Posiadam SX10. Dekielek nie ma sznurka czy paska - ma niby jakiś clips od wewnątrz i niby tym clips-em zaczepiać na pasek od aparatu. Oczywiście nie trzyma się, ale to i tak mniejszy problem - chowasz do kieszeni lub do pokrowca np. Inna sprawa z dekielkiem jest poważniejsza - wątpliwie się trzyma samego obiektywu, trudno się go zakłada, źle założony odpada - w terenie jest to bardzo uciążliwe, czasami trzeba mu poświęcić z pół minuty i nie da się go założyć nie patrząc.
Dzięki Jerry_R! Obejrze sobie.
Dlaczego chcę porównać jakość zdjęć tych dwóch aparatów:
Jednak jeśli CHDK oferuję takie ********e możliwości, to ja spróbuje go zainstalować, (jak przeczytam wszystko uważnie do końca na stronie CHDK) i wtedy SX10 staje się moim zdaniem najpotężniejszym kompaktem Canona - jeśli jakość zdjęć jest porównywalna, to po co przepłacać i kupować G10 tylko dlatego że Canon zablokował mnóstwo rzeczy w procesorze SX10 ze względów marketingowych...
Bo ja miałem takie wątpliwości przed zakupem - G10 czy SX10. A ten tzw. "retro look" w G10 mi się w ogóle nie podoba - kojarzy mi się z aparacikami jednorazówkami z lat 90-tych, chociaż to nieistotny szczegół. Nie kupuje się aparatu z powodu wygladu, ale o G10 wszędzie o tym trąbią - że to taki "retro-look", taki "poważny reporterski" i taki podobne. I ma dedykowany futerał ze skóry...ale ja dziękuje. Futerały mają tez swoje minusy -mam jednego do analogowego 500N i owszem, uratował kilka razy życie tego aparatu ( dobra torba tez to potrafi) ale nie wepchniesz do niego nic więcej - a w dobrze dobranej torbie wkładam jeszcze Minidisc-a z małym mikrofonem, dodatkową kartę i zapasowe baterie. Tak wyposażony wyruszam w drogę z jedną małą torbą na sprzęt, bez mnóstwo dodatkowych zaczepionych rzeczy po sobie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po oglądnięciu w Shopie zdjęć testowych z SX10 i G10 dochodzę do wniosku,że G10 jest troszeczkę lepszy w jakości - ale tak minimalnie. Druk tego nie odda wiernie (tej różnicy).Tylko całkiem troszeczkę mniejsza aberacja w G10, szumy praktycznie takie same, może G10 jakoś lepiej ostrzy - ale to różnie bywa z tym AF - było to zauważalne na 2 z 6 zdjęć, którym się przyjrzałem. Ale nie znalazłem opisów - czy oni porównują tiffa z RAW-a z G10 z jpg z SX10 czy same jpg-i...