Strona 80 z 85 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    Poleglem To jest tzw mala glebia ostrosci i niektorzy to sie zabijaja,zeby im cos takiego wyszlo ze zwyklego kompakta a ty tu widzisz wade Ty a tam jedno zdjecie jest czarno biale - ladna lipa aparat za tyle pieniedzy i czarno biale zdjecia robi? Ja bym go reklamowal
    Witam, gratuluję wyczucia humoru... oczywiście żartowałem z tym brakiem ostrości w drugim tle. Pomyslałem sobie żeby zastostosować zasadę "odpowiedz głupiemu wg jego głupoty". Wiele opini jest po prostu nie na temat - a ta z brakiem ostrości w ZOO jest jedną z gatunków czepialskich
    Pozdrawiam

Crump
    Guest

Domyślnie

Spoko moja odpowiedz o czarno bialych zdjeciach tez jest skierowana do pana co widzi wszystko zamydlone i aparat do serwisu chce zawiezc Na prawde rozbawiaja mnie takie komentarze - jesli ktos (nie wazne z jakiej polki cenowej) porownuje jakosc zdjec do lustrzanek z obiektywem za 10tys zl

Tynka
    Guest

Domyślnie

Jako, że jestem początkująca i zaczynam zabawę z fotografią. Chciałabym Cię prosić TMSagan abyś podał dokładne parametry w jakich udało ci się uzyskać głębie ostrości np. przy gołębiach i w jakiej odległości byłeś od nich.
    Z góry dziękuje,

Domyślnie

Niestety dokładnie nie pamiętam, jednak gdy chcę osiągnąć taki efekt ustawiam się daleko od fotografowanego przedmiotu, długa ogniskowa, najmniejsza przysłona i migawka ustawiona tak aby zdjęcie było odpowiednio naświetlone. ; ) W razie problemów GG: 5461769

malutki_21
    Guest

Domyślnie

czy sx10 można cykać fajne zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach??? jeśli tak to jakie ustawienia?? bo mi nie bardzo wychodzi :-(

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malutki_21 Zobacz posta
    czy sx10 można cykać fajne zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach??? jeśli tak to jakie ustawienia?? bo mi nie bardzo wychodzi :-(
    Widzę, że masz niebagatelny problem z tym swoim SX'em Najpierw imprezy rodzinne, potem śluby, teraz ogólnie problemy w pomieszczeniach.. Może się nie zgodzisz (pewnie nie tylko Ty) ale uważam, że źle dobrałeś aparat do swoich potrzeb. Inni Ci pewnie powiedzieli, że jak chcesz focić imprezy rodzinne, to lustro jest przerostem formy nad treścią. Ty z kolei jesteś najlepszym przykładem na to, że KŁAMALI!:-)

Ale teraz bardziej do rzeczy. Masz już tego SX'a, trudno, zdarza się() trzeba zrobic coś, żeby fotki były dobre. Zanim jednak zacznę się rozpisywać, co powinno a czego nie powinno się robić, dobrze by było wiedzieć w jakich okolicznościach mają być robione te zdjęcia. Bo np. jeśli mamy dużo miejsca, czasu nikt nas nie pogania, a fotografowane osoby nie są istotne, to najłatwiejszą i dającą najlepsze efekty drogą jest statyw (ktoś w poprzednim wątku Ci to polecał btw.), Jesli to imprezy rodzinne, w niewielkich pomieszczeniach, gdzie 2,5m nad sobą mamy sufit (najlepiej żeby był biały), to najlepiej kupić lampę, żeby od owego sufitu odbić światło. wbrew pozorom może to dać czasem zadowalające efekty, i nie razi tak jak walenie lampą na wprost. Jesli jednak to są duże pomieszczenia, a co gorsza koncerty, gdzie błyskanie jest wogóle niewskazane, to jesteś ugotowany.. Wtedy tylko podnoszenie czulości, które jak sam pewnie zauważyłeś nie daje zadowalających efektów.

Jeśli chodzi o nastawy (to też ktoś Ci to już mówił) wybierasz najszerszy kąt (najkrótsza ogniskową) ze względu na najlepsze światło, minimalną przysłonę, włączasz IS i jedziesz.. Na tyle, na ile ręki Ci starczy..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

malutki_21
    Guest

Domyślnie

hehe no bo próbuje sie dowiedzieć co zrobić żeby ten aparaty nie był taki zły, bo wkońcu canony to nie takie złe sprzety, wiem że lustrzanka była by lepsza no ale, może za pare lat zmieni sie na coś bardziej profesjonalnego

jak narazie mam to co mam i muszę trochę z tego wycisnąć hehe, tak jak pewnie zauważyłeś w poprzednich moich postach, statyw nie wchodzi w grę a lampa, tylko jaka?? żeby była dobra i nie droga

zdjęcia na wysokim ISO, tak zuważyłem takie szumy ze ledwo co widać, więc może coś z tą lampą wiem że nie wiele to może pomóc no ale jednak cos pomoże zeby te zdjecia w pomieszczeniach nie były takie ciemne, nie mówi tu już o jakiś kościołach, muzeach czy jeszcze jakiś innych wielkich gmachach gdzie do sufitu jest uuuu i jeszcze ciut ciut, chodzi i o pomieszczenia tak mniej wiecej 3m wysokości mam nadzieje ze lampa pomoże, tylko jaka ??? :/

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malutki_21 Zobacz posta
    chodzi i o pomieszczenia tak mniej wiecej 3m wysokości mam nadzieje ze lampa pomoże, tylko jaka ??? :/
    No cóż.. Widzę, że skłaniasz się w strone tej lampy, więc chcesz wiedzieć jaką? NAJMOCNIEJSZĄ!:-)
    Oczywiscie to nie jest żart, gdybyś miał lustro, mógłbyś kupić słabszą (bo możesz podnieść czułość). Niestety w Twoim przypadku trzeba będzie chyba jednak bazować na podstawowej , więc musisz to jakoś zrekompensować siłą błysku.
    Cóż.. tyle ode mnie. Testy w jak dużych pomieszczeniach przy jakich parametrach można poprawnie naswietlić scenę i jaką lampą niech podadzą Ci inni.. Będzie to dla Ciebie pomocne i powinno duzo zobrazować, ja niestety nie mam możliwości tego sprawdzić:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

malutki_21
    Guest

Domyślnie

Slider dzięki za pomoc również pozdrawiam

czekam na kogoś kto zna się na lampach i mógłby mi poradzić jakiś sprzet do sx10:-) nie chodzi tu o coś co kosztuje jak drugi aparat, tylko o coś co jest dobre i niedrogie

czy np. ten sprzęt byłby dobry Tumax 386AFZ????
    Ostatnio edytowane przez malutki_21 ; 02-06-2009 o 00:08

Domyślnie

Czy w canonie SX10 są mniejsze szumy na wyższych czułościach ISO niż w canonie s5 is ??
    a jeśli tak to na jakich czułościach jest znośne iso (mam S5 i więcej niż 200 nie ustawię bo na 400 już szumy straszne)
    SX10 ma matryce 1/2,3 cala i 10 mnl pix
    S5 ma matryce 1/2.5 cala i 8 mnl pix
    Ps. A jak jest z mocowanie filtrów w sx10 ?? słyszałem że nie da się tulejki doczepić ??

Strona 80 z 85 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów