Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5D Mark II i co dalej z systemem EOS - wątek spekulacyjny

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie 5D Mark II i co dalej z systemem EOS - wątek spekulacyjny

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.

Chcieliśmy tylko AF i dostaliśmy wszystko oprócz autofokusa.
    Chcieliśmy/my 35II dostaliśmy 24II.

Co dalej???

Co wyróżnia dziś dany system? Wielkie Dżi. Obiektywy to tu to tam takie same, brak rodzynków typu 50/1 itp, tylko ja tęsknię za Canonową implementacją Nikonowego CLS'a w 5DII?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 17-09-2008 o 21:59

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Chyba nie wszyscy, bo ja np. chciałem przede wszystkim matrycę z Ds-a.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Szczerze? Niewiele mnie obchodzi co dalej będzie z systemem EOS bo w obecnej formie nie widzę w nim nic ciekawego.
    Ja chcę tylko robić zdjęcia nie rezygnując z jakości obrazu 5D. Ale do tego potrzeba aparatu. A naprawdę nie mam ochoty nosić ze sobą wszędzie tej cegły i równie ciężkich dodatków. Dlatego mam nadzieję że nastąpi wkrótce ten dzień kiedy lustro w aparacie nikomu do szczęścia potrzebne nie będzie a naprawdę porządna cyfrówka będzie niewiele większa od np. Canoneta G-III. Do tego kilka małych szkiełek i cegły będzie można sprzedać na budowie.

A czy to będzie Canon, Nikon czy Electrolux to już naprawdę nie ma znaczenia.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

szczerze, to z mojego punktu widzenia 5D mkII jest logicznym rozwinieciem pierwszego 5D i poza kilkoma detalami jest dla mnie aparatem perfekcyjnym. te braki to przekleje, zeby nie klepac ponownie

jesli to co Canon nazywa uszczelkami jest w 5DII sensowne (a jestem mocno sceptyczny, ze Canon sie tu wysilil) to praktycznie dla mnie pozostaje dorzucic kurtynke
    do celownika i jest aparat o kilka drobnych ficzerow od mojego idealu. a te ficzery sa
    poki co z gatunku science-fiction dla zwyklego Kowalskiego, wiec Canon nie ma zadnej
    zachety, zeby je w najblizszym dziesiecioleciu dodac

mam tu na mysli czytnik RFID (zeby sobie nakleic czipek na filtry i miec w exifie
    zapisane np. jakie polowki byly uzywane), slot na karte z pelnym interfejsem SD
    (backup albo karta bezprzewodowa wifi), wbudowany serwer sftp i odpowiedni
    software smigajacy na netbookach klasy Eee do sciagania zdjec z aparatu na
    zywo... to tyle...

z marzen to mogloby byc natywne ISO 25 i wiecej pol AF. ale na chwile obecna
    to tylko marzenia...
    cena poki co poza moim zasiegiem (nie zeby body bylo tak czy siak dostepne), ale moze z czasem...

poki co z cisnien hardware'owych to moje 30D dostanie 50/1.4 do fot w zastanym, 70-200 konwerter 1.4 dla wydluzenia zasiegu, a Sherpa mala glowice kulkowa i w tym momencie robie "a teraz drogie misiaczki mam to wszystko w d... i ide sobie na piwko" klatka pelna pikseli musi widac poczekac :-D
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-09-2008 o 23:40
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Szczerze? Niewiele mnie obchodzi co dalej będzie z systemem EOS bo w obecnej formie nie widzę w nim nic ciekawego.
    Ja chcę tylko robić zdjęcia nie rezygnując z jakości obrazu 5D. Ale do tego potrzeba aparatu. A naprawdę nie mam ochoty nosić ze sobą wszędzie tej cegły i równie ciężkich dodatków. Dlatego mam nadzieję że nastąpi wkrótce ten dzień kiedy lustro w aparacie nikomu do szczęścia potrzebne nie będzie a naprawdę porządna cyfrówka będzie niewiele większa od np. Canoneta G-III. Do tego kilka małych szkiełek i cegły będzie można sprzedać na budowie.

A czy to będzie Canon, Nikon czy Electrolux to już naprawdę nie ma znaczenia.
    Lodówką chcesz zdjęcia robić? I jeszcze chcesz, żeby była poręczna?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co dalej???
    A czego oczekiwałbyś? Każdy system "trwa mać, wróć, mać trwa, wróć, ma trwać!", a rewolucje temu nie służą
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Lodówką chcesz zdjęcia robić? I jeszcze chcesz, żeby była poręczna?
    No, w USA GE zaczął sprzedawać kompakty...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 17-09-2008 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

Jak komus nie pasi dany system to go przecie zmienia na bardziej pasujacy. Jak nie znajduje zadnego i caly czas marudzi, to sprzedaje wszystko w cholere i zajmuje sie czyms innym (bo widocznie nie wie czego chce), albo zostawia i zamiast marudzic robi zdjecia i sie cieszy i bawi fotografią. Albo dla ochłonięcia kupuje manualny korpus.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.

Co dalej???

Co wyróżnia dziś dany system? Wielkie Dżi. Obiektywy to tu to tam takie same, brak rodzynków typu 50/1 itp, tylko ja tęsknię za Canonową implementacją Nikonowego CLS'a w 5DII?
    Te systemy jak wejść w szczegóły to jednak różnią się bardzo. Poza tym my narzekamy na AF, a na forach Nikona co raz większy lament o Mpx. My wychwalamy, że mają CLS-a, a oni biadolą że nie mają niektóch szkieł, które z kolei ma Canon. Tak można w nieskończoność. Myślę że zawsze tak będzie, bo te firmy ewidentnie świadomie nie wchodzą sobie w drogę (zresztą pewna część akcjonariatu jest wspólna więc .....).

Co do tego co dalej. Pewnie będzie dalej nowe 500D na PMA prawdopodobnie z którymś z kolejnych wcieleń 1D może połączonych w jedną puszkę z zupełnie nowym AF-em. Może pojawi się linia aparatów pozbawiaona lustra do, których będą pasowały obiektywy EF. Pewnikiem będą wprowadzać stopniowo to o czym piszą na swoich stronach. OLED-y, nanotechnologie, ogniwa paliwowe. Mówi się też o stopniowym wprowadzaniu nowych wersji starszych szkieł.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny.....
    Po pierwsze nie Vitez tylko inny moderator (nie byłem to tez ja)....
    pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.
    ...po drugie po to zamknął aby był zamknięty !

O wadach i zaletach 5D MkII oraz 24/1.4 L można podyskutować w odpowiednich wątkach tematycznych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny.....
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Po pierwsze nie Vitez tylko inny moderator (nie byłem to tez ja)....
    i żeby nie było wątpliwości to zamknąłem go ja, widząc harce trolli i pOkEmOnów w ostatnich postach.

A że nie zdążyłem nic napisać, bo mi co chwilę wywalało "data base error" to w miedzyczasie wyręczył mnie Vitez.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów