Drogi Kolego,
jak najbardziej masz prawo do własnego zdania,
ja tylko zwróciłem ci uwagę na bezsens porównywania modeli zupełnie różnych.
Za WIKI cyt.:
"Marketing to handel aktywny, wychodzący naprzeciw potrzeb klienta, próbujący odgadnąć skryte potrzeby klienta, usiłujący te potrzeby uświadamiać i pobudzać a nawet kreować – i zaspokajać je.
Marketing posiada wiele definicji naukowych. Jednak najprościej mówiąc marketing to działalność mająca na celu wynajdowanie, pobudzanie i zaspokajanie potrzeb podmiotów gospodarczych. Określeniem "marketing" nazywa się też dziedzinę wiedzy analizującą wspomnianą działalność.
Nie, nie jestem.
Chyba mylisz marketingowców (marketerów bo różnie się to zowie) ze sprzedawcami,
którzy to czasami tak zwykli siebie nazywać.
Dlaczego uważasz że to flagowy model. A może to seria G jest tym flagowym???
Wbrew pozorom wiele osób kupuje taki sprzęt właśnie ze względu na spory zakres ogniskowych.
Inaczej jaki jest sens istnienia takiego sprzętu???
Nie od dziś wiadomo o problemach AWB w sprzęcie Canona.
Mnie osobiście nie zadowala jakość gotowych jpg-ów "wypluwanych" przez te puszki,
nie mam ochoty zdawać się na loterię "AWB" i potem pluć sobie że niewiele z tego jpg-a można uratować,
stąd też preferuję format RAW, finalnie mam z głowy stresy związane z AWB m.in.
i wieloma innymi parametrami nad którymi finalnie mam sporą władzę w cyfrowej ciemni.
A tak na marginesie w Olympusie nie mam w/w problemów.
AWB jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
CHDK nie jest firmowym softem w tym aparacie, notabene -używając go, "piracisz"
przewaga...
Bo nie jest.
Znów mylisz pojęcia sprzętu firmowego - produkowanego w ramach jednej firmy,
ze sprzętem markowym i niemarkowym.
Ja takowego tam nie widzę, Canon, Olympus, Konica-Minolta (Sony - teraz) czy Sigma to wszystko są firmy które wyrobiły sobie na rynku dobrą pozycję - czyli dobrą markę.
No i bez urazy oczywiście, nie odbieraj tego personalnie jako ataku na twoją osobę
(patrz 1-sza część mojej sygnaturki).
Pozdrówka!