Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    @Olszewski, mógłbyś podać przykład takiej lampy studyjnej. Mam wrażenie, że nie mówisz np. o takim zestawie

http://www.allegro.pl/item439512205_...regulacja.html

+

http://www.allegro.pl/item437477166_...d_fripers.html
    Nie, miałem na myśli coś takiego: http://www.allegro.pl/item434476847_..._warszawa.html - użyłem słowa na początek wystarczy. Myślę, że mając 3x400Ws i dobre tła spokojnie można robić cudowne rzeczy Wiadomo, ze do tego przyda Ci się plaster miodu, filtry itd.

Nie znam twojego budżetu, ale np. może warto byłoby zainwestować w zestaw:
    2x600Ws
    1x400Ws (na tło).
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie wiem jakim pomieszczeniem dysponujesz, ja kupilem sobie na poczatek taki zestaw jak pokazales w pierwszym poscie ale zamiast zarowek blyskowych, zarowki swiatla stalego. Uzylem tego 2 razy, lezy w kacie jak chce chcetnie sprzedam dwie zarowki z oprawkami.
    Lepiej pobawic sie swiatlem zastanym plus blenda, a jak koniecznie studio to poprostu je wynajac. Lepiej pojsc 1 w miesiacu do profi studia niz ,meczyc sie w ciasnym pokoju, ale to oczywiscie moje zdanie. Nie uzyskasz w pokoju takiego komfortu oraz takiego sprzetu do pracy. We wroclawiu za godzine wynajecia studia placi sie srednio 50 zł, wiecej godzin w pakiecie oczywiscie taniej. Np. 10 godzin 300zł.
    A jak chcesz sobie poprostu doswietlac w domu, to kup softbox parasolkowy do tego 430 ex lub 580ex wyzwalacz radiowy i blenda, oprocz domu przyda tez sie w plenerze.
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Domyślnie

Witam, tak jak w temacie, chciałem zapytać czy na początek w domowych warunkach wystarczy takie coś http://www.allegro.pl/item434741732_...przybywaj.html + tło fotograficzne... A może lepiej zwykłe halogeny i powalczyć na początku z nimi... jeśli ktoś ma ochotę coś napisać nie pogniewam się

W przypadku tego zestawu masz jeden delikatny problem. Brak światła pilotującego znacznie utrudnia pracę ze światłem błyskowym, szczególnie na początku przygody, gdyz nie przewidzisz rozkładu światła i cienia. Więc jak już szukasz to zdecydowanie coś z pilotem.
    Parasolki mają jedną wadę... dużo światła leci bokami więc może się odbijać i ponownie nie panujesz nad tym co robisz, szczególnie w przypadku robienia zdjęć w domu. Więc pozostają softboxy, które dadzą najlepszy efekt. Ale tych nie założysz do żarówek błyskowych, więc pakujesz się już w zakup lamp. Pamiętaj że kupując lampy musisz pomyślec o porządnych statywach, żeby to wszystko było stabilne, tym bardziej jak założysz softboxy.
    Idealnym zestawem do domu było by właśnie jak pisał Olszewski 2X600WS plus 1x400WS. W małym pomieszczeniu to dużo światła, ale lepiej mieć za dużo i skręcić niż mieć za mało. Nie masz na taki zestaw budżetu? Zastanów się czy chcesz się w to bawić a jezeli tak to warto faktycznie zacisnąc pasa i kupowac lepsze.
    Co do linkowanych lamp błyskowych to przerobiłem dwie takie sztuki, Obie się spaliły i zwrócono mi za nie kasę więc warto przemyślec ich zakup.

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

hehe na to chyba budżet mnie nie puści
    Chodzi mi o coś takiego, przy czym mógłbym swobodnie poeksperymentować, nie musi to być od razu sprzęt pro... I chociaż w sprzęt, który wymieniłeś na pewno warto by zainwestować, to ja chcę podejść do tego trochę luźniej, bo jak pisałem wcześniej to byłby dopiero początek ze studiem...
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    W przypadku tego zestawu masz jeden delikatny problem. Brak światła pilotującego znacznie utrudnia pracę ze światłem błyskowym, szczególnie na początku przygody, gdyz nie przewidzisz rozkładu światła i cienia. Więc jak już szukasz to zdecydowanie coś z pilotem.
    Parasolki mają jedną wadę... dużo światła leci bokami więc może się odbijać i ponownie nie panujesz nad tym co robisz, szczególnie w przypadku robienia zdjęć w domu. Więc pozostają softboxy, które dadzą najlepszy efekt. Ale tych nie założysz do żarówek błyskowych, więc pakujesz się już w zakup lamp. Pamiętaj że kupując lampy musisz pomyślec o porządnych statywach, żeby to wszystko było stabilne, tym bardziej jak założysz softboxy.
    Idealnym zestawem do domu było by właśnie jak pisał Olszewski 2X600WS plus 1x400WS. W małym pomieszczeniu to dużo światła, ale lepiej mieć za dużo i skręcić niż mieć za mało. Nie masz na taki zestaw budżetu? Zastanów się czy chcesz się w to bawić a jezeli tak to warto faktycznie zacisnąc pasa i kupowac lepsze.
    Co do linkowanych lamp błyskowych to przerobiłem dwie takie sztuki, Obie się spaliły i zwrócono mi za nie kasę więc warto przemyślec ich zakup.
    600WS to mega duzo na mieszkanie, nawet na studio. Robilem w studio ostatnio zdjecia i rozmawialem z wlascicielem fotografem, 300ws w zupelnosci wystarczy. W tym studio mieli 2x600 Ws nigdy nie byly uzyte na full, zazwyczaj 1/2 mocy. A co dopiero w domu. Koszt lampy 300Ws to okolo 600zł, a 600 WS to juz grubo ponad 1000. Nie ma sesnu ani potrzeby kupowania 600WS do domu, tym bardziej jeszcze dwoch.

Domyślnie

tła też polecam kartonowe i warto pomyślec o wyzwalaniu radiowym co daje spory komfort pracy bo nie plączesz się w kablach... no i blenda.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodzi mi o coś takiego, przy czym mógłbym swobodnie poeksperymentować, nie musi to być od razu sprzęt pro... I chociaż w sprzęt, który wymieniłeś na pewno warto by zainwestować, to ja chcę podejść do tego trochę luźniej, bo jak pisałem wcześniej to byłby dopiero początek ze studiem...
    Dlatego, doradzam i polecam z wlasnego doswiadczenia, wynajmij studio na kilak godzinek w miesiacu, lub czesciej jesli ci fundusze pozwola. Ominie cie wydatek na sprzet, najpierw amatorski pozniej zaczniesz zmieniac, koszta leca, nie wspomminajac o rachunkach za prad.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    600WS to mega duzo na mieszkanie, nawet na studio. Robilem w studio ostatnio zdjecia i rozmawialem z wlascicielem fotografem, 300ws w zupelnosci wystarczy. W tym studio mieli 2x600 Ws nigdy nie byly uzyte na full, zazwyczaj 1/2 mocy. A co dopiero w domu. Koszt lampy 300Ws to okolo 600zł, a 600 WS to juz grubo ponad 1000. Nie ma sesnu ani potrzeby kupowania 600WS do domu, tym bardziej jeszcze dwoch.
    każdemu według potrzeb, pracując na powierzchni 20m2 (4x5) jadę na takim zestawie i nie uważam żeby było aż nadto. Zawsze lepiej mieć więcej niż za mało. Tym bardziej że ostatnio stosunkowo często wyciągam te lampy na dwór
    Jest kilka patentów na ograniczenie mocy jak za dużo, ale zdecydowanie ciężko będzie jak światła za mało.

Dokładnie w takiej sytuacji lepiej jest wynając na dwie trzy godzinki studio i się pobawić. To co polecam to nie jest sprzęt pro bo taki kosztuje więcej niż zestaw podany przez ciebie w stopce.
    A propos stopki... od razu kupowałeś ten zestaw czy też wymieniałeś? I właśnie to wygląda w ten sposób, że kupujesz tanio, dwa razy kupujesz... wiem bo samemu popełniłem ten błąd.
    Ostatnio edytowane przez andres ; 19-09-2008 o 10:21 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Rozumiem... Panowie, a jak praca ze światłem ciągłym? Mam do dyspozycji cały pokój ~5x6m.

Co do stopki to 40d, 50mm 1.4 i 70-200mm były kupione razem, reszta gromadzona przez jakiś czas
    Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 19-09-2008 o 10:26
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

światło ciągłe jest do d*. Żre dużo prądu, grzeje się i mało światła daje. Dodatkowo świetlówki mają dziury w widmie, przez co możesz mieć cyrk z kolorami.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów