Witam, chyba ktos miał ten problem, ale szukam i szukam nie mogę znaleść tego posta, więc bardzo przepraszam, jeśli powtarzam problem już opisany i proszę o odesłanie mnie do czytania,jeśli tak jest:
Otóż SX10 mi traci ostrość podczas filmowania. Sztuczne światło, dziecko śpiewało piosenkę... a tu wstyd- nowy SX10 traci ostrość co kilka sekund... Dlaczego i jak temu zaradzić?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uff...znalazłem - to nie w tym wątku i nie w tym forumsorki - wzmianka o tym samym problemie jest na stronie sklepu w którym kupowałem:
Ktoś napisał - zablokować ostrość? Przepraszam za głupotę, jeszcze nie przeszedłem całej instrukcji -tzn. jak zablokować? Na MF i centrowanie frame-a? I potem nagrywać?
A co do moich wrażeń z SX10, pomijając powyższy problem, to do tego aparatu ma takie nastawienie:
w sumie niczym nie jestem zaskoczony pod względem jakości zdjęć, wiedziałem czego mogę się spodziewać, to nie lustro itd, kupiłem go jako aparat do podróży. Byłem już w trasie z plecakiem i D10 z dwoma obiektywami i statywem i pomimo że z jakości zdjęć byłem bardzo zadowolony, jednak chyba chciałbym następnym razem nie targać ze sobą tego wszystkiego, a w kompie można z każdego słabego zdjęcia dużo wyczarować dzięki firmy Adobe. (taki mam zawód). I jeszcze coś istotnego apropos jakości: wykorzystuje foty do różnych publikacji. Otóż bardzo rzadko się zdarza, że papier publikacji i technologia druku mogą tą ********ą ostrość, kolorystykę i głębie DSLR-ów odwzorować. Owszem, znajomy fotograf zawodowy ma racje, zamykając dyskusje argumentem " zawsze jest lepiej mieć dobre zdjęcie z którego możesz schodzić jakością, niż odwrotnie", ale tu w moim przypadku myśle następująco: 90% ludzi nie widzi różnicy, i to (niestety) jest mój docel...