Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Zmiana systemu na Canona , proszę o podpowiedz

Gshock
    Guest

Domyślnie Zmiana systemu na Canona , proszę o podpowiedz

Witam
    Zajmuje się profesjonalnie fotografią i całe życie pracowałem na nikonach , teraz chyba przyszedł czas na zmiane systemu . To wcale nie jest takie prostę ... zajmuje się głównie fotografią studyjną , reklamą i pracą dla wydawnictw więc raczej duża ilość MP jest mi potrzebna . Prawdopodobnie zdecyduje się na korpus nowego 5D , ale nie znam canonów i nie mam pojęcia jakie dobre obiektywy do tego dobrać ... Nie chce wywalać fortuny na nie , ale też nie chce by były jakieś g ... . Teraz pytanie do Was , osób doświadczonych w temacie : czy to prawda że Canon dobrze współpracuje tylko z obiektywami canona ? Tzn Tokina , sigma itd ... co z tym ??
    Jakie obiektywy poradzilibyście mi wiedząć że nie bawie się w reporterkę i nie " fotografuje ptaków " .... samo studio czy zakres gdzieś 24 -200 . Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Grzegorz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gshock Zobacz posta
    czy to prawda że Canon dobrze współpracuje tylko z obiektywami canona ?
    nie

zauwazalna przewaga tkwi po stronie obiektywow z USM czy odpowiednikow (np. HSM w Sigmie), ktore ostrza szybciej. przy czym, dosc duzo obiektywow Canona ma USM na dzien dobry

Tzn Tokina , sigma itd ... co z tym ??
    uzywalem i Tokin i Sigm w Canonach i wszystko dzialalo bez problem

Jakie obiektywy poradzilibyście mi wiedząć że nie bawie się w reporterkę i nie " fotografuje ptaków " .... samo studio czy zakres gdzieś 24 -200 . Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Grzegorz
    o ile nie chodzi o portret i inne zastosowania wymagajace plytkiej glebii ostrosci, to do pokrycia ww. zakresu proponuje po prostu Canona 24-105/4 i Canona 70-200/4. ewentualnie zamiast 24-105 moze byc Tamron 28-75 bo tez bardzo sensowny optycznie obiektyw.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Talking

[..]
    Grzegorz
    5D + 35L, 50 1.4, 85 1.2, 135 2, + 70-200 2.8 jako uzupelnienie waskiego konca

No i zestaw idealny wybrany

Powodzenia.

Domyślnie

Witam
    Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Grzegorz
    No to ja bym powiedział tak: patrz czy obiektyw ma biały kolor lub czerwony pasek
    Jeżeli chodzi o aparaty to może być tylko jedna cyfra w nazwie

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak samo studio to ja bym brał ze 3 stałki, np 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 (ew. 85/1.8)

Domyślnie

Proponuję zajrzeć do wątku o 5D Mark II. Jest tam kilku rozczarowanych desperatów, gotowych przesiąść się na Nikona. Może uda się tanio kupić kilka elek, a być może również sprzedać coś z obecnego systemu ;-)

A na poważnie - czy nie za wcześnie, żeby decydować się na zmianę systemu i 5D?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a ja bym zapytał jaki masz budżet przede wszystkim..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie warto poczekać na D3 z 24Mpix? Myślę, że 6 miesięcy to max.

Uzależniony

Domyślnie

moze lepiej poczekaj na blizniaka a900, do studio pewnie bedzie jak znalazl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dobra, ale czemu niektorzy z gory zalozyli, ze przesiadka jest akurat z Nikona i wlaczyli standardowy tryb "chlopie, nie zmieniaj systemu!" ???
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów