy okalającej fort można było wyciągnąć trochę rozrywkowych zabawek pamiętających jeszcze i IWŚ. Gdy rozpoczęła się budowa osiedla na Stegnach, wskutek osuszania terenu, poziom wód gruntowych obniżył się tak, że fosa wyschła. Wedy co pół roku przyjeżdżali tam saperzy, którzy wywozili kilka ciężarówek niewypałów wyciągniętych z dna fosy. Następnego dnia my znowu wyciągaliśmy granaty, pociski moździerzowe i inne równie atrakcyjne zabawki, podnosząc adrenalinę mieszkańcom ulicy Morsztyńskiej i Okrężnej... Potem jakoś bączki z saletry, czy karbid nie robił już na nas wrażenia, aż kiedyś dwaj małolaci wyciągnęli z fosy tellerminę i poszli ją rozkręcić na forty. Po tym fakcie na długo przeszły nam ciągoty do robienia huków.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ale coby i kto nie mówił ,można się było wtedy rozerwać
    nie to co dzisiejsza młodzież ..
    ze śmietniczek strzela...phii

teller mina taaaaak,bo tych z II WW przeciw czołgowych to nie przycisłeś
    marnowały się nieprzydatne takie one.

pokażcie jakieś zdjęcia bo ten wątek wyleci wziuuuuu....
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-01-2012 o 23:35

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    U mnie robiło się rakiety z obudów od starterów do świetlówek
    Ten typ ołuskowania spróbowalismy tylko raz. Zbyt duża pojemność i słabe zabezpieczenie części, którą wkładało się ładunek, spowodowało eksplozję, akurat w mojej dłoni. Na szczęscie, tuż obok była kałuża i skończyło się tylko na poparzeniach 2 stopnia. Od tamtej pory z saletry wymieszanej z cukrem robiliśmy już tylko bączki. z kapsli od wódki, tudzież te bardziej wypasione z kapsli po winie Sangria.
    Najlepsi, którzy posiedli tajemną więdze prawidłowego formowania gwoździem dyszy gazów wylotowych potrafili czy to wznieść bączka na niebotyczną wysokość, czy spowodować, że wzlatywał nisko, ale ewolucje wykonywał niebywałe.
    Niestety, z tamtych czasów nie zachowały mi się żadne zdjęcia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    pokażcie jakieś zdjęcia bo ten wątek wyleci wziuuuuu....
    Starzy moderatorowie nie ingerowali w wątkach galeryjnych. Echhh, te młodziaki.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 08-01-2012 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Strasznie wybuchowy się ten wątek zrobił

Jan Sebastian Bach
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Starzy moderatorowie, nie ingerowali w wątkach galeryjnych. Echhh, te młodziaki.
    Dbam o bezpieczeństwo,to jest nadrzędne ponad wyrażnie tu demonstrowaną piromanią i explozjozboczeniem .
    [Jej, ale mi piękne słowo wyszło ]

Strona 108 z 162 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów