Strona 72 z 85 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam ja też zrobiłem kilka fotek SX1, jak jest ktoś zainteresowany to zapraszam:
    http://picasaweb.google.com/Darkovskiii

Jeżeli chodzi o filmy zapewne jest też różnica, co filmujemy czy 2 min białej ściany czy bardzo kolorowe obiekty. Tak jak ze zdjęciem jedno 10Mpix może mieć 800kB a inne 1,5MB przy tej samej jakości wszystko zależy co się fotografuje.

rainlow
    Guest

Domyślnie

Dziękuję, jeśli ktoś zmierzył wartość filmu na starym i na nowym sofcie i zmian nie ma to dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.

W takim razie szukam dziury w całym.
    Może poprzednio większość kadru na filmach zajmował mi kolor lub właściwie jego brak i dlatego udawało mi się kręcić filmu HD więcej niż 12 min na karcie 4GB.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkovski Zobacz posta
    Witam ja też zrobiłem kilka fotek SX1, jak jest ktoś zainteresowany to zapraszam:
    http://picasaweb.google.com/Darkovskiii
    Naprawdę robiłeś te zdjęcia bez lampy błyskowej ? Statyw ? Ręka ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ostatnio chcialem nagrac filmik koniecznie w 60fps (chodzilo o uchwycenie animacji na xbox360). Wzlalem SX1 do tego i niestety nie widze nigdzie tego trybu. Nie mam pod reka SX10 i nie pamietam czy on takze nie ma tego trybu. ? W S3 i S5 byly. Czy wogole juz nie ma mozliwosci nagrywania w 60fps (jakakolwiek rozdzialka? w tych modelach??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ostatnio chcialem nagrac filmik koniecznie w 60fps (chodzilo o uchwycenie animacji na xbox360). Wzlalem SX1 do tego i niestety nie widze nigdzie tego trybu. Nie mam pod reka SX10 i nie pamietam czy on takze nie ma tego trybu. ? W S3 i S5 byly. Czy wogole juz nie ma mozliwosci nagrywania w 60fps (jakakolwiek rozdzialka? w tych modelach??
    Z instrukcji wynika (przynajmniej ja nie znalazłem), że SX1 nie ma trybu 60 fps. W S5 i S3 mógł być, ale tylko w rozdzielczości 320x240.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    Naprawdę robiłeś te zdjęcia bez lampy błyskowej ? Statyw ? Ręka ?
    Zdjęcia nocne bez lampy bez statywu. Za statyw posłużyły mi poręcze murki itp. Z ręki takie zdjęcia przy 2 sek. to marzenie ściętej głowy, każda stabilizacja wysiada. Niestety można było tylko takie czasy uzyskać w programie tematycznym długie czasy.

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Witam, chyba ktos miał ten problem, ale szukam i szukam nie mogę znaleść tego posta, więc bardzo przepraszam, jeśli powtarzam problem już opisany i proszę o odesłanie mnie do czytania,jeśli tak jest:

Otóż SX10 mi traci ostrość podczas filmowania. Sztuczne światło, dziecko śpiewało piosenkę... a tu wstyd - nowy SX10 traci ostrość co kilka sekund... Dlaczego i jak temu zaradzić?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Uff...znalazłem - to nie w tym wątku i nie w tym forum sorki - wzmianka o tym samym problemie jest na stronie sklepu w którym kupowałem:

Ktoś napisał - zablokować ostrość? Przepraszam za głupotę, jeszcze nie przeszedłem całej instrukcji -tzn. jak zablokować? Na MF i centrowanie frame-a? I potem nagrywać?

A co do moich wrażeń z SX10, pomijając powyższy problem, to do tego aparatu ma takie nastawienie:
    w sumie niczym nie jestem zaskoczony pod względem jakości zdjęć, wiedziałem czego mogę się spodziewać, to nie lustro itd, kupiłem go jako aparat do podróży. Byłem już w trasie z plecakiem i D10 z dwoma obiektywami i statywem i pomimo że z jakości zdjęć byłem bardzo zadowolony, jednak chyba chciałbym następnym razem nie targać ze sobą tego wszystkiego, a w kompie można z każdego słabego zdjęcia dużo wyczarować dzięki firmy Adobe. (taki mam zawód). I jeszcze coś istotnego apropos jakości: wykorzystuje foty do różnych publikacji. Otóż bardzo rzadko się zdarza, że papier publikacji i technologia druku mogą tą ********ą ostrość, kolorystykę i głębie DSLR-ów odwzorować. Owszem, znajomy fotograf zawodowy ma racje, zamykając dyskusje argumentem " zawsze jest lepiej mieć dobre zdjęcie z którego możesz schodzić jakością, niż odwrotnie", ale tu w moim przypadku myśle następująco: 90% ludzi nie widzi różnicy, i to (niestety) jest mój docel...
    Ostatnio edytowane przez Krali Marko ; 26-03-2009 o 23:27 Powód: Automerged Doublepost

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Testowałem właśnie SONY ALFA 100 z obiektywem 18-200, f/3.5-5.6 vs. CANON SX10. Na zewnątrz pochmurno. Porównywałem JPG Canona do RAW ALFY.
    Mom zdaniem Canonik zdecydowanie wygrał ten pojedynek, szumy są troszeczke MNIEJSZE niż w ALFIE, ale powiedzmy że takie same, aby z założenia nie obrazić lustra. Aberacja - Canonik wymiata, ALFA żenua.
    Owszem, może w RAW-ie ALFY szum jest jakby bardziej monochromatyczny,(o większych możliwościach korekcji RAW-a nie ma co wspominać), ale za to większy.

Panowie, wracjac do problemu nieostrzenia w świetle sztucznym na Continious AF podczas kręcenia filmu - Czy zablokowanie ostrości w SX10 w tym przypadku to by oznaczało przęjscie w AF z Continuos na Single? To takie proste?

Domyślnie

Jeśli chodzi o blokadę AF to według mnie chodzi po prostu o przejście w tryb MF. Naciskasz MF, ustawiasz ostrość i kręcisz. Nie ma znaczenia jak ustawisz pole ostrzenia, bo wyłączasz automat. Raczej ciężko wtedy będzie nakręcić coś co się zbliża/oddala od aparatu.
    Przy kręceniu filmów polecam też wypróbować sobie ręczną ekspozycję. Naciska się przycisk "+/-" (środkowy obok migawki) i powinno się wtedy pojawić w lewym dolnym rogu "słoneczko". Teraz wystarczy pokręcić kółkiem tak, żeby było dobrze. Na pewno jest to w SX1, więc w SX10 też powinno być, ale przyznam, że nie sprawdzałem.

Jeśli chcesz RAW-y (+ inne dodatki) w SX10 to jest już dostępny na niego CHDK. Poczytaj, popróbuj. Warto.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Testowałem właśnie SONY ALFA 100 z obiektywem 18-200, f/3.5-5.6 vs. CANON SX10. Na zewnątrz pochmurno. Porównywałem JPG Canona do RAW ALFY.
    Mom zdaniem Canonik zdecydowanie wygrał ten pojedynek
    Wiesz co Krali Marko, wszystko co piszesz to prawda, tyle, ze raczej nie swiadczy to o ALFIE (no moze poza szumami), ale bardziej o kiepskim obiektywie.
    Pozdrawiam!

Strona 72 z 85 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów