Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Domyślnie

problem ze światłem ciagłym jest przedewszystkim w temperaturze...
    15minut świecenia i cały makeup spływa z modelek.
    Dodatkowo żadna modelka nie wytrzyma parzenia w stronę światła a na zdjęciach masz rozszerzone źrenice. Błysk daje ten komfort że po pierwsze nie generuje aż takiej temperatury, po drugie nie oślepia modelki a źrenice wychodza naturalnie.

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    światło ciągłe jest do d*. Żre dużo prądu, grzeje się i mało światła daje. Dodatkowo świetlówki mają dziury w widmie, przez co możesz mieć cyrk z kolorami.
    błyskowe też nie należą do najoszczędniejszych ale fakt że o dziurach w widmie zapomniałem napisać...
    Ostatnio edytowane przez andres ; 19-09-2008 o 10:29 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

Jak sie chcesz pobawic, to na poczatek kup jakies tlo i jedna lampe z softem plus do tego moze blenda. Jesli wczesniej nie miales z tym do czynienia to naucz sie panowania nad swiatlem i dopiero pozniej pomysl czego jeszcze brakuje i kupuj dodatkowe lampy i inne cuda.

btw, sprawe by troche ulatwilo podanie ile masz na to kasiorki

edit:

i tylko oswietlenie blyskowe (chyba, ze nie masz ogrzewania, to halogeny sie sprawdza ), najlepiej lampy, a nie zarowki, bo to i mocniejsze te lampy i masz mozliwosc regulacji mocy.

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Co do błyskowego, powiem szczerze że 2x200Ws to naprawdę dużo, a zwłaszcza jak otworzysz szeroko przysłonę, musiałem pozakładać dodatkowe warstwy agrowłókniny jako dyfuzora, bo nie dało się robić zdjęć niżej niż F/6.3 po założeniu na jednego softboxa dwóch warstw dopiero udało mi się zejść na F/4. Więc do małego pomieszczenia spokojnie powinno wystarczyć, faktem jest co koledzy już napisali, lepiej mieć za dużo jak za mało. Dodam jeszcze, że "Biedny płaci dwa razy" - najpierw amatorski sprzęt i potem dokupuje się szpergały a w koncu i tak trzeba wydać swoje.

Co do światła ciągłego, od halogenów idzie niesamowite ciepło, po 1h makeup spływa, nawet z zimowy wieczór przy uchylonym oknie Kiedyś dorobiłem sobie kartonowego softboxa do halogena 500W, kilka zdjęć przy tym wyszło całkiem fajnych. Jedna dobra sprawa, że na bieżąco widzisz jak się światło rozkłada, coś o czym już wspomnieli koledzy, lampy bez świateł pilotujących - to będzie metodą prób i błędów.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    hehe na to chyba budżet mnie nie puści
    Chodzi mi o coś takiego, przy czym mógłbym swobodnie poeksperymentować, nie musi to być od razu sprzęt pro... I chociaż w sprzęt, który wymieniłeś na pewno warto by zainwestować, to ja chcę podejść do tego trochę luźniej, bo jak pisałem wcześniej to byłby dopiero początek ze studiem...
    Drogo Ci to wyjdzie. Wymienianie, sprzedawanie zestawów itd. w momencie gdy uznasz, że to jest to - stracisz na tym. Może wynajmnij studio, weź koleżankę, pobaw się tam, godzinę, dwie. I dopiero podejmij decyzję czy Ci się to podoba.

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Dlatego, doradzam i polecam z wlasnego doswiadczenia, wynajmij studio na kilak godzinek w miesiacu, lub czesciej jesli ci fundusze pozwola. Ominie cie wydatek na sprzet, najpierw amatorski pozniej zaczniesz zmieniac, koszta leca, nie wspomminajac o rachunkach za prad.
    Zdecydowanie odradzam coś takiego. Opłacalne gdy w miesiącu idziesz 2-3 razy. Ale w momencie gdy robisz codziennie kilkugodzinną sesje, albo co drugi dzień. Trzy miesiące "wynajmowania" studia dałyby ciutek gorsze ale własne...

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Koszt lampy 300Ws to okolo 600zł, a 600 WS to juz grubo ponad 1000. Nie ma sesnu ani potrzeby kupowania 600WS do domu, tym bardziej jeszcze dwoch.
    Ja jedynie powtórzę to co miałem na myśli. Lepiej mieć z czego skręcić, niż nie mieć na co podkręcić.
    Z resztą absolutnie nie wiem skąd kolega ma takie ceny.
    http://www.allegro.pl/item434476850_..._warszawa.html
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 19-09-2008 o 10:38
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

A co myślicie o tym:
    jedna taka http://www.allegro.pl/item434476850_..._warszawa.html lampa + softbox+ blenda + coś do oświetlenia tła... (tylko co?)
    Nie będę czarował, mam w zapasie 1k...
    Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 19-09-2008 o 10:46
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    A co myślicie o tym:
    jedna taka http://www.allegro.pl/item434476850_..._warszawa.html lampa + softbox+ blenda + coś do oświetlenia tła...
    Nie będę czarował, mam w zapasie 1k...
    Próbować możesz Wiesz, jak się nie uda, zostaniesz z jedną bardzo dobrą lampą

Domyślnie

hmm, jak masz 1 tys. to albo kup tanie chinszczyzny, 2 szt po jakies tam 200Ws albo slabsze, bo okolo 200Ws Elfo lub Sun-Box. Mniej mocy ale sprzet konkretny. Ja wybralbym druga opcje.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawpl Zobacz posta
    hmm, jak masz 1 tys. to albo kup tanie chinszczyzny, 2 szt po jakies tam 200Ws albo slabsze, bo okolo 200Ws Elfo lub Sun-Box. Mniej mocy ale sprzet konkretny. Ja wybralbym druga opcje.
    Weź np. 2x200Ws, -> patrz: http://www.allegro.pl/item434488603_...owa_200ws.html
    (wstępnie)
    kartonowe tło 2,75x11m

Całkowity koszt ~1150zł. (150zł więcej, ale już przynajmniej stoisz z czymś konkretnym)

Później dokupisz dwie inne lampy, a te będziesz mógł traktować jako uzupełnienie, jakieś elementy doświetlić itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Weź np. 2x200Ws, -> patrz: http://www.allegro.pl/item434488603_...owa_200ws.html
    (wstępnie)
    kartonowe tło 2,75x11m

Całkowity koszt ~1150zł. (150zł więcej, ale już przynajmniej stoisz z czymś konkretnym)

Później dokupisz dwie inne lampy, a te będziesz mógł traktować jako uzupełnienie, jakieś elementy doświetlić itd.
    Są lampy i tło. A gdzie softboxy na przyklad? A statywy do lamp? A statywy do tła (lub wieszaki)? I robi sie z tego prawie 2 tys

Z tych lamp co podales, to jedna bym radzil, to tlo kartonowe niech bedzie no i do tego stojaki i na lampy jakies softboxy czy parasolki i sie zmiescisz z kasiorka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zastanawiam się nad tymi 600Ws wydaje mi się że na taki pokój to będzie za duża lampa. Ja mam 180Ws i pokój 6x4 lampa jest skręcona na minimum i tak jest za dużo.

JG
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów