1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
jak wbudowaną? bez sensu trochę chyba że jest fotocela na drugi błysk bo wbudowanej nie da się chyba ustawić żeby błyskałą tylko razy- ale to kombinacje, już lepiej kupić jakikolwiek wyzwalacz, kostkę lub dowolną lampę na sanki żeby w manualu na najniższej mocy wyzwalać fotocelę..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Widzę że jednak jest tendencja do błysku niż światła ciągłego, ale...
Będę wykonywał fotografie przedmiotów o dość niewdzięcznej budowie, szkło i lakierowany metal o gabarytach 50 x 100 x 80 cm w ciemnych warunkach. Szkło nie powinno odbijać niczego wokół, żądnych nóg statywów itd, generalnie ma być przeźroczyste. Mam tylko lampę 580 EX II i jakiś wynalazek o niskiej liczbie przewodniej. Mogę je wyzwalać bezprzewodowo. Wykorzystując światło zastane i z konieczności filtr polaryzacyjny muszę z czasami zejść nawet do 3-5 sekund. Jak pewnie się domyślacie lampy psują cały efekt, bo wprowadzają niebieskie światło. Ciężko jest to później wyprowadzić, w zasadzie niemożliwe. Pomyślałem o doświetleniu lampami halogenowymi spiralnymi enegroszczędnymi zmiękczając przez parasolki. Spotkałem się jednak z takimi żarówkami które emitują dość niebieskie światło, trochę według mnie zbyt niebieskie.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia jeśli chodzi o takie żarówki? Jakich mocy używacie i jakich barw temperaturowych?
Chciałbym też wykorzystać później te żarówki do podświetlenia namiotu bezcieniowego, co o tym sądzicie ?
To ja może podłączę się pod wątek ze swoim pytaniem.
Zastanawiam się nad zakupem lamp do malego pomieszczenia 2x3m (biale sciany) do celow czysto amatorskich/hobbystycznych. Beda to zdjecia osob: portrety lub polowa sylwetki.
Jakie lampy / zarowki blyskowe beda niezbedne?
Czesc osob doradza 2x100 lub 2x120WS. Inni mowia o 1x100/1x120WS + blyskowa 68WS.
Do dyspozycji rowniez 430ex.
Z gory dziekuje za pomoc
Panowie, bardzo ciekawie się czyta wasze opinie na temat lamp, ale niektórym mylą się jednostki mocy i energii a to trochę kompromituje. Otóż jednostką mocy jest wat (w skrócie W), natomiast watosekunda, inaczej dżul, (w skrócie Ws) to jednostka energii. I jest oczywiste, że lampa błyskowa dysponuje pewną energią zmagazynowaną w kondensatorze, więc podawanie tej energii w Ws ma jak najbardziej sens. Natomiast lampa żarowa czy halogenowa dostaje zasilanie w sposób ciągły, więc sens ma podawanie jej mocy w W, natomiast ile energii zużyje, to zależy jak długo będzie włączona.
corrado słusznie.
Zapewne uzywamy '68Ws' bardziej jako słowo kluczowe do ewentualnego wyszukiwania na allegro :-) ( 68WS )
Ostatnio edytowane przez rafori ; 26-11-2008 o 10:08 Powód: Edycja
Spiralne - takie zakręcone w spiraleCo to są "lampy halogenowe spiralne" ?
I czemu nie chcesz światła błyskowego ?
A fotografując przy zastanym możesz skorygować barwę flesza przy pomocy folii korekcyjnej
Światło błyskowe trzeba korygować i nie mam szybkiej możliwości korygowania światła odbitego filtrem polaryzacyjnych, dlatego tak kombinuje.
Daj mi jakiś namiar na te folie, może się skuszę, bo już wiem że zestaw dwóch parasolek srebrnych z dwiema żarówkami 23W=(120W) każdy, nie dają światła nawet na parametry t=1/40 i f=5,6 ISO 400, ale przynajmniej widzę w którą stronę kręcić filtrem.
Czy jeśli pomnożymy moc żarówki w watach przez czas otwarcia migawki, to można otrzymaną w ten sposób energię porównywać z energią błysku flesza?
Np. jeśli weżmiemy żarówę 100W, i naświetlamy przez sekundę, to otrzymamy ekspozycję taką samą jak przy błysku 100Ws?
EDIT: Kurde, trzeba uwzględnić sprawność żarówki.
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)