-
Właśnie dobrnęłam do końca wątku, trochę rzeczy mi się - nomen-omen - rozjaśniło, trochę nie. Dlatego mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc. W czym problem?
W najbliższym czasie będę wykonywała zdjęcia w pracowni osoby zajmującej się projektowaniem m. in. strojów. Chodzi o pokazanie jej podczas pracy, szykowania kolejnych modeli, następnie przymiarek - już z modelką. Na koniec - zaaranżowana sesja z jej wcześniejszymi projektami, tu będziemy mieli do czynienia z zarówno osobami dorosłymi, jak i dziećmi.
Zdjęcia maja być robione w pracowni, bez dodatkowego tła, mają być z założenia "ahtystyczne", chociaż tu też wskazany jest umiar, bo ich przeznaczeniem jest głównie reklama mojej koleżanki i jej dokonań, jak również pozyskiwanie nowych klientów. Zatem większość zdjęć będzie wykonywana w pracowni: wysokie pomieszczenie (ok. 4 m.), ściany szare, światła zastanego niewiele. Ja - jak łatwo się domyślać - nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tego typu fotografii, ale też po to się za to biorę, żeby tego doswiadczenia nabyć. Ale oczywiście z lampą fotografuję już jakiś czas i coraz lepiej mi to wychodzi.
I wreszcie konkrety - już mam:
1x 430 ex II
2x 580 ex II
1x velbon sherpa 600
plus ok. 1000 - max 1500 w gotówce.
Nie mam specjalnie ochoty w tej chwili kupować lamp studyjnych, bo zestaw ma być w założeniu maksymalnie mobilny; pomieszczeniem na studio jeszcze nie dysponuję i raczej się nie zapowiada, w mieszkaniu nie mam za dużo miejsca, więc wszelkie przyszłe sesje będą raczej wykonywane "u ludzi", stąd potrzeba mobilności.
Myślalam o zakupie:
3 softboxów reporterskich 60x60 ok. 650 pln
3 statywów ok. 200 pln
jakichś wyzwalaczy radiowych - Phottixów? ok. 200 pln
i złożeniu tego w całość. I teraz moje pytanie - czy z tym zestawem mam szansę poradzić sobie z tym zadaniem? A jeśli nie mam na to szans - to proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, dlaczego powinnam kupić jakieś światło studyjne i oczywiście - jakie?
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie
Uprawnienia umieszczania postów