Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Adapter CANON FL 50mm > EOSa

Dżamal
    Guest

Domyślnie Adapter CANON FL 50mm > EOSa

Mam z tym wielką zagwozdkę :-? , kupiłem na allegro obiektyw
    CANON FL 50mm 1.4 II z nadzieją, że szybko kupię przejscie i będę mógł się nim bawić. Niestety nigdzie w sieci nie widzę informacji o przejsciu z FL na EF.
    Byłem na giełdzie w Stodole i lipa, nikt nie ma a jedni mówią że takich wogóle nie ma a drudzy że były ale nie ma i że drogie.

Pytanie następujące, czy aby nie jest tak, że dosyć popularne przejscia z FD na EF pasują do obiektywu FL. Nie znam się na różnicach między tymi obiektywami i nie wiem czy przejsciówka FD>EF załatwiła by sprawę???

Jesli nie to czy ktokolwiek słyszał o przejsciu z FL (wiem, to są stare obiektywy) na EF ???

Dzięki za pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja nigdy nie slyszalem - nie lepiej bylo sprawdzic czy istnieje przejsciowka przed kupnem ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Mam w domu teleconverter saiteka, który jest dedykowany pod szkła FL & FD. Na twoim miejscu dopadłbym kogoś z pierścieniem pod FD, i sprawdzał organoleptycznie.

Co więcej, liczę na to że po przetestowaniu umieścisz na forum jakieś podsumowanie
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Dżamal
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja nigdy nie slyszalem - nie lepiej bylo sprawdzic czy istnieje przejsciowka przed kupnem ?
    Pewnie tak, choć mam nadzieję, że jednak się uda - tak jak zakładałem

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Mam w domu teleconverter saiteka, który jest dedykowany pod szkła FL & FD. Na twoim miejscu dopadłbym kogoś z pierścieniem pod FD, i sprawdzał organoleptycznie.

Co więcej, liczę na to że po przetestowaniu umieścisz na forum jakieś podsumowanie
    To jest mysl! Jesli nikt mi nie powie na bank że przejscie z FD > EF jest kompatybilne z FL to będę musiał spróbować samemu.

Dzięki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ale przejście FD>EF to tez kompletna kicha, nie ma czym się ekscytować. Zrobi Ci ze szkielka macro, albo wydasz majątek na wersję z soczewką, która skutecznie pozbawia szklo jakości. Myślisz, że te szkla bylyby takie tanie gdyby istnialy sensowne przejściówki? Nie pakuj sie też w Minoltę MD, podobna sytuacja. Albo zmień system na Olka, Olek chyba przyjmie wszystko, ma najmniejszą odleglość matryca-bagnet (bo na tym polega problem)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lekko offtopicznie pytając, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku:
    piszecie, że szkła FD nadają się tylko do macro więc nie warto w nie iść. Ale jeśli chcę mieć jakieś tanie amatorskie macro? Czy nie lepiej kupić jakiegoś szkiełka FD na początek zamiast niepewnych staroci M42?

Początki nałogu

Domyślnie

Za pomocą adaptera z soczewką podepniesz do eos-a zarówno obiektywy fd jak również fl. Inna sprawą jest uzyskana jakość obrazu raczej to jest tak że w systemie fd/fl są optycznie świetne obiektywy jednak stosowane adaptery potrafią nie tylko podpiąć te obiektywy do eosów, ale również za pomocą wbudowanej w adapter soczewki skutecznie zepsuć optycznie obiektyw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tego macro nie traktuj zbyt dosłownie. Po prostu taki adapter bez soczewki działa jak kilkumilimetrowy pierscień pośredni. Na ile się zmieni zakres ostrzenia, to zależy od obiektywu, a w zasadzie od ogniskowej. Pewne jest, że w każdym szkle tracisz nieskończonośc.

Dżamal
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki za radę!

Uprawnienia umieszczania postów