Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 40D a szum na pośrednich ISO

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 40D a szum na pośrednich ISO

Hej!
    Czy szum na ISO 320 w Canonie 40D taki - że nawet po pomniejszeniu go widać? - nawet przy zmasakrowanej ekspozycji?
    http://surowiec.org/NOWE/dziwne.jpg - jpg wywolany z RAWa
    http://surowiec.org/NOWE/jeszczebardziejdziwne.jpg - tak to Lightroom widzi.

Teraz pytanie - czy przy ISO320 jest to normalne? Powiem szczerze - jak ostatnio bawiłem puchą na koncercie (tfu Blue Cafe) - to efekt uzywania wysokich ISO na poziomie 1000/800/1250 był własnie taki - że przy neonowym niebieskim cyjanowym lub "magnetowym - czy jak to sie tam zwie ten fiolet" - rece "artystki" byly pokryte takim wlasnie szumem :/ - ciekaw jestem czy wszyscy tak macie? Czy jest to wada jedynego egzemplarza? A moze przypadlosc posrednich ISO? Dodam ze wszystkie odszumiacze mam wylaczone w aparacie.

PS - w 350tce czegos takiego nie doswiadczalem - tam raczej przy ISO800 mozna bylo dostrzec szum - ale on rozladal sie raczej "rownomiernie"
    GG: 559899

Domyślnie

Tez sie zastanawialem nad tym problem, bo slyszalem ze posrednie iso bardziej szumia.
    Jednak po drobnych testach domowych, wyszlo ze przyrost szumu jest propocjonalny czyli na wyzszym iso - wyzszy szum. Nie wazne ze sa wlaczone iso co 1/3 ev czy nie. BTW Ostatnio robilem jakis portrecik na iso 640 i sam sie pozytywnie zaskoczylem, szumu praktycznie zero, a szczegoly... cud miod. Mozna rzesy liczyc...
    Pozdrawiam

Jacek Andreasik

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

proponuje troche lepiej doswietlic zdjecie z poziomu aparatu przy niedoswietleniu w cieniach znajdziesz pełno szumu.. niestety.
    Ostatnio edytowane przez Picia ; 19-09-2008 o 16:09

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no właśnie zastanawiało mnie to - czy przy niedoświetleniu na kontrastowych powierzchniach takich jak np zielony niebieski czerwony fioletowy etc pojawia się szum kiedy te kolory zlewają się w całkiem inny odcien - to wada mojej puszki czy tak w iogóle jest?
    tutaj kolejny przyklad: http://surowiec.org/NOWE/alfa.jpg - iso pokjazane - obrazek lekko niedoswietlony jak utrzymuje Lightroom. ISO 250

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

zauwaz, ze do gory gdzie jest wszystko ładnie doswietlone prawie nie ma szumu.. natomiast pod samochodem szum wyłazi i to normalna rzecz. bardziej martwilbym sie bf/ff obiektywu

edit
    albo jestem slepy,albo nie wiem co - ja zabarwienia nie widze

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obiektyw to sigma 10-20 ktora ma jakas ********a wade - bo nie chce ostrzyc centralnie - ale bo lewym skrajnym leci dobrze :/ - ale to nie moje szkuo

Domyślnie

Na 100% cropie to i na ISO 100 sie znajdzie szum.
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie, nawet na ISO 100 bez odszumiania w ciemnych partiach będzie wyraźnie widać szum (dla porównania np na moim kompakcie powershot s30 przy ISO 50 szumu w ogóle nie ma).

Natomiast piszesz że używasz lightroom - radzi on sobie świetnie z tym szumem tak do ISO 400 i usuwa go zupełnie nie kastrując detali (wystarczy oba suwaczki na 100% ).

Moim zdaniem 40D jest używalne do ISO800, dla ISO1600 się robi lekka sieczka ze zdjęć. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej niedoświetlać ISO800 i potem je programowo wyciągać wedle potrzeby.

Domyślnie

Jeśli watek o szum(mam 350d)
    to mam pytanko
    strzelam dwie fotki obie na iso 1600
    jedno zdjęcie rozmiar ustawiony w puszce na 8mp.
    drugie na 3mp.
    czy szum będzie porównywalny w obu?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej niedoświetlać ISO800 i potem je programowo wyciągać wedle potrzeby.
    Niedoświetlone ISO800 wyciągnięte +1EV będzie gorsze niż ISO1600.
    Co do tematu to pośrednie wartości ISO są najprawdopodobniej programowo robione przez aparat więc szumią bardziej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów