Dzień Dobry wszystkim jeszcze nie pisałem na tym forum.
W wątku oświetlenia rozważania toczą się na poziomie flash vs. światło ciągłe (żarowe) a może zastosować świetlówki liniowe oraz kompaktowe (nie mylić z energooszczędnymi) rozwiązanie w miarę tanie ,energetycznie oszczędne i zwiększające głębie ostrości
Od pewnego czasu posiadam mini studio foto
składające się z oświetlenia błyskowego 4xQuihe 300Ws z regulacją i oczywiście pilotem z zestawem parasolek odbijających i rozpraszających,sterowanie bezprzewodowe 4 kanałowe
soft-box z zestawem dodatków przesłony rozpraszające itd zasilane żarówkami energooszczędnymi (mierny efekt oświetleniowy -moim zdaniem).
Jednak ostatnio zbudowałem oświetlenie (tanie ) oparte na świetlówkach liniowych 4 zestawy podwójne (4x2x36w) oświetlenia ogólnego z rozproszeniem za pomocą ramek z kalka techniczną .2 zestawy (4x58w) oświetlenie dolne stołu bezcieniowego (130cmX210cm) oraz dwie lampy doświetlające (zabudowane w soft box )każda po 4x54w wykonane z użyciem świetlówek kompaktowych razem ok 800w światła załączane oczywiście dowolnie (może nie dowolnie bo parami po 2) istnieje możliwość ściemniania świetlówek ale narazie tego ie wykorzystałem (1.musiał bym zbudować układ ściemniający 2.zmiana temperatury barwowej oświetlenia 4.skrócenie żywotności świetlówek ) koszt całkowity oświetlenia około 1000zł i trochę inwencji i godzin własnej pracy.Światła na pewno nie zabraknie odwzorowanie barw Ra98 temperatura barwowa 6500K barwa światła 965
Może taka propozycja kogoś skusi do rozważań